Tweespalt / Woensel-West

Kort Gedingrechter 2006 Teeuwen/Smeenk 1991
“De in artikel 10 lid 2 EVRM genoemde bescherming van de goede naam of rechten van anderen strekt zich niet uit tot het imago van een wijk, als geografisch bepaald onderdeel van de gemeente. De wijk Woensel-West kan geen recht op een bepaald imago laten gelden en de Gemeente kan een zodanig recht als openbaar bestuur van het grondgebied waartoe de wijk behoort, niet inroepen. (…) Op SBS rustte (..) geen plicht in de reportage over Woensel-West aandacht te besteden aan alle positieve maatregelen die de Gemeente ten aanzien van Woensel-West heeft genomen. Evenmin bestaat er een plicht voor SBS om bij het maken van een reportage over een bepaalde wijk alle aspecten van een buurt in beeld te brengen. SBS heeft binnen de grenzen van artikel 10 EVRM de vrijheid daar geen aandacht aan te besteden en de reportage in te kleden zoals zij gepast acht. Dat SBS daarbij in het onderhavige geval heeft gekozen voor het onder de aandacht brengen van de zelfkant van de wijk, staat haar derhalve vrij.” “Dit is Holland, en ik woon ook in een hoerenbuurt in Eindhoven in Woensel-West, en dat het daar nou zindert en bruist? Er is niets groovies te beleven. Het is zo’n nietszeggende wijk waar ze de Turken, Marrokanen, ongeschoolde werklozen, een aantal alternatieve jongeren bij mekaar hebben gestopt en het heet: Probleem-cumulatiegebied.
Het is zo’n wijk waar alle mannen last schijnen te hebben van teveel speeksel. Ja, wij hebben ook ‘n café, café Barguus en daar staat ook een jukebox. Met eh Jantje Koopmans en Pietje Veermans. En op de hoek cafetaria De Edison. ‘Euhhhhh Jos, gooit ‘r voor mij ook een fricandel in! Euhuuuhh euhhhhhhjejje uhjehjhjehjhe uhhejeuejuejeu uejjhustatuueyue euuegieuue wikkeluhhhhhhhh!!!’

Welllek, als ik nou toch zeg da’k hier de waarheid staat te vertellen, waarom zou’k ‘r dan om liegen.”

 1. 2

  Ik kan alleen maar zeggen dat die tweespalt volkomen naar waarheid is. Ik zag op de televisieseries over politie in Amsterdam altijd veel spannender dingen dan ik in 10 jaar Pijp/Indische buurt ooit met iegen ogen gezien heb. Ik heb ook geen idee waar en wanneer die dingen ooit plaatsvonden, misschien kwam ik niet genoeg buiten, dat kan. Ik heb mijn TV tenslotte buiten gezet om die eens wat werkelijkheidszin op te laten doen, maar die staat er nog nu.

 2. 4

  eindhoven de ghakste! maar eigenlijk had het gemeentebestuur van Den Bosch natuurlijk veel meer reden om tegen SBS te procederen. Daar werd de buurt afgebroken na de uitzending van probleemwijken.

 3. 6

  @maurice: dat komt omdat de mooiste (kruidenbuurt) nu aan het gesloopt worden is zijn geweest. en da is kei- zund!
  Was ooit een hele mooie VPRO-doc over. “home sweet stratum”