1. 2

  Het is weinigen gegeven, zo omringd door zorg, thuis te mogen sterven. Laat het een voorbeeld zijn.
  En o ja, alvorens de geschiedenis zijn diepe draai krijgt. Dat hij een grote rol speelde in de val van het communisme, is naast de kwestie.
  Dat hij als Pool benoemd was tot paus, veel meer.

 2. 4

  Of dat hij een jood was. Maar zonder dollen, altijd lullig als iemand doodgaat maar als die iemand 84 is EN paus dan hoef je er volgens mij niet echt veel medelijden mee te hebben. Ik had meer medelijden met hem toen hij nog leefde.

 3. 12

  @larie: dan begrijpen we elkaar. Van mij hoeft niemand dood, maar het zou prettig zijn als dergelijke overblijfselen uit de middeleeuwen zouden verdwijnen. Willem Alexander heeft zijn gezinnetje en een mooi huis in Wassenaar en zal ook een gelukkig leven leiden als hij geen koning wordt. En de machsstrijd in het Vaticaan over de opvolging maakt duidelijk dat het allang niet meer over religie gaat. Het koningshuis en het Vaticaan hebben hun beste tijd gehad.

 4. 14

  @Spuyt: Het is geen assumptie maar een persoonlijke mening. Ik vind het onvoorstelbaar dat dergelijke instituten nog bestaan. Hollanders vinden de oranje fanfare inderdaad nog altijd geweldig maar die comback van religie zie ik niet zo, althans niet wat betreft de katholieke kerk. Zelfs hier in Zuid Amerika gaat het rap met de ontkerking terwijl dat toch hun laatste bastion is.

 5. 15

  Kijk naar De EO jongerendagen die stampvol zitten, en de neo-conservatieven in de VS . Het Midden Oosten is een religieus kruitvat. Het huidige wereldklimaat drijft mensen weer in hun religieuze hokjes, de wij-zij mentaliteit viert weer hoogtij.

 6. 17

  @Spuyt: allemaal leuk en aardig maar de EO, de neo-conservatieven en de lui in het midden oosten zijn geen katholieken.
  Met het huidige wereldklimaat zou je juist verwachten dat de mensen wat relaxter worden. Een zonnetje en een paar graadjes erbij stemt de mens meestal vrolijk. Of geldt dat alleen voor Nederlanders?

 7. 18

  Katholieken zijn inderdaad geen moslims, maar feit is dat de kerk in het algemeen, en daar hoort de RK kerk ook bij al jarenlang weer meer gehoor vindt bij jongeren.

  Wat betreft het huidige wereldklimaat: Boludo, op welke planeet leef jij? Kijk maar naar Venus om te zien wat een doorgeschoten broeikaseffect tot gevolg kan hebben!

 8. 19

  Ik geloof er geen ruk van dat jongeren zich tegenwoordig meer aangetrokken voelen tot religie maar kan het helaas niet staven met bewijzen of cijfers. Die EO jongerendagen waren tien jaar geleden ook afgeladen vol dus dat zegt me weinig. Maar het ging eigenlijk over die katholieken, die volgens mij in hoog tempo aan het uitsterven zijn en het niet meer zullen meemaken als de aarde in venus verandert, al vind ik dat een behoorlijk onzinnige vergelijking.

 9. 20

  Ach, jij begint over het wereldklimaat… In moeilijke tijden keren mensen vaak terug naar de kerk. (WO II, economische recessies enz.)

  Die trend is nu ook zichtbaar, zij het voor christenen nog niet zo heel duidelijk in Nederland. Moslimjongeren hebben het de laatste tijd wel moeilijk (sinds 11 sept 2001) en vinden steun in het (extremistische) geloof. Ook ik heb geen cijfers om eea mee te staven, maar dit is mijn indruk, als ik zo om mij heen kijk en de ontwikkelingen zie.

 10. 21

  In de wereldpolitiek strijdt het Vaticaan samen met moslims en conservatieven protestanten (via de VS) tegen zaken als abortus, condooms en euthanasie. Ik vindt dat doodeng. Ik hoop op verlichting in Rome.

 11. 26

  ALO, ik bedoel dat de ‘strijdvelden’ blijkbaar ver van mijn bed zijn. Ver van de omgeving waar ik lach, drink, huil, neuk en werk. Daarnaast zijn er wel meer landen met bedenkelijke principes. Maar ik begrijp u punt.

 12. 28

  Die Verlichting is anders wel verdomd handig om oorlogen te kunnen verklaren.
  En MdJ, de strijdvelden zijn altijd ver weg, al sta je er middenin.

 13. 29

  Het doet me deugd dat het mij geen zier kan schelen dat het onderwerp van gesprek eindelijk onder de kasseien gepropt gaat worden. Ik neem er nog een pilsje op, in de tuin.

  Mijn complimenten overigens aan de deelnemers van deze draad – het refereren aan nummers i.p.v. personen is een handeling die wat mij betreft gezwind tot het verleden mag behoren.

 14. 30

  De dood van een mens is altijd spijtig. Maar de Paus zei zelf dat we niet verdrietig moeten zijn. Hij was 84 jaar, had een mooi leven gehad waarin hij veel van zijn dromen verwezenlijkt had en was ervan overtuigd dat hij nu naar het eeuwige paradijs gaat. Dat is denk ik een mooie manier om te gaan.

