Van Gehoorzaamheid en Geweld – Filmpjes

Je ziet ze wel eens in de tram. Baby’s die het op een krijsen zetten en niet door de ouders gesust kunnen worden. Als zo’n huilbui lang aanhoudt en het zuchten van de omstanders aanzwelt, dan kan de liefdevolle moeder wanhopig worden. “Wat is er dan?” herhaalt de zichtbaar gegeneerde moeder sissend. Maar die baby gaat dat natuurlijk niet uitleggen. Ouderinstinct zal eraan in de weg staan dat de baby al te hard door elkaar geschud wordt als uiterste middel om het kind tot een krijsstop te bewegen. Dat is meer iets voor een au pair die een lekker avondje Temptation Island verstoord hoort. Het door elkaar rammelen van baby’s kan al heel snel schadelijke gevolgen hebben. Als de kinderen echter iets ouder worden en het fontanelletje onmiskenbaar is gehardt, dan is het jachtseizoen geopend. Een ‘pak op de broek’ doet ijseisen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Bevoegd fysiek gezag berust niet alleen bij de ouders, maar ook bij een toevallige expert in de tafels van 1 t/m 100 die elke dag in een foute blauwe trui voor de klas staat. Nergens wordt getoetst of het toedienen van pijnprikkels via de oorschelp wel aan het vereiste van proportionaliteit voldeed. Vanaf de middelbare school mogen ze je niet meer aanraken, behalve dan misschien op Engelse kostscholen. Alhoewel, als volwassene blijft de kans bestaan dat je in aanraking komt met de geweldsmonopolisten van politie en justitie. Dus ook als je als volwassen vrouw wordt gesommeerd uit je auto te komen, kan je op sommige plekken beter niet te lang dralen met uitstappen [quicktime video].

En dat terwijl er toch zulke adequate handleidingen zijn op dit vlak.

 1. 1

  Beste Mark, je aanhef is gloedvol en smaakt beslist naar meer maar de link “dralen” staat al een tijdje op een van mijn kronkelige zijweggetjes..geenstyl..de post is “wat nau auau”, eerlijk is eerlijk het stond eral. Normaal gesproken kijk ik geheel niet naar dergelijke films, toch aangeklikt en na pakweg 2 minuten uitgezet..yukkie.

 2. 2

  @larie: Ik zie dat geenstijl em ook pas vandaag gepotst heeft (gelukkig wijst u niet op het weblog waar ik em al enkele dagen geleden zag staan), maar in de Sargasso-niche zitten vast (hopelijk) mensen die niet gans geenstijl uit de blote knikker kennen.

 3. 3

  GeenStijl was 1 week te laat, ik had ‘m al veel eerder op Sensible Erection gezien, maar dat dondert allemaal niet. Het viel me bij SE op dat de commentaren van het overwegend amerikaans-australische publiek vergoeilijkend waren t.o.v. het buitenproportionele geweld. “Had ze maar moeten uitstappen, domme trut”. Deze mensen zijn blijkbaar al zo gewend aan geinstitutionaliseerd geweld dat het menselijk leed ze niet eens meer opvalt. Ik ben blij dat ik nog wel ergens achterin mijn hoofd een stemmetje hoor: “best grof om zo’n vrouw neer te laseren“. In Seattle is laatst een zwangere vrouw door agenten bewerkt met een stroomstaaf. Zero tolerance, it’s a way of living (or dying)….

 4. 4

  Een stemmetje? een schreeuw zal je wellicht bedoelen, je bent te aardig heer Carlos,..zo buiten proportioneel.
  BTW ik ken gs niet uit den blote knikker hoor, zit me hier een week of vier stierlijk te vervelen, vandaar. Excuse Mark, ik ben jaloers op je schrijfstyl..talentvol that’s for sure :)

 5. 7

  Ik heb het filmpje walgend uitgezet nadat er werd gezegd (terwijl ze op de grond ligt): “PUT YOUR HAND BEHIND YOUR BACK!” (piepstemmetje) I can’t! Agent: “ZAPPPPP!”

  Ik krijg dezelfde sensatie bij het zien van die onthoofdingsfilmpjes, deze agent moet direct van de hoogste brug gegooid worden, de sadist.

