Veel Syrische vluchtelingen in Europa

DATA - In de 27 EU-landen zijn in 2012 20.000 meer vluchtelingen toegelaten dan het jaar ervoor. Syrië is in de EU het grootste herkomstland van vluchtelingen.

De 27 landen van de EU hebben in 2012 ruim 100.000 asielzoekers status verleend. In 2011 lag dat aantal nog op 84.000. In 2012 waren Syrië (18.700/18%), Afghanistan (13.500/13%) en Somalië (8100/8%) de grootste herkomstlanden van toegelaten vluchtelingen. Dat blijkt uit cijfers die Eurostat (pdf) deze week vrijgaf.

Bijna tweederde van alle toegelaten vluchtelingen hebben status gekregen in vier verschillende EU-landen. Duitsland liet met 22.200 de meeste vluchtelingen toe, gevolgd door Zweden (15.300), het Verenigd Koninkrijk (14.600) en Frankrijk (14.300). Als je het aantal positieve beslissingen bekijkt per miljoen inwoners, zijn Oostenrijk (710), Zwitserland (575), Liechtenstein (550) en België (530) de grootste ontvangers.

Nederland geen definitieve cijfers

Nederland gaf in 2012 nog geen 6000 asielzoekers status, maar Eurostat maakt de aantekening dat de Nederlandse cijfers nog niet definitief zijn. De IND is al jaren bezig over te gaan op een nieuw registratiesysteem, waardoor definitieve cijfers over het aantal toegekende aanvragen moeilijk te geven zijn.

In Nederland is de top-3 van herkomstlanden overigens anders dan in Europa. De meeste toegelaten vluchtelingen zijn afkomstig uit Irak (1260), Somalië (1060) en Afghanistan (705).

 1. 2

  Voor Zweden en Noorwegen is er een fout gemaakt bij de hoeveelheid per miljoen inwoners.

  Waarschijnlijk moet dan 1.610 en 1.230 zijn. En Malta 3.485 ipv 3,485?

 2. 3

  We nemen per inwoner dus nog steeds meer asielzoekers op dan Duitsland, Frankrijk en het VK – in die laatste gevallen zelfs meer dan 50% meer. Grappig dan dat je hier zei: “[d]e grenzen zitten voor asielzoekers al aardig dicht” . Die grenzen kunnen dus nog wel een stukje dichter.

 3. 4

  Wat heeft het voor zin het aantal asielzoekers af te zetten tegen het aantal inwoners? Is dat vanuit de veronderstelling dat een land met veel inwoners best wel wat meer asielzoekers zou mogen opvangen dan landen met weinig inwoners? Dan zit je te filosoferen over de opvangcapaciteit. Die zal van meer factoren afhangen dan alleen het aantal inwoners.

 4. 5

  @3. Je moet niet alleen kijken naar de aantallen, maar ook waar ze vandaan komen. Het is niet zo dat ieder ontvangend land een zelfde percentage vluchtelingen krijgt uit de landen waar vluchtelingen vandaan komen.
  ik kan mij goed voorstellen dat een vluchteling uit Servië makkelijker de toegang kan worden getijgerd dan een uit Somalië.

  Nederland krijgt relatief veel mensen uit Somalië, Irak en Afghanistan.
  Vergelijken met andere EU-landen, waar de IND ook zo dol op is, is daarom onzin.
  Zelfs herkomstlanden vergelijken is dubieus omdat naar het ene land meer mensen kunnen komen uit een bepaalde streek dan naar een ander land.

 5. 6

  @5: Als dat zo is dan is dat niet uit deze data af te lezen. Ik zou dan graag de toekenningspercentages per (Europees) land en per land van herkomst zien.

  Wat ik verder sowieso wel eens zou willen zien is hoeveel van die asielzoekers uiteindelijk weer terugkeren naar het land van herkomst, vooral voor landen als Irak en Afghanistan die waarschijnlijk op het moment even stabiel zijn als dat ze ooit zullen worden. Ik heb geen bezwaar tegen het tijdelijk opvangen van mensen als ze problemen hebben in hun eigen land, maar ik heb het idee dat ze nooit meer weggaan. Maar dat is misschien een vooroordeel dat bij me weg zou kunnen worden genomen. Niet dat ik opvang hier dan wel zou prefereren boven opvang in de regio, maar dan wordt de voorkeur minder sterk. Nu zie ik nog gewoon die 10 toegelaten asielzoekers in IJsland en denk ik “goed zo, jongens”.

 6. 8

  De problematiek van het vergelijken heb ik al in een artikel een jaar geleden behandeld:
  http://www.flipvandyke.nl/2012/07/profiel-asielzoekers-naar-eu-zeer-verschillend/

  Goed zo IJsland? In Malta komen veel asielzoekers en in IJsland weinig. Waarom? Waar zou een vluchteling met een bootje terecht komen? Malta of IJsland.

  Ik heb al aangegeven dat voor Den Haag de vergelijking tussen de landen erg belangrijk is. Zie blz 18:
  http://www.dienstterugkeerenvertrek.nl/images/rapportage-vreemdelingenketen-januari-december-2012_tcm66-495405.pdf

  Belangrijk punt natuurlijk is wat Joost al aanstipte: maar 100.000 vergunningen verleend en dat is 0,02% van de totale EU-bevolking. Let wel: deze cijfers zijn inclusief de nareis.
  100.000 is een aantal waarvan veel mensen denken dat die alleen al in NL jaarlijks een vergunning krijgen.