Uitgebreide update Afrika Cup na twee speelronden

Ivoorkust is als eerste land door naar de kwartfinale. Ook Egypte lijkt zeker van de volgende ronde. Namibie, Soedan en Benin zijn al uitgeschakeld.

Kameroen brult en is tijdens haar tweede wedstrijd compleet uit haar slof geschoten. Eto’o scoort alweer zijn derde doelpunt. Spelers van Namibie is geld aangeboden om de wedstrijd te verkopen. Bondscoach Berti Vogts van Nigeria heeft het lastig met de supporters. Die van Senegal heeft er inmiddels al de brui aan gegeven. Een boete voor Aboutrika voor het tonen van politieke slogans en spelers van Zambia die bijna de tweede wedstrijd hebben geboycot. Een overzicht.

Groep A. Ghana, Guinea en Marokko strijden om de twee beschikbare plekken

Ghana heeft met de krappe overwinning op Namibië (1-0) een goede basis gelegd voor de volgende ronde. Het volk mort echter omdat de Ghanese voetbalsterren kans na kans verprutsen en eist betere prestaties van met name de aanvallers. Volgens de Ghanezen ligt het allemaal aan een vloek op aanvaller Asamoah Gyan die zelfs eventjes dreigde het toernooi te verlaten. Het gebrek aan scorend vermogen zou zich nog kunnen wreken in de laatste wedstrijd tegen Marokko.

De Atlas Leeuwen staan op het moment met drie punten op een gedeelde tweede plaats (met Guinea) en kunnen zodoende samen met Guinea de Ghanezen alsnog uit het toernooi knikkeren. In dat geval moet Marokko Ghana verslaan en Guinea de Namibiërs zonder enig behaalde punten naar huis sturen. Voor Guinea lijkt deze opdracht een makkie, ware het niet dat aanvoerder en grote leider Pascal Feindouno door de Afrikaanse voetbalbond CAF voor twee wedstrijden is geschorst vanwege een groffe overtreding op een Marokkaanse tegenstander.

Het Namibië van bondscoach Arie Schans ligt er na twee speelronden helaas al uit. Twee wedstrijden gespeeld, één doelpunt gescoord, nul punten. Het kan echter nog erger. Na het omkoopschandaal rondom bondscoach Reinhard Fabisch en Benin is nu ook Namibië het slachtoffer geworden van dergelijke praktijken. Enkele spelers van de Brave Warriors claimden dat hen ongeveer 30.000 dollar is aangeboden om de wedstrijd tegen Guinea van aanstaande maandag ‘weg te geven’.

De voorzitter van de Namibische voetbalbond zei dat de spelers met dit verhaal naar hen toekwamen dat hij de informatie heeft doorgespeeld aan de CAF. ‘De spelers is 30.000 dollar beloofd als zij de wedstrijd zouden verliezen,’ vertelde John Muinjo. ‘Ze zouden de helft van het geld vóór de wedstrijd krijgen met de opdracht om de uitslag te manipuleren.’

Ondanks het feit dat Namibië al uit de Afrika Cup ligt, hadden de spelers volgens de voorzitter nooit overwogen het geld aan te nemen. ‘Ik ben trots op de jongens,’ zei hij. ‘Ze maken deel uit van een team dat gelooft in fair play.’ Helaas heeft de Afrika Cup met twee corruptieschandalen inmiddels al een zware deuk opgelopen.

Groep B. Ivoorkust door, Mali en Nigeria strijden om tweede plek

Ivoorkust heeft vol overtuiging de tweede ronde van het toernooi bereikt. De ploeg onder leiding van aanvoerder Didier Drogba versloeg eerst haar grootste rivaal Nigeria en maakte toen gehakt van het arme Benin, dat er niet alleen uitligt maar ook kampt met de nasleep van het omkoopschandaal. Ivoorkust is momenteel één van de grootste titelkandidaten in de 2008 editie van de Cup.

Ook Mali maakt een goede kans om door te gaan. De ploeg van aanvaller Frédéric Kanouté won haar eerste wedstrijd tegen Benin met 1-0 en speelde vervolgens gelijk tegen de Nigerianen. Met vier punten uit twee wedstrijden doet het team goede zaken in een loodzware groep. ‘We willen dit jaar de finale halen,’ zei Kanouté met een flinke portie zelfvertrouwen. ‘We hebben niet 20 wereldklasse spelers zoals Ivoorkust en Nigeria maar Mali is een hecht team en we willen verder komen dat twee keer de halve finales tot nu toe.’

