Unilever ontploft, wat nu Albert Heijn?

Foto: copyright ok. Gecheckt 06-10-2022

Hoe het toch kan verkeren. Nog maar een week of zeven geleden kwam AH met veel aplomb met een melding naar buiten: de kip in zijn schappen bleef afkomstig uit het “reguliere segment”–lees: plofkip. Het “alternatieve segment”–lees: minder mishandelde kip–zou volgens AH onvoldoende aanvoer garanderen om te kunnen voldoen aan de vraag van de vele kiplustige klanten van ’s lands grootste grutter. Ik noemde het destijds al kul, maar had geen idee hoe snel ik gelijk zou krijgen.

Eergisteren maakte namelijk voedingsgigant Unilever bekend te zullen stoppen met het verwerken van plofkippen. Vanaf 2013 worden de kipknakworsten van het bedrijf gemaakt van kippen die meer (buiten)ruimte hebben, een gezondere groeisnelheid hebben en vrijwel geen antibiotica krijgen. Andere producten volgen later.

Daarmee dreigt AH van een “reguliere kipverkoper” op heel korte termijn in een geïsoleerde zonderling te veranderen, die nog slechts in het schimmige dieronvriendelijke gezelschap verkeert van toko’s als McDonald’s, Olvarit en Struik. En–laten we eerlijk zijn–van het gros van de andere supers van Nederland.

Desondanks voor AH een bizarre situatie, dat in de versafdeling de slechtst mogelijke kip ligt, terwijl in de schappen met verwerkte voedselproducten de betere kip te vinden is. Benieuwd hoe de consumenten daarop reageren.

Als plofkip straks inderdaad zo marginaal wordt als het er nu naar uitziet–het is tenslotte met de eieren precies zo gegaan–dan ontstaat er een boeiende situatie. De vraag is: blijft kip dan dat veelzijdige maar vooral goedkope stukje vlees dat je zonder nadenken koopt, of wordt het gewoon een luxeproduct?

Dat de kip duurder zal worden, lijkt onvermijdelijk. Maar zeker niet zoveel duurder als AH nog maar zo kort geleden deed uitschijnen. Dat heeft alles te maken met schaalbesparingen: als er meer vraag is, kan er efficiënter en dus voordeliger worden gedistribueerd. Het omgekeerde gebeurt met de plofkip: hoe minder vraag ernaar, hoe duurder de distributie wordt.

Iets duurder zal de kip dus wel worden. Maar eerlijk gezegd: voedsel is in Nederland toch al te goedkoop. Dat mag best iets duurder, vooral gezien het feit dat de gemiddelde Nederlander toch al de neiging heeft flink wat te veel calorieën naar binnen te werken. Betaal meer, eet minder! En lekkerder, maar dat spreekt vanzelf.

Foto _Loaf_

Reacties (14)

#1 L.Brusselman

Fuck,ben groot liefhebber van “plofkipfilet”.Word ik nog magerder,als dat zo doorgaat verdwijn ik helemaal.

 • Volgende discussie
#2 mb

“Benieuwd hoe de consumenten daarop reageren.”

die reageert vrijwel nooit op zulke zaken, toch? Alleen als het in de portemonnee merkbaar is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Rik

Ik eet al een jaartje of 10 geen kip meer. Vooral omdat ik niet zo’n liefhebber ben van gevogelte. Als ik lees wat er de afgelopen jaren in het nieuws komt over kipproductie dan ben ik wel blij met mijn eetgewoonte

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3.1 aynranddebiel - Reactie op #3

Kip is wel relatief milieuvriendelijk, in ieder geval in vergelijking met varkens- en rundvlees.

 • Volgende reactie op #3
#3.2 Rob - Reactie op #3

Het zijn zeker de botjes he?

 • Vorige reactie op #3
#4 Joris

je schrijft zelf al dat AH verkeert in het gezelschap van McDonalds, Olvarit, Struik én het gros van de supermarkten. Met die isolatie valt het dan toch wel mee? De plofkip blijft gewoon de state-of-the-art, zolang de supermarkten niet over gaan. Dáár ligt de macht.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Gert-Jan Beeke

Ik haal steevast me kip van de markt. Komt van een regionale boer en is niet normaal lekker.
Zodra je echte kip hebt gegeten wil je nooit meer die met watergevulde kuikens uit de supermarkt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Dus

“voedsel is in Nederland toch al te goedkoop”. Tuurlijk joh. Meteen duurder maken. Stel je voor dat je eens wat goedkoper uit bent, dat kan natuurlijk echt niet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 AntonB

“Maar eerlijk gezegd: voedsel is in Nederland toch al te goedkoop”. Typisch een gedachte van het grachtengordelsocialisme, zouden al die mensen die bij de voedselbank of in de bijstand lopen dat ook zo vinden?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7.1 L.Brusselman - Reactie op #7

Die eten volgens dat soort mensen te vet dus als ze moeten hongeren is dat beter voor hun gezondheid,stelletje paternalisten.
Ik vreet me elke dag te schompe en kom bijna niet aan,een paar dagen weinig eten en de kilo’s vliegen eraf en gezonder voel ik me er echt niet door.Gelukkig ben ik niet aan dat soort willekeurig moralisme overgeleverd.

#8 Yevgeny Podorkin

Hoeveel % van de Ned. productie/ aanbod = plofkip. En volgt er een importverbod op plofkip als er voldoende aanbod aan normale kip is?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Bismarck

Fraaie woordspeling hoor, maar pas wel een beetje op als je een campagne “AH moet ontploffen” start. Misschien ziet de AIVD wel een nieuwe RaRa in je.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Sjiek

Gewoon verplichten dat PLOFKIP op elke product met plofkip wordt gezet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10.1 L.Brusselman - Reactie op #10

Dat zou wel makkelijk zijn ,hoef ik er tenminste niet te lang naar te zoeken.