Tweespalt – War is War

New York Times, 14 apr 06 Washington Times, 15 apr 06
The widening circle of retired generals who have stepped forward to call for Defense Secretary Donald H. Rumsfeld’s resignation is shaping up as an unusual outcry that could pose a significant challenge to Mr. Rumsfeld’s leadership, current and former generals said on Thursday. Several retired generals who worked with Defense Secretary Donald H. Rumsfeld, including a former chairman of the Joint Chiefs of Staff, yesterday decried calls for the secretary’s resignation from other retired officers.
 1. 1

  Bij ritired generals denk ik gelijk aan de tweestrijd binnen elke militair. De opdracht “Beveel is beveel, no questions asked” en binnen het hoofd van elke militair “wat vind ik er van”. Het laatste blijft onder de pet uiteraard.. Als je met pensieon komt de “wat vind ik ervan” naar buiten.

 2. 2

  ………echte All American Hero’s, als ze weg zijn durven hun bek open te trekken. Zelfs op het hoogste niveau zijn het daar lafbekken, bang voor hun baantje.

 3. 6

  Het wordt tijd dat Rummy conclusies gaat trekken. Als binnen de staf al zoveel onrust is. In 2003 werd er ook al gesproken over 3 strikes, you’re out. De tegenlicht docu vond ik ook behoorlijk illustratief. Bremer die openlijk de leiders kwaliteiten in twijfel trekt.

 4. 7

  @ALO: Ik twijfel Altijd en belicht slechts de “andere” kant zo nu en dan, vanuit een zekere afstand. Aangezien Caprio dat niet meer doet mis ik wel eens een tegenwindje. Ik benader bij lange na het nivo van Caprio niet maar probeer zo nu en dan wat tegengas te geven. Als iemand alle Amerikanen dom vind bijvoorbeeld merk ik dat op.

  Maar wat ik op #1 schrijf is toch geen verdediging? Elke beroepsmilitair heeft uiteraard twijfels die in het veld binnen blijven. Dan is het logisch dat na het pensioen bijvoorbeeld meer gezegd wordt en volgens mij speelt carriere frustratie ook een rol. Het is eenvoudig naderhand te zeggen dat een bepaalde beslissing fout was.

 5. 8

  @larie
  Dat snapte ik wel, het was slechts een teaser, als introductie voor het volgende:

  Gepensioneerde generaals spreken anders dan tijdens actieve dienst. Logisch, je wordt geacht gedurende je loopbaan je werkgever niet af te vallen. Het leger verschilt daar mee niet van het bedrijfsleven en de overheid. Dat generaals het nu doen is opvallend. Ik heb ze niet gehoord tijdens Vietnam (het kan zijn dat ik toen niet goed heb geluisterd) en tijdens de Kosovo-crises. Het is juist zo opvallend dat de operste operbevelhebber van de amerikanen, Wesley Clark, zich nu negatief heeft uitgelaten over Irak. Het conflikt tussen de militaire tak van het Pentagon en de burgerbestuurders van dit ministerie over het aantal troepen in Irak, komt nu naar buiten. Een bijzonder belangrijk politiek feit dat nu niet kan worden afgedaan als de mening van diegenen die nu in staat zijn zich vrij te uiten.

 6. 9

  Volgens Bush en Rumsfeld gaat het om “2 a 3”, danwel “een handjevol” generaals, uit een leger met meer dan 1000 generaals. Lijkt me toch een te verwaarlozen oppositie.

 7. 10

  Het zijn er inmiddels al meer dan 7. En die 1000 zijn generaals in actieve dienst, die houden hun kakkie wel op.

  De spin werkt blijkbaar. Ik trap er niet in.

 8. 11

  @Alo, net als Vietnam moeten er misschien eerst medailles op een vuurtje gegooit worden en knotsgekke atoombom gooiende generaals met pensioen gestuurd worden voordat de militaire mening relevant wordt buiten de interne Pentagon strijd.