Voor Nigeria is de Afrika Cup 2008 tot nu toe een ongelooflijk fiasco. Met slechts één punt uit twee wedstrijden is de hoop op een derde Afrika Cup titel al bijna vervlogen. De fans pikken het in ieder geval niet. Na de wedstrijd tegen Mali werd de spelersbus van Nigeria door woedende supporters aangevallen. De Ghanese politie moest de bus ontzetten en hielden vervolgens de hele nacht de wacht rondom het hotel van de Super Eagles, omdat de fans hadden gedreigd het hotel binnen te vallen.

Berti Vogts was al niet bepaald geliefd in Nigeria, nu is hij persona non grata in het grote West-Afrikaanse land. De sportcommissaris van de deelstaat Edo State vraagt zich net als zijn vele landgenoot af waarom Vogts überhaupt is aangesteld als coach – en dat met zo’n vorstelijk salaris. ‘Ik zou willen dat ik Vogts nu tegenkwam,’ zo zei hij dreigend. ‘Ik hem een klap in het gezicht geven om hem te laten voelen hoe Nigerianen over hem denken. Hij zou zichzelf, Nigeria en het Afrikaanse voetbal een goede dienst bewijzen door straks stilletjes uit Ghana te sneaken en terug te keren naar zijn eigen land.’

Benin kan haar koffers pakken. Bondscoach Reinhard Fabisch denkt er sterk over het team de rug toe te keren. Hij is de chaos binnen de organisatie rondom het team compleet zat. ‘Zoals het nu gaat, kunnen we niet verder,’ zei hij. ‘Zelfs voor Afrikaanse begrippen gaat het er bij ons amateuristisch aan toe.’ Volgens Fabisch had Benin nauwelijks de kans zich redelijk voor te bereiden op het toernooi en hij moest bovendien van de Beninse regering ene Mouritala Ogoubiyi selecteren. Die zat echter tijdens de tweede wedstrijd gewoon op de bank.

Groep C. Egypte zo goed als door, Kameroen waarschijnlijk ook

Titelverdediger Egypte toont wederom aan waarom het de Afrika Cup al vijf keer heeft gewonnen en algemeen wordt beschouwd als beste voetballand op het Afrikaanse continent. De Pharaohs versloegen eerst Kameroen met ruime cijfers (4-2) en moesten toen aantreden tegen het ooit sterke Soedan (dat in 1970 een Afrika Cup won).

Fans van beide teams keken reikhalzend uit naar de grote Noord-Afrikaanse derby tussen Egypte en Soedan. Aan het eind van de rit bleken de mannen van de recordmeister echter een maatje te groot voor de spelers uit de lokale Soedanese competitie. Met 3-0 zette Egypte een mooie stap op weg naar de kwartfinales en wie kunnen de Pharoahs hun titel prolongeren. Dat is hen nog niet eerder gelukt.

Mohammed Aboutrika heeft een fikse boete gekregen, niet per se omdat hij zijn shirtje uittrok na zijn doelpunten tegen Soedan maar vanwege de boodschap op het hempje eronder. Daarop viel te lezen dat de Egyptische legende en doelpuntenmachine de Palestijnen in de Gazastrook een warm hart toe droeg. Politieke statements zijn uit den boze op grote sporttoernooien en dus mag Aboutrika de Afrikaanse voetbalbond CAF een leuk bedragje overhandigen. Zal hem natuurlijk worst wezen.

Kameroen brult! Zo verwoordden de commentatoren van de Ghanese televisie de staat van de Indomitable Lions na de dikke overwinning op Zambia. Na de oprolpartij van maar liefst 5-1 – waaronder alweer het derde doelpunt van Eto’o – is de storm van kritiek in Kameroen enigszins geluwd. De Indomitable Lions hoeven alleen nog maar het al uitgeschakelde Soedan te verslaan en ze vinden zichzelf terug in de volgende ronde. De enige concurrent, Zambia, maakt waarschijnlijk weinig kans tegen het grote Egypte.

Trouwens nog een relletje rond de Kameroeners. Vorige week dindag bestormden woedende Kameroense en internationale journalisten het kampement van de Lions. Ze mochten namelijk na de verloren pot tegen Egypte niet in de buurt komen van spelers, coaches en officials van het team. Dat pikten ze niet. De beveiliging had de grootst mogelijke moeite om de aanval te weerstaan. ‘Die journalisten uit Kameroen zijn gewoon heel vijandig,’ aldus één van de beveiligers. Gelukkig is alles nu weer koek en ei.

