Van de Griekse zon profiteren

De Griekse staat heeft veertig onbewoonde eilanden te huur voor een periode tot vijftig jaar. De terreinen liggen dichtbij het vasteland en beschikken over een goede infrastructuur. Met de huuropbrengst moet de Griekse schatkist worden gevuld. Welke ondernemers durven het aan deze zonnige eilanden vol te zetten met zonnepanelen, vraagt Henri Bontenbal zich af.

Het idee om buitenlandse bedrijven te laten investeren in Griekse zonne-energieprojecten is niet nieuw. Het Helios-project beoogt een investering van 20 miljard aan zonne-energieprojecten in Griekenland voor de realisatie van 10 GW aan zonne-energie. De elektriciteit kan verkocht worden aan andere landen. Na aanvankelijk enthousiasme van de Duitsers zit het project nu in een moeilijke fase. De Duitsers investeren toch liever in de eigen duurzame energievoorziening. Ook is het Desertec-project een goede concurrent.

Toch is het een inspirerend idee om een aantal Griekse eilanden voor een deel te huren en daarop zonnepanelen te installeren. Het Griekse ‘Hellenic Republic Asset Development Fund’ heeft een shortlist gemaakt met eilanden variërend van 500.000 vierkante meter tot 3 miljoen vierkante meter. Stelt u zich voor± een groep ondernemers en particulieren één eiland van 500.000 vierkante meter zou huren. (Ter vergelijking: het eiland Tiengemeten in de Haringvliet is 10,5 vierkante kilometer, dus 21 keer zo groot.) Op dit eiland laten zij een installatie van 10 MW aan zonnepanelen neerzetten. De installatie zelf circa 15 miljoen euro kosten (ordegrootte). Wat de kosten voor installatie, bouwrijp maken, grondhuur en het aanleggen van infrastructuur (elektriciteitsnet) zijn, moet verder worden onderzocht en zal bepalen of het project rendabel is.

Wat is de elektriciteitsopbrengst van dit project? In Griekenland is de zoninstraling circa 50% hoger dan in Nederland. Dat betekent dat een installatie van 10 MW op een Grieks eiland zo’n 13.500.000 kWh per jaar oplevert (het gemiddelde verbruik van circa 4.000 huishoudens). Griekenland kent een feed-in tarief voor zonnestroom van circa € 0,30 per kWh (exacte details niet bekend). Dat zou betekenen dat de vergoeding oploopt tot meer dan vier miljoen euro per jaar. De terugverdientijd zou daarom goed binnen de zeven jaar kunnen liggen.

Naast de opwekking van zonne-energie zou het eiland ook voor andere duurzame energietechnieken (windenergie, getijdenenergie) kunnen worden benut of een deels recreatieve functie kunnen krijgen.

Als twintigduizend Nederlandse huishoudens of bedrijven elk 1.500 euro bij elkaar brengen, dan moet een gezamenlijk bedrag van 30 miljoen euro toch genoeg zijn voor het realiseren van dit Griekse Zonnestroomeiland? Wie pakt de handschoen op?

 1. 1

  Weet niet hoe de energiemarkt van Griekenland in elkaar zit (mono- oligopolie); het mes van het verhuren/ verkoop van al die eilanden kan aan 4 kanten snijden: direct cash + belastinginkomsten + duurzame energie + werkgelegenheid. Dus waarom niet…

  Maar vergeet de extra vaste kosten niet: eilanden zullen toch eerst op het netwerk naar de centrale via kabels in zee verbonden moeten worden. En qua “onbewoond”: er kruipt dus ook geen zeldzaam salamandertje rond? In het verleden had je overigens ook van die “duurzame investeringsprojecten” (teakplantages)…kon je je investering aan de Cote d’Azur of Monaco zien rondvaren

 2. 2

  “Welke ondernemers durven het aan deze zonnige eilanden vol te zetten met zonnepanelen? ” Het antwoord is doodsimpel: Elke ondernemer durft het aan zodra een dergelijk project winstgevend is. En waarom het niet gebeurd? Omdat het niet winstgevend is. Kolenstroom kost nog steeds maar een paar cent, en dus is dit plan alleen maar rendabel als er heel veel Europese Soepsidie ingepompt wordt.

