Varkensgriep: vaccinatie artsen vervroegd

Inenting (Foto: Flickr/Scott Ableman)

Eergisteren werd Sesamstraat geschrapt om door middel van een persconferentie aan te geven wat iedereen al verwachtte: kinderen tot 4 jaar worden ook gevaccineerd tegen de Mexicaanse griep. Deze kinderen lopen namelijk een vergrote kans op longschade als zij beademd moeten worden als gevolg van de griep.

De vaccinatie begint op 23 november, dus de komende twee weken heeft het virus nog even de tijd om zich te verspreiden onder deze groep, en mogelijk al wat slachtoffertjes te maken. Voor een heleboel andere groepen is de vaccinatie al begonnen. Geïdentificeerde risicogroepen zoals zwangeren, mensen met hart- en vaatziekten en personeel in de zorg hebben reeds een – niet verplichte – oproep ontvangen.

In eerste instantie was het vaccineren van artsen in bijvoorbeeld het Erasmus MC vanaf volgende week donderdag gepland, maar dit is vooruitgeschoven naar deze week, gezien de opmars van de griep. En deze maatregel lijkt niets te laat te komen, want in dat academische ziekenhuis moeten artsen de eerste extra diensten al draaien wegens uitvallende collega’s, en kunnen sommige kinderen die er behandeld zijn niet worden overgeplaatst naar de omliggende ziekenhuizen, omdat die afdelingen moeten sluiten wegens de griep.

Ook daar, of misschien wel juist daar, worden de gevolgen van de pandemie dus steeds meer gevoeld.

  1. 2

    @1: ik zou bijna hopen, dat je een ongeluk krijgt de komende dagen, waarna je op straat blijft liggen, omdat de polikliniek dicht is, wegens te veel griepgevallen. ’t Is immers alleen maar hysterie volgens jou….