DATA - Overheid blij, universiteiten blij, want de Nederlandse universiteiten doen het beter op de Times Higher Education (THE) World University Rankings. Maar hoe serieus kan je die nemen?
Universiteiten zijn grote, complexe organisaties. Die worden niet zomaar binnen een jaar veel beter of slechter. Maar de ranglijst van THE laat enorme sprongen zien. Zo ging de Erasmus Universiteit in één jaar van plaats 157 naar plaats 72.
Statistisch en wetenschappelijk is zo’n sprong niet hard te maken. Als je alle universiteiten van Nederland die alle drie de jaren een plaats hadden in die ranglijst laat zien in een grafiek, is het helemaal ongeloofwaardig.
Neem dan liever deze Shanghai ranglijst. Daar is het verloop veel geleidelijker en daarmee realistischer.
Reacties (4)
Hoeveel van die ranglijsten zijn er eigenlijk? Ik lees er gevoelsmatig elke maand wel een keer over. De posities van de NL Universiteiten variëren daarbij volgens mij sterk. Iets voor Sargasso om ze allemaal eens op een rijtje te zetten?
Universiteiten doen hun uiterste best om hoger op die lijsten te scoren, met name door te bestuderen hoe die lijsten gemaakt worden. Kennelijk is dat bij de THE erg goed gelukt.
M.a.w. is het een gevalletje “Wij van WC-eend adviseren WC-eend”? Of is het een gevalletje “Wij van Moody’s adviseren wat u wilt dat wij adviseren zolang u daar goed voor betaalt”?
Die ene merkwaardig constant blijvende plaats van Eindhoven temidden van al het geduikel roept bij mij wel wat vragen op.