Tweespalt – grenzen vervagen

BN/De Stem 22-2-06 VRT nieuws 21-2-06
Kinderen van 13, 14 jaar doen het in garageboxen of thuis, als de ouders even weg zijn. Bij de ingang vraagt de organisator entreegeld, waarvan een deel naar