Vandaagkaart – GGO-vrij?

Optimistisch van nature als ik ben *kuch* dacht ik dat het nog wel meeviel met het Frankensteinvoedsel in ons verstandige Europa.
Tot ik deze vandaagkaart tegenkwam.
Sluipend gif wat in onze biodiversiteit onomkeerbare schade zal aanrichten, of moeten we nog blij zijn met de groengekleurde stukjes? Ik blijf het merkwaardig vinden dat niemand vrijwillig onder een schoorsteen gaat wonen, maar veel schouderophalender is wanneer het om voedsel of de grotere schaal (die buiten het eigen tuintje) gaat.

 1. 2

  Van GGO is dan ook veel minder hard aangetoont dat ze schadelijk voor de gezondheid zijn dan de uitlaatgassen van schoorstenen. Als ik moest kiezen tussen een zak GGO-pinda’s eten of een minuut boven de NO2-uitlaat bij de DSM hangen, was mijn keuze snel gemaakt.

 2. 4

  maak er een GGO-soepje van, Bismarck, stouterd! :-)

  Ja, punt is dat het niet rechtstreeks schadelijk is voor de mens, maar voor iets abstracts als een toekomst, of een systeem.
  Ver van het bed.

 3. 5

  @4: Zoiets ja (al moet ook nog aangetoond worden dat GGO’s per defenitie schadelijk zijn voor de toekomst, of een systeem, welk eigenlijk?). Kopermijnen in Nieuw-Guinea die letterlijk hele bergen afgraven en oude schepen vol chemische rotzooi die in India uiteengehaald worden, daar liggen we hier ook niet wakker van.

 4. 6

  boeiend als je enig idee hebt wat een ggo is.
  stelletje vakidiotische hippies.
  uitleg voor de normale burger kan makkelijk zijn.hoeft niet want het boeit me niet , gewoon een tip.

 5. 8

  Dit is echt zo’n achterhaalde Europese discussie. Get with the program. Sheesh. GGO’s staan heeeeeeel laag op de lijst met dingen die de biodiversiteit bedreigen (itt klimaat verandering, bevolkingsgroei, globalisering, exoten verspreiding, urbanisatie, landbouw (reducing global biodiversity since sinds 10.000 BC), visserij, luchtvervuling, bodemvervuiling, watervervuiling). En daarbovenop, de experts zijn het er eigenlijk zelfs niet over eens hoe biodiversiteit te definieren, LAAT STAAN te meten. Zo nu aan het bier.

 6. 10

  @8. Waar hebben we het over ? Ik laat in ieder geval ook geen asfalt in mijn broodmeel mengen als iemand zegt dat het nog nooit is bewezen dat het geen kwaad kan.

  Verder is the resistance tegen de evil forces v-e-r-b-a-z-e-n-d sterk in Italie, Griekenland en Polen nota bene. Daar konden wij sjabloon-amateurs nog iets uit opsteken, als we geen sjabloon-amateurs waren.

 7. 11

  Onlangs was ik in een ahterhalde spleetogenwinkel, en vrrek: op alle labeltjes stond uitdrukkelijk dt het ggo-vrij was.

  Het is een ding Karsa, om wat te wuiven met achterhaald en Europees, iets anders is om een argumentatie ook van aannames te ontdoen.
  Ja, er zijn al freak accidents gebeurd in het usa, en los van de schade aan het natuurlijke evenwicht, is er uiteraard het waarom van ggo’s.
  De prietpraatpeptalk doet ggo’s voorkomen als zijnde hèt antwoord op alle voedseltekorten, de werkelijkheid is dat het alweer een drager is om economische patenten op te vervoeren.
  Zoals de versleuteling van de cdschijf ongeveer – als men maar controle kan uitoefenen.
  Dat daar vroeg of laat ernstige bevruchtingsrampen uit voorkomen doet er blijkbaar niet toe. DDT was toch ook niet erg?

 8. 12

  Kuch, die uhh economische genpatenten zijn een spinoff van dat grotere ding, de “virtuele producten” uit het westen, zoals ook de CO2-compensaties uit Kyoto. En zoals de halfbakken chemisch afvalverdragen met tig landen in de Afrika’s.

 9. 13

  Wanneer de media en de overheid (nationaal, internationaal) zich met een aanstaande ramp gaan bemoeien met een beroep op het geweten van de bevolking, weet ik automatisch dat het van binnen stinkt als de duivel.

 10. 14

  Bekend is het verhaal van Basmati-rijst. Op een bepaald moment nam een usafirma een patent op de code van de Basmati-rijstkorrel.
  Vanaf toen werd het verboden voor Basmatirijsttelers om hun Basmatirijst nog langer Basmati te noemen, of ze riskeerden een boete.

 11. 15

  EU-stemming. Stemmingen (FR, NL, IR). We weten het.

  Het is in de windstilte van de Europese eenwording niet aan mij, maar vraag me toch stilletjes af of de hier ook bloggende pro-Europeanen nog steeds dat fijne gevoel hebben bij dat ideaal.

  Er valt inmiddels een redelijke anti-ideale (anti-linkse???) case te maken tegen….