De spelers van Zambia waren bijna niet het veld opgestapt voor hun tweede groepswedstrijd. Ze protesteerden omdat ze na de 3/0 overwinning op Soedan een bonus zouden ontvangen van 2.500 dollar. In plaats daarvan kregen de arme jongens slechts 2.000 dollar. Ze schenen daarvoor ook al een keertje geweigerd te hebben het trainingsveld op te stappen. Uiteindelijk stonden de Zambianen wel op het veld en kregen gigantisch klop van Kameroen.

De inwoners van Zambia zelf krijgen er allemaal bijzonder weinig van mee. Vlak voor aanvang van het toernooi werd bekend dat de Zambiaanse nationale televisie de hoge uitzendrechten voor de Afrika Cup niet kon ophoesten. Men vroeg drie miljoen voor alle wedstrijden, het Zambiaanse tv-station kon en wilde niet verder gaan dan één of anderhalve ton. Geen voetbal dus in het land in zuidelijk Afrika.

Soedan kan naar huis. Met nul punten uit twee wedstrijden is het Soedan niet gelukt haar status van gevaarlijke outsider waar te maken. Het lijkt er dus op dat de zowel Soedan als Zambia niet konden opboksen tegen de grootste kanshebbers op de tweede ronde, Egypte en Kameroen. Jammer voor Soedan is dat ze er niet alleen uitliggen maar ook nog een klein schandaal aan de broek hebben hangen.

Een dag voor Soedan’s wedstrijd tegen Egypte kwam het tot een handgemeen tussen Egyptische journalisten en beveiligers van het trainingskamp van de Soedanezen. De officials van Soedan weigerden de journalisten te woord te staan en de boel liep uit de hand toen enkele spelers arriveerden. Volgens de journalisten werden een cameraman en de producer hardhandig in elkaar gerost door de Soedanese spelers. De coach van Soedan zei naderhand dat de journalisten ‘slechte dingen’ hadden geroepen over zijn spelers. De rivaliteit tussen beide landen is nog lang niet voorbij.

Groep D. Tunesie en Angola hebben de beste papieren

Tunesie en Angola maken de meeste kans op het bereiken van de volgende ronde. Beide ploegen staan met vier punten uit twee wedstrijden boven Zuid-Afrika en Senegal die ieder slecht een punt wisten te behalen. Toch kunnen alle ploegen nog door naar de kwartfinale en dat maakt deze groep tot de spannendste van allemaal.

Triest nieuws uit het Senegal kamp. Bondscoach Henri Kasperczak heeft zojuist ontslag genomen na de dramatische resultaten van de Teranga Lions tot nu toe. De ploeg uit West-Afrika speelde de eerste wedstrijd gelijk tegen Tunesie en verloor daarna met 3-1 van Angola. Het besluit van de coach is enigszins vreemd want Senegal maakt nog wel degelijk een kans op de tweede en zelfs eerste plek. De bondscoach weigerde in te gaan op de details van zijn beslissing.

Het lot van Zuid-Afrika hangt wederom aan een zijden draadje. De Bafana Bafana wisten zich niet te plaatsen voor het WK 2006 in Duitsland en tijdens de Afrika CUp 2006 waren ze het grootste lachertje van het toernooi. Toen verlieten ze Egypte zonder punt en zonder een doelpunt te scoren. De daarna aangestelde Braziliaanse coach Carlos Alberto Parreira moest een wonder verrichten om de jongens uit Zuid-Afrika uit het slop te trekken.

Veel Zuid-Afrikanen zagen zijn benoeming niet zitten en vooralsnog lijken ze gelijk te krijgen. Na een gelijkspel tegen Angola en een verloren pot tegen Tunesie moeten de Bafana Bafana winnen van Senegal om de eer hoog te houden.

Tunesie en Angola lijken zoals gezegd de beste papieren te hebben op een plek in de kwartfinales. Beide teams maken indruk en vooral Angola laat zien waarom het twee jaar terug meedeed aan het WK in Duitsland.

Laatste nieuwtje uit de rest van de wereld. Wayne Rooney is de lelijkste voetballer op aarde. Zal zijn moeder leuk vinden om te horen.

Reacties (2)

#1 S’z

Nigeria ook door. Ik supporter voor Kameroen, puur wegens Eto’o, die ik alle Glorie toewens.

  • Volgende discussie
#2 Crachàt

Ik ga voorwaar voetbalfan worden door Pannanborg. Heerlijke stukken zeg!

  • Vorige discussie