Van Buitenen deed vooral aan symptoombestrijding

Hieronder treft u een gastbijdrage van Arno Uijlenhoet: lijsttrekker Newropeans in Nederland.

vanbuitenenHet is te betreuren dat Van Buitenen stopt als Europarlementariër. Europa heeft dit soort gedreven, moedige en gewetensvolle mensen hard nodig.

Toch komt het besluit van Van Buitenen niet echt als een verrassing. Hij is nooit echt een politicus geworden. In zekere zin is hij altijd de boekhouder gebleven. Hij bleef zijn pijlen enkel richten op financiële misstanden. De institutionele oorzaak van fraude liet hij ongemoeid. Als parlementariër had hij daar meer aandacht voor moeten vragen. In die zin heeft hij vooral aan symptoombestrijding gedaan.

Het fundamentele probleem in Europa is dat de machten in Brussel onvoldoende worden gecontroleerd. De Raad van Ministers onderhandelen achter gesloten deuren en de Europese Commissie hoeft geen verantwoording aan het Europese Parlement af te leggen. Met deze twee ongeleide kapiteins op het schip heeft het ambtelijk apparaat relatief vrij spel. In een dergelijk ambigu en gesloten systeem liggen vriendjespolitiek en fraude om de hoek.

Europa is een gesloten onderhandelingssysteem, een lobbycircuit gedomineerd door de lidstaten en hun nationale politieke en maatschappelijke elites. Wie misstanden wil aanpakken en liefst wil voorkomen, ontkomt er daarom niet aan de hegemonie van de nationale politiek in Europa te doorbreken. Om die reden is het noodzakelijk dat Europese politieke bewegingen aan de verkiezingen gaan deelnemen. Het Europees Parlement moet als volksvertegenwoordiging, in zijn kaderstellende en controlerende rol, in positie worden gebracht. Het wordt tijd dat de machten in Brussel beter worden gecontroleerd. Het wordt tijd dat de gesloten oester Europa wordt opengebroken en dat de burgers grip krijgen op de Europese besluitvorming. Pas wanneer dat gebeurd komt de transparantie dichterbij waarvoor Van Buitenen zo gestreden heeft.

 1. 1

  Betalen Newropeans en Llink ook gewoon voor de advertorials hierzo?? If so, haal er dan in ieder geval de spelfoutjes even uit als Sargasso-service.

 2. 2

  @bullie alle partijen die deelnemen aan de europese verkiezingen hebben deze week een uitnodiging ontvangen om gastbijdragen te leveren. Neweuropeans snapt alleen al wat langer dat het slim is stukken naar ons te sturen.

 3. 5

  De raad van ministers mag wel blijven, als een soort indirect gekozen executive, maar de Europese commissie moet eruit. Dat, of ze moet naar de status van een soort ‘super-SG’; afhankelijk van en onderhorig aan een minister-executive. D.w.z. legt verantwoording af aan een indirect gekozen persoon, staat niet ‘on top of the pile’, en verdwijnt na vier jaar. Sorry, Neelie.

 4. 6

  @ KJ

  Zou je niet juist moeten inzetten op het versterken van de bevoegdheden van het Europees Parlement om te controleren maar ook initiatief te nemen.

  Ik zou denk ik juist de commissie ongemoeid laten, hooguit wat verzwakken, en het parlement dus enorm versterken. Juist zij vertegenwoordigen de burger, en juist zij moeten de vertaalslag ook maken.

 5. 7

  Ik ben het met je eens dat er een executive moet zijn in de EU; anders blijven de kinder-eieren gewoon op de schappen liggen en dat kan natuurlijk niet.

 6. 8

  @ Steeph

  Ongeveer een jaar geleden is er een boek uitgekomen bij Wolf Legal Publishers: “Rethinking Europe’s Constitution”

  Vind ik een heel aardig boek waarin door middel van essays een constitutie van Europa wordt besproken. Daarmee dus ook ideeën over hoe europa er uit zou moeten zien. (voorbij het punt van Kinder eieren ;-) )

  Ik heb er maar een paar gelezen, maar ik vond het dus wel goed.

  Misschien is het iets voor een recensie of bespreking hier..

 7. 9

  Zeggen dat van Buitenen enkel aan symptoombestijding deed is zeggen dat een doctor die tumoren wegsnijdt enkel aan symptoombestrijding doet. Strikt genomen correct, maar verder een idiote uitspraak.

  Maar goed, wat heeft Arno Uijlenhout gedaan voor een transparant Europa, naast lijsttrekker zijn van één of ander obscuur studikoos debatgroepje?

 8. 12

  Het is nog helemaal niet zeker dat Van Buitenen stopt. Hij geeft god tot 16 april de mogelijkheid in te grijpen. Als Van Buitenen een goddelijk omen krijgt gaat hij gewoon door.