  En dat bedoel ik natuurlijk niet letterlijk :-)

 6. 9

  America, the land of the free…

  Oh, say can you see, by the dawn’s early light,
  What so proudly we hailed at the twilight’s last gleaming?
  Whose broad stripes and bright stars, through the perilous fight,
  O’er the ramparts we watched, were so gallantly streaming?
  And the rockets’ red glare, the bombs bursting in air,
  Gave proof through the night that our flag was still there.
  O say, does that star-spangled banner yet wave
  O’er the land of the free and the home of the brave?

 7. 10

  Mooie geschreven inleiding, dat zeker.

  Allereerst: waarom niet over de geweld-instructie van NS personeel? Dan hoeven we het niet meteen over australiers en amerikanen te hebben.
  http://www.novatv.nl/index.cfm?cfid=37272922&cftoken=66084318&ln=nl&fuseaction=videoaudio.details&reportage_id=3491

  Ja 50.000 volt, hoeveel is dat dan? Nou, 10x zo veel is wat je ziet in deze link:
  http://www.compfused.com/directlink/91/
  Toch nog een hoop dus.

  Wat trouwens vergeten te vertellen wordt is dat die agenten “slechts” 1 keer een schok geoefend hebben. Ik kan u vertellen uit sprikkeldraad ervaring dat 2 keer pijnlijker is (maar dat is voor het cafe). Heb ik nog niet eens over het feit dat menselijke huid verschillend geleid.

  Wel denk ik aan kleuter gehuil als ik die vrouw hoor krijsen, waar het nahuilen angst verwerking is. Feit dat ze telefoon niet wilde neerleggen toont al een schok/onzekerheid aan. Overigens op 7.58.10 van film hebben ze het over “she has blood”. Wat is dat dan?

  Eind-oordeel.. uitleg van agent geeft al aan hoe ingewikkeld de wereld aan het worden is, misschien is over 5 jaar die telefoon wel een gun. Of wordt de telefoon camera-flits gebruikt om de agent te verblinden. Gehoorzamen, daar begint het mee. En ja er zullen 1000 redenen zijn waardoor het ontstaat maar zonder kader is er nergens een oplossing. De politie kan niet 10 jaar wachten tot er geen zwangere vrouwen meer cuv stelen voor een shot coke omdat hun man vanuit de gevangis-telefoon verteld dat die bink die ze komt aresteren hem kreupel en werkloos heeft geschoten. Je moet ergens beginnen. En waarschijnlijk, sinds alles uit amerika ook hier overwaai “ergens eindigen”…. (onze vrolijke toekomst?)

  blijft optimist. – volgende keer kortere reactie.

 8. 11

  Respect wordt niet afgedwongen door het (dreigen met het) gebruik van geweld. Dat levert alleen angst en afkeer op.

  Agenten zijn er primair om de samenleving voor excessen te behoeden. Op het moment dat de agenten zelf onderdeel worden van de excessen is er iets heel erg misgegaan.

 9. 14

  Ach Carlos, je kent “het” gevoel ongetwijfeld. Na vakantie wedergekeerd heb je de eerste dagen het gevoel van” moet dat nou” kleinburgelijke provincie etc. Dit sterke relativatiegevoel is van korte duur dan wordt je weer meegesleurd.

  Heimwee naar een eenvoudig bestaan, houthakken etc, jazeker.

  In eerste instantie valt het grote verschil van de in het oog springende weelde van Zwitserland en nederland wel op ja. De gedachtes die dan opkomen stuiten toch wat tegen het europadenken, ik weet het niet hoor, maar soms;)

  Op weg naar de Spielgruppe doe ik een spelletje met met zeer jongen kinderen van me..wie het eerst een papiertje op straat ziet liggen krijgt een snoepje. Onderweg vele langs de kant van de weg winkels, onbemand met een geldblikje, boordevol..en die staan daar dan zomaar..heimwee.

  Meestal en dat dwars door een grote stad, blijft de snoepdoos dicht, geen papiertje te zien. In vijf maanden, een kapotte vuilniszak, that was all.