Van Marwijk pakt ze allemaal in

Foto: copyright ok. Gecheckt 10-02-2022

Naast weerman en sportcommentator is het de meest bekritiseerde baan van Nederland: bondscoach. Na een vlekkeloze WK-kwalificatie, een qua resultaat subliem eindtoernooi in Zuid-Afrika en een nette EK-kwalificatie is ‘onze Bert’ in 2012 voor het eerst onder vuur komen te liggen. De druk staat zogezegd op de ketel. En hoe.

Toegegeven, de resultaten van de laatste tijd waren teleurstellend. Alleen de geflatteerde 6-0 overwinning tegen de uitkaterende Noord-Ieren gaf vertrouwen op de juiste afloop. Maar nu we verloren hebben tegen de stugge en op momenten fortuinlijke Denen is het hek van de dam. De trage Van Bommel, de egoïstische Robben en de koppige Van Marwijk zijn mikpunt van kritiek. Met name onze bondscoach is het bokje en dat is niet terecht.

Bert kiest al jaren voor een aantal zekerheidjes: Stekelenburg in de goal, het duo Heitinga/Matthijsen achterin en Sneijder achter de spits zijn, naast zijn heilige systeem met twee ‘omgekeerde’ buitenspelers en twee controleurs voor de defensie, verworden tot zijn handelsmerk. Het is een fijn afgemeten pak dat Bert goed past en waarmee hij bijna wereldkampioen werd. Iedereen was lovend over de manier waarop hij rust binnen de groep bewaarde en tactisch consistent was.

Die twee ingrediënten voor succes spelen hem nu parten. Het rommelt binnen de groep en ook daarbuiten, met name vanwege het vasthouden aan eerder genoemde, in zijn ogen duurzame spelopvatting. Het is alsof het aloude vertrouwde pak niet meer past en bovendien volledig uit de mode is. Het moet hipper en frisser: ‘Weg met Van Bommel, Bouma en Robben’, is een vaak gehoorde kreet.

Het opportunisme dat we met zijn allen uiten (geef maar toe, ook jij wijt het eerdere verlies aan een verkeerde speler en/of tactiek) is tenenkrommend. Natuurlijk zijn kritische geluiden gezond, maar de manier waarop Van Marwijk van alle kanten aangevallen wordt, doet meer denken aan een ordinaire heksenjacht dan aan opbouwende kritiek.

Het is een cliché, maar wat ‘onze jongens’ nodig hebben is rust en vertrouwen. Op een eindronde is het enige wat je verder brengt winnen en dat is precies wat we nu wel moeten doen, wil de oranje leeuw niet met de staart tussen de benen de aftocht blazen. Twijfels uiten bij tactische keuzes en spelers – die zich vrijwel allemaal op internationaal niveau bewezen hebben – mag, maar doe dat lekker na de uitschakeling, ergens in een verre finale of over een paar jaar. De huidige kritiek wakkert de onrust binnen de groep en de onzekerheid over de speelwijze alleen maar verder aan. En dat kan nooit goed zijn.

Laat Bert daarom nog even dansen in dat gekke ouderwetse pak van ‘m. Met wat knip- en plakwerk om de vale plekken te verhullen  is er vast nog iets van te maken. Maar zolang we met rotte tomaten blijven gooien, verandert er zeker niets en zijn we gedoemd ten onder te gaan.

Dit artikel is geschreven door Kristian van Tuil. Lees meer op Soccer Department.

Foto Flickr cc ING Nederland

Reacties (8)

#1 lapis

Helemaal met je eens.

Maar om dan toch nog wat kritiek te leveren (maakt temidden van alle andere kritiek toch weinig meer uit): het valt me op dat van Marwijk en zijn spelers niet uitdrukkelijk voor een rol als underdog kiezen, zoals de Denen voor de vorige wedstrijd. Als je de wedstrijd ingaat met het gevoel van “we hebben toch niets te verliezen”, dan kun je er beter mee omgaan als het even tegenzit en je herpakken. Ik had het idee dat Oranje, dat volgens mij verwachtte als een bulldozer over de Denen heen te walsen, zich mentaal liet ontregelen toen ze die eerste paar kansen misten en de Denen toch ineens de 0-1 maakten. Daarna lukte het al helemaal niet meer met afronden.

Zoals tijdens de tweede ronde tegen Brazilië vorig jaar, zo moeten ze spelen. Als Oranje wíl spelen dan gaan die Duitsers gewoon neer. Maar als ze nerveus worden over het feit dat ze moeten winnen en gaan twijfelen over tactiek en opstelling dan wordt het een drama. Vraag me af wat het gaat worden.

