Uitbreiding VN veiligheidsraad?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Dat de VN niet optimaal functioneren mag zo onderhand duidelijk zijn. Een gedeelte van de oorzaak ligt in het feit dat er vijf permanente leden zijn. Deze vijf leden waren na de tweede wereldoorlog de machtigste landen. Maar de tijden zijn veranderd en alleen de V.S., China en in iets mindere mate Rusland kunnen nog aanspraak maken op hun zetel.
Frankrijk en Groot-Brittanië horen eigenlijk niet meer in dit rijtje thuis.

Tenzij je het aantal permanente leden van de VN uitbreidt natuurlijk. Het is immers al lang niet meer zo dat deze vijf landen de dienst uitmaken in de wereld. Duitsland lanceert daarom een plan om vier permanente zetels toe te voegen. Japan, Brazilië, India en, uiteraard, Duitsland zouden toegevoegd moeten worden.
De V.S. zien niets in dit plan en willen maximaal twee nieuwe leden toevoegen. Eén van die twee leden zou in ieder geval Japan moeten zijn.

Helaas blijven in beide voorstellen de belachelijke en contraproductieve vetorechten van de oorspronkelijke vijf van kracht. De nieuwe permanente leden zullen dat recht natuurlijk niet krijgen, waardoor ze alsnog een soort tweederangs leden worden.

Dé oplossing zou natuurlijk zijn dat vetorecht gewoon af te schaffen. Maar zo’n voorstel zou waarschijnlijk onmiddelijk worden getorpedeerd met een… veto.

Reacties (2)

#1 Mark

Je hebt t over de VN Veiligheidsraad zeker?

  • Volgende discussie
#2 Joost

Idd, niet helemaal duidelijk, titel artikel aangepast.

  • Vorige discussie