  En wat het koningshuis betreft: zolang de meerderheid van het Nederlandse volk voorstander is van de monarchie in haar huidige vorm moeten we het lekker houden. Gelukkig vinden PvdA, SP en GroenLinks ook dat de Koningin haar huidige macht moet behouden. Ze stemden immers in de 1e kamer tegen een grondwetswijziging die de benoeming van burgemeesters bij de Kroon weghaalde en bij het volk zou brengen.

 15. 31

  Over 5 minuten begint voetbal dus een pils lijkt me een verdomd goed idee. Mazzel dat voetbal al om half twaalf ’s ochtends begint. Winnen is dan van latere zorg.

 16. 33

  @JdB: wederom de hardnekkige vermenging van de begrippen koningshuis, monarchie en Kroon… de koningin bekrachtigt alleen besluiten van de regering. En haar informele macht, ach daar lopen nog wel meer van rond (CEO’s, diplomaten, etc.).

  Verder ben ik sterk voor een democratisch gekozen paus!

 17. 34

  @RonvO: iedereen kan katholiek gedoopt worden en iedere tot katholiek gedoopte kan in principe paus worden. Dus zo ondemocratisch is de benoeming tot Paus helemaal niet.

  Wat de Koningin betreft: het afschaffen van de monarchie begint met het verwijderen van de speciale status van de Kroon uit de grondwet. Een belangrijk onderdeel daarvan is de formele bevoegdheid burgemeesters aan te stellen, ook al valt dat sinds Willem II onder de ministeriele verantwoordelijkheid. Wat dat betreft is het een teken aan de wand dat de gehele linkervleugel van de Tweede Kamer tegen het schrappen van een dergelijk artikel uit de grondwet is. Kennelijk is de afschaffing van de Monarchie geen issue voor hen. Daarom bij deze een stemadvies aan alle anti-Monarchisten hier: stemt allen D66.

 18. 35

  2jdB
  de kroon is niet een ander woord voor hare majesteit, maar van de regering. Bea benoemt helemaal geen burgemeesters.

 19. 36

  @ALO: en Mickey Mouse is zeker een ander woord voor George W. Bush?

  ‘Tuurlijk: de Koning heeft in Nederland in de praktijk geen formele regeringsmacht meer buiten de formatie om. Maar de Koning bekrachtigt wel degelijk burgemeestersbenoemingen die uiteraard door de regering gedaan worden. Net zo goed als de Koning wetsvoorstellen bekrachtigt. Een formaliteit, maar wel eentje die onlosmakelijk met de Monarchie verbonden is. Ik zou denken dat antimonarchisten dit soort taal uit de grondwet zou willen hebben. Maar kennelijk heb ik het mis.

 20. 37

  @JdB
  Ik zie nog steeds niet in hoe je de deconstitionering van de burgemeester kan koppelen aan het voor of tegen de monarchie zijn. Je hele verhaal rammelt en vertoont ook nog daadwerkelijk fouten. Daar heb ik je op gewezen, maar je komt niet verder dan een referentie naar een muis.

 21. 38

  @JdB: dit is een redenatie in de trant: ik pas in mijn jas, mijn jas past in mijn tas, dus pas ik in mijn tas…

  Als je trouwens deze vorm van paus-verkiezing democratisch noemt, wat is er dan tegen een door de gemeenteraad gekozen burgemeester?
  En D66 een republikeinse partij? Dat is interessante informatie (ik beken het partijprogramma van D66 niet te kennen!)
  Ik vind het op zich wel grappig geschiedvervalsing-in-wording mee te maken…

 22. 41

  @ALO: ik begrijp niet waarom je mijn verhaal niet kunt volgen. Ik heb geen zin het nog eens uit te leggen. Ga anders eens naar http://www.uitzendinggemist.nl en bekijk de voorlaatste aflevering van Kopspijkers nog eens. Beatrix zit in het cafe tegen het einde van de aflevering. Misschien dat je het beter begrijpt als het uit haar eigen mond komt.

 23. 42

  Even een hardnekkig westeuropees misverstand rechtzetten: Dat het christendom qua aantal aanhangers in verval is, is onzin: Wereldwijd groeit het nog jaarlijks (een ‘onverdachte’ bron als de CIA verwacht dat er de komende 20 jaar zo’n 500 miljoen christenen bij zullen komen), en ook de katholieke kerk groeit nog ieder jaar, vooral in Azi

 24. 44

  @JdB
  Ik snap dat jij je kennis uit Kopspsijkers haalt. Je hebt blijkbaar geen benul dat dit satire is.

  Je redeneert op deze manier: Ik ben het niet met je eens dus jij ent links dus je moet tegen de monarchie zijn dus jij moet het met mij eens zijn.

  Ik schat de verwoorder van dit ssort kromme structuren laag in. Zo laag dat een verwijzing naar Kopspijkers om er iets bij te leren door mij als een belediging wordt opgevat.

 25. 45

  Sowieso is alles wat neer komt op ‘Jij doet, jij denkt, jij meent’ geschreven door iemand die de ‘jij’ niet persoonlijk kent, beledigend. Want gebasseerd op gekleurde aannames.