Venezuela blijft verdeeld, plunderingen in Argentinië

Foto: Cierre de Nicolás Maduro en Caracas
Serie:

ELDERS - Venezuela blijft een verdeeld land, ook na de lokale verkiezingen van afgelopen zondag. In Argentinië hebben plunderaars vrij spel vanwege een politiestaking.

De gemeenteverkiezingen van afgelopen zondag hebben niet voor een politieke verschuiving in Venezuela gezorgd. De partij van president Nicolás Maduro (PSUV) kreeg in totaal ongeveer 48 procent van de stemmen. De verenigde oppositiepartijen (MUD) behaalden 42 procent. 

Verreweg de meeste gemeenten (211) blijven in handen van de chavistas. Het zijn vooral de kleinere provinciesteden en het platteland waar de PSUV-kandidaten het goed deden. De uitslag zal een grote opluchting zijn voor Maduro. Hij ‘won’ deze keer de verkiezingen met een marge die driemaal groter was dan tijdens de presidentsverkiezingen eerder dit jaar. Hiermee verstevigt hij zijn positie zowel binnen- als buiten de partij.

De oppositie won in de grootste steden van het land, zoals Caracas, Valencia en Maracaibo. Oppositieleider Capriles maakt zich vooral zorgen over het hoge percentage kiezers dat niet heeft gestemd. 42 procent van de kiezers bleef thuis, waaronder waarschijnlijk ook veel Venezolanen die normaliter op de oppositie stemmen.  Het is de vraag of oppositieleider Capriles aan kan blijven. Hij verloor de afgelopen vier verkiezingen.

Plunderingen in Argentinië

Wie in Argentinië afgelopen week de televisie aanzette, werd geconfronteerd met beelden van plunderingen in heel het land. Het begon in Córdoba (beelden). Supermarkten en appartementen zijn leeggeroofd. Na de eerste golf berovingen, gingen banken en scholen uit voorzorg dicht.

De plunderaars hadden vrij spel omdat de politie niet ingreep. In de provincie Córdoba staakte de politie vanwege vastgelopen salarisonderhandelingen. Inmiddels is een akkoord bereikt en is de rust in de provincie teruggekeerd. Maar dat geldt niet voor andere provincies. Daar moeten nog loonakkoorden worden gesloten.

Zondagavond ging het dan ook opnieuw mis. Dit keer in Mar Del Plata, de grootste badplaats van het land. Op sommige plaatsen hebben bewoners zich daarom verenigd om de plunderaars buiten de deur te houden. Dat leidt soms tot openbare lynchpartijen. In de hoofdstad Buenos Aires is het vooralsnog rustig.

Zowel regering als oppositie zijn het eens dat de roofpartijen niet uit noodzaak zijn geboren, maar vooral opportunisten aantrekken. Met name alcohol en luxeproducten zijn een gewilde prooi. Het is verder opvallend dat presidente Cristina Kirchner zich nog niet heeft uitgelaten over de situatie. Sinds de presidente herstelde van een hersenbloeding verscheen ze amper in het openbaar.

Update

Vannacht zijn ook in provinciestad Tucumán supermarkten geplunderd. Daarbij kwam een plunderaar om het leven. Het totaal aantal doden sinds de start van de strooptochten staat nu op 7

 

 

 

 

 

Reacties (3)

#1 Bismarck

Valt in Argentinië de politie onder de provinciale overheid, dat er per provincie een loonakkoord overeengekomen moet worden?

  • Volgende discussie
#2 Leon

@Bismarck Correct

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Remi Lehmann

Dat klopt inderdaad. Dat had ik even moeten verduidelijken.

  • Vorige discussie