 • Volgende discussie
#2 Sjiek

Ja geef Bert maar weer de schuld. Maar het zit natuurlijk anders. Jonge gozertjes in de kracht van hun leven die miljoenen verdienen. Al wekenlang geen orgie van betekenis meer gehad. Libido groter dan het verstand en de domme spelersvrouwen zijn ook niet langs geweest. Hoe wil je nu onbevangen over het veld huppelen met een erectie? Een corner nemen gaat nog wel maar opspringen om het boogballetje erin te mikken? Zo laat je je niet kennen natuurlijk en ook hard draven gaat niet gebeuren in die toestand. Aan mandekking willen ze voorlopig nog niet denken. Nee onze jongens zijn toe aan wat mensenrechtenactie van Femin en dergelijke.

Let straks op Robben. Bij de eerste beste geslaagde solo rent hij recht op de Bavariajurkjes af. En straks bij een doelpunt gaat niet het shirt uit.

Verder hoop ik dat de Duitsers een einde maken aan dat perverse vercommercializiekte oranje sfeertje. Mogen ze om 8.45 u op het veld staan in SS-uniformen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 lapis

Ik weet trouwens niet of dit het juiste draadje hiervoor is, maar waarom zingen alle autochtone spelers wél mee met het Wilhelmus en alle hele of halve allochtonen (de Jong, Willems, Afellay, van der Wiel) niet? Lekker voor de integratie weer.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3.1 Bismarck - Reactie op #3

Precies, de kaaskoppen moeten ook eens kappen met playbekken.

 • Volgende reactie op #3
#3.2 Krekel - Reactie op #3

“en alle hele of halve allochtonen (de Jong, Willems, Afellay, van der Wiel) niet?”

Klopt helemaal. In 2008 en 2010 was me dat ook al opgevallen. Boulahrouz en Engelaar zongen ook nooit mee trouwens. En Van Persie grappig genoeg ook niet (die toch een soort ere-allochtoon is).

Eens met #004 trouwens. Ik vind het geen gezicht dat potsierlijke gemeemompel.

 • Vorige reactie op #3
#4 Inkwith Barubador

En nu?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 majava

Ik neem aan dat #6 gericht is aan de schrijver, van Tuil? ;) Mee eens!

AL wat eerder schreef ik dat van Marwijk slachtoffer is van z’n eigen beleid (vasthouden aan spelsysteem en vertrouwen op vaste krachten) en dat je geen invloed hebt op vormverlies. Maar BvM heeft wel de mogelijkheid om toch nog een beetje bij te sturen op het laatste moment. Want te laat was het al op het moment dat de spelersploeg naar Polen vertrok.

Met de beslissing om Mathijsen op te stellen als enige aanpassing voor de wedstrijd tegen Duitsland, geeft de coach gewoon aan dat hij niet doorheeft wat hij verkeerd heeft gedaan. Met het geklungel van Mathijsen zouden eigenlijk de ogen geopend moeten zijn, maar ik ben bang dat het weer op het collectief gegooid zal worden. En dat is onjuist. Nogmaals, je kunt niet veel meer doen op het toernooi zelf, maar de kritiek is voor een groot deel terecht ook al zou het minder over individuele spelers moeten gaan.

Nu dan mijn visie. Er staan zeker 4 spelers in de basis die op basis van de aanloop naar het EK gewoon helemaal niet mee hadden mogen gaan: Stekelenburg, Mathijsen, Heitinga en van Bommel. Op de bank ook Bouma, die bijna wel de basis in kon en Strootman. De defensie was altijd al het zwakke punt van Oranje, zelfs al op het WK 2010. Bert deed vervolgens niks. In 2011 speelde Oranje 9 oefenwedstrijden. Winst – 4; Gelijk – 3; Verlies – 2. Ik tel die rare pot tegen Bayern niet eens mee. De trend was al merkbaar en de laatste 2 kwalificatie wedstrijden voor dit EK waren een magere 1-0 winst tegen Moldavië en een verlies tegen Zweden. En Bert deed vervolgens niks. Ja, hij dacht met Pieters en Strootman vers bloed in Oranje te brengen. En dat deed hij op de voor hem zo bekende manier, door ze gewoon op te stellen ongeacht hun prestaties bij hun club. Bert kiest en dan moet het maar zo.

Nu krijgen in de media er ook spelers van langs die het niet verdienen. Spelers die nu even niet in vorm zijn, maar vergeet niet dat zelfs spelers in vorm kunnen worden meegesleurd in de algehele malaise. Ik hoop dat Bert vertrekt. Een nieuwe coach moet kijken naar het spelersmateriaal wat voorhanden is. Die moet kijken waarom wereldklasse spelers het goed doen bij hun club en dan verzinnen hoe hij dat rendement ook bij Oranje er uit kan halen in plaats van een systeem heilig maken en dan de poppetjes gaat plaatsen. Een coach graag, die weet dat er landen zijn die wel een achterhoede hebben die net zo snel kan sprinten als de beste spitsen. Een coach die maximaal 1 ervaringrijke speler opstelt met overzicht en niet 5. Een coach die niet bang is om spelers die niet in vorm zijn even op de bank te zetten.

Maar dat zal wel niet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Bismarck

Ik zeg er maar één ding over:
Always change a losing coach.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie