Tweet du Jour | Dawkins: How it’s going

Serie:

Reacties (10)

#1 Prediker

Vermoedelijk reageert Dawkins op zijn beurt op modieuze prietpraat als hieronder, waarin het hebben van een Europese, Westerse Leitkultur per definitie als ‘wit supremacistisch’ wordt voorgesteld.

  • Volgende discussie
#1.1 Ilya - Reactie op #1

Als er iets modieuze prietpraat is, dan is het wel de term Leitkultur. Dat is gewoon rechts-policor code voor white(ish) supremacy. Per definitie. Om Ben Shapiro te parafraseren; it’s in the name. Je kan discussieren over wat je daarvan vind, maar je kan niet doen alsof het iets fundamenteel anders betekent. Het ene varkentje kan niet net iets meer gelijk zijn dan het andere.

  • Volgende reactie op #1
#1.2 Joost - Reactie op #1

Ja, op twitter lopen dit soort gekkies rond. Je onderstreept het probleem onbedoeld wel, want daar gaat het mis bij Dawkins: hij bombardeert dit soort incidenten tot de norm. Gelukkig zijn de meeste mensen niet zo extreem.

  • Vorige reactie op #1
#1.3 Cerridwen - Reactie op #1.2

Jij vergroot op jouw beurt ook een weinig opzienbarende tweet van Dawkins uit tot iets groters. Als we zo’n voorbeeld van Prediker niet serieus moeten nemen, waarom zo’n tweet van Dawkins dan wel? Meer dan een flauw grapje lijkt me dit niet.

#1.4 Joost - Reactie op #1.3

Ik heb Dawkins jaren gevolgd, en heb hem langzaam aan deze kant op zien gaan, en dit vind ik daar wel een goede illustratie van. Het lijkt me geen grap.

De tweet die prediker plaatst is totaal ongerelateerd aan de tweet, en werd geplaatst door iemand met 5000 volgers. Dawkins is nogal een autoriteit op het gebied van religie en atheisme, met miljoenen volgers.

#1.5 Cerridwen - Reactie op #1.4

Ten eerste is het natuurlijk wel een grap. Het is een opmerking die de opvatting die in de tweet van Prediker naar voren komt belachelijk maakt.

Ten tweede is die tweet die Prediker post slechts één voorbeeld, de manier van denken in de tweet is natuurlijk veel algemener onder een bepaald type progressieve Amerikanen. Deze tweet is wat extreem, maar er zijn al jaren mensen die vinden dat ‘Merry Christmas’ beledigend is voor niet-christenen, en dat daarom ‘Happy Holidays’ beter is om te zeggen. Zie hier voor beide gezichtspunten:
https://www.inquirer.com/opinion/commentary/merry-christmas-happy-holidays-war-on-christmas-20191211.html

Dat Dawkins stelling neemt voor ‘Merry Christmas’ heeft natuurlijk allerlei politieke bagage, maar sec genomen is deze tweet niet spannend natuurlijk. Ik begrijp dat je vindt dat Dawkins ook op andere onderwerpen ‘een bepaalde kant op gaat’, maar misschien kan je dan een ander voorbeeld nemen om dat duidelijk te maken?

#1.6 Joost - Reactie op #1.5

Dat die groep er is doet niets af van het feit dat er geen war on christmas is, en dat 99,9% van de mensen dat gewoon zegt en kan zeggen zonder dat daar ook maar een vuile blik om wordt gegeven.

Er is natuurlijk wel een groep mensen die zegt dat je beter iets anders kan zeggen omdat veel mensen geen kerst vieren, hooguit een splinter van die splinter vindt het beledigend.

En onder de ‘happy holiday’-wensers zit natuurlijk ook een hele groep die oud en nieuw er bij wil halen, en zich niet alleen focust op kerst. Ook in NL zie je dat bedrijven die met ‘prettige feestdagen’ roepen aan de rechtse schandpaal worden genageld omdat ze kerst zouden willen negeren uit policor motieven. Als je dan even terugzoekt doen ze dat dan echter al 30 jaar.

#1.7 Cerridwen - Reactie op #1.6

Vindt Dawkins dat er een ‘war on christmas’ is? Op basis van de tweet is dat volstrekt onduidelijk. Het is prima mogelijk om het ageren tegen ‘merry christmas’ belachelijk te vinden zonder dat je denkt dat er sprake is van een ‘war on christmas’.

Overigens onderschat je de invloed van dit soort progressieve ideeën ernstig; de jonge, linkse, hoog opgeleide mensen waar dit soort ideeën leven zijn sterk oververtegenwoordigd in media en cultuur, in de VS net zo als in Nederland. Laten we niet doen alsof we niet weten waar dit over gaat.

#1.8 Frank789 - Reactie op #1.7

[ Vindt Dawkins dat er een ‘war on christmas’ is? Op basis van de tweet is dat volstrekt onduidelijk. ]

Dawkins: Especially those Christians who enjoy pretending(!) that there is a war on Christmas.

En dan 4 jaar later een tweet gelardeerd met 8 keer HOLIDAY, dan druipt het sarcasme er gewoon af.

Het is mij volstrekt duidelijk dat Dawkins vindt dat er geen war on christmas is, dat dat een verzinsel van rechts is.

Kijk hier ook maar eens: https://www.richarddawkins.net/s/?_sf_s=war%20on%20christmas

#2 Joost

Ik ben fan van Dawkins de God Delusion, hoewel ik hem vooral in richting het eind nogal dogmatisch over vond komen. Ik ben christelijk opgevoed en daar verloor hij mij omdat ik het minder en minder herkenbaar vond. Mijn conclusie was toen dat wat hij omschreef in ieder geval niet op de Nederlandse situatie van toepassing was.

Deze twee tweets vind ik illustratief voor de ontwikkeling die Dawkins doormaakt. Hij zit in een soort van rechtse echokamer de laatste jaren, waardoor hij denk ik niet helemaal meer helder ziet dat hij langzaam is geworden wat hij eerder bestreed.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie