Tweespalt | Mijnramp Soma, Turkije

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
NOS, 14-5-2014 Hurriyet Daily, 14-5-2014
“Geen gebreken”
In Istanbul hebben zich honderden demonstranten verzameld voor het hoofdkantoor van de eigenaar van de mijn, Soma Holding. Ze beschuldigen de eigenaar van het slecht naleven van de veiligheidsvoorschriften.

Volgens het Turkse ministerie van Arbeid is de mijn sinds 2012 vijf keer geïnspecteerd. De laatste keer was in maart en toen zijn er geen gebreken aan het licht gekomen, aldus het ministerie.

MHP Manisa Deputy Erkan Akçay gave statistics from mine disasters in Soma during a parliamentary session on April 29.
In 2013, 5,000 occupational accidents took place in Soma district. Ninety percent of these accidents took place in mines…”

The main opposition Republican People’s Party (CHP) submitted a motion to Parliament last year to investigate work-related accidents at coal mines in Soma, only for the proposal to be rejected with votes from the ruling Justice and Development Party (AKP) around two weeks ago.

Dan snapt u wat beter waarom de mensen in opstand komen. Met alleen het Nederlandse nieuws mist u de juiste context.
Overigens zaten de parlementariërs tijdens bovengenoemd debat door de speech van de oppositie heen te kletsen. (via)

Reacties (1)

#1 Derpjan

De belangrijskte feiten uit het stuk van de Hurriyet (zouden in @0 moeten staan wat mij betreft) zijn de volgende: 8,5x meer sterfte onder mijnwerkers in Turkije dan in totaal (of dit relatief is of absoluut staat er niet bij maar het zou in beide gevallen een slechte zaak zijn want Turkije is rijk genoeg om het de sterfte iig. minder dan 8,5x zo hoog als de EU te krijgen), tweede feit, het aantal doden is sterk toegenomen (met ruwweg 40%) onder de AKP regering terwijl de economie groeide.