  En waarom eigenlijk zo’n idiote huurprijs betalen? Elke ondernemer die in zonne-energie wil stappen kan gratis of bijna gratis terrein krijgen van overheden waar dan ook in Europa, dat is niet zo moeilijk voor elkaar te krijgen. Waarom het niet gebeurd? Simpel: het is niet rendabel.

  En waarom mijn 7200 Wp op mijn dak wel rendabel is? Simpel: Ik saldeer voornamelijk belastinggeld en btw terug, en dat loont wel!

 3. 3

  Een vergoeding van € 0,30 per kWh in een land waar de zoninstraling 50% hoger dan in Nederland is. Het kan altijd gekker.

  Bij massaal gebruik zal de vergoeding zo hoog oplopen dat een probleem ontstaat. Zo blijf je bezig!

 4. 5

  Als je toch een heel eiland huurt zou je wel gek zijn om dat vol te zetten met zonnepanelen en geen csp centrale te bouwen.. zonnepanelen zijn alleen praktisch op plaatsen waar al bebouwing is.

 5. 7

  Zo lang we de gigantische soepsidies aan de kolen en andere centrales niet mee rekenen, heb je gelijk. Wanneer die centrales echter de milieukosten moeten gaan betalen voor hun manier van energie opwekken, wordt hun stroom onbetaalbaar en is zonne-energie goedkoper dan kolen, olie of gas.

 6. 9

  Kolenstroom kost nog steeds maar een paar cent, en dus is dit plan alleen maar rendabel als er heel veel Europese Soepsidie ingepompt wordt.

  Als die Europeese subsidie eens worden stopgezet op de o zo goedkope kolenstroom, dan zou eens blijken dat die kolenstroom enkel o zo goedkoop is dankzij die subsidie. Niet de zaken gaan omdraaien.

 7. 10

  Geen idee wat je bedoelt met subsidie voor kolenstroom. Naar mijn weten bestaat deze niet. Bedoel je staatssteun aan nog enkele kolenmijnen in Duitsland en Polen? Of bedoel je korting op elektriciteit die grote bedrijven nu eenmaal logischerwijs krijgen? Of ben je misschien in de war met kortingen die tuinders krijgen op gas? Of bedoel je dat scheepvaart en luchtvaart geen belasting betaalt volgens nu eenmaal vastgestelde internationale verdragen? Verklaar u nader. En denk je nu werkelijk dat de het afschaffen van dit alles gaat leiden tot het stijgen van de tarieven van fossiele elektriciteit?

 8. 12

  The price of coal[x]
  The coal industry has been living under the threat of extinction since the 1930s
  Spanish coal cannot compete with imports and has a low energy content
  “My grandfather fought in 1934, my father in 1962: now it’s my turn”

 9. 13

  Hoe sneu het ook is voor al die Spanjaarden die hun baan gaan verliezen, het moet helemaal afgelopen zijn met al dit soort staatssteun. Zonder deze steun kunnen deze mijnen niet overleven en kunnen niet op tegen het grote aanbod van goedkope kolen vanuit buiten Europa. Heeft dit werkelijk getalsmatig iets te maken met de concurrentiepositie van kolen t.o.v groene stroom?

 10. 15

  Het is in het begin (2012-2015) zelfs 50 cent per kilowatt, en loopt langzaam af. Als je nu in Griekenland een zonneweide aanlegt ben je verzekerd van 50 cent per Kw voor 15 of 20 jaar (+/-)
  In Griekenland kan je hellingen van 32-45 graden gebruiken die perfect geschikt zijn voor zonnepanelen. Spiros weet er wel wat moois te koop in Igoumenitsa regio, en heeft een paar percelen gereserveerd. Laat maar weten als je serieuze belangstelling hebt. Over alles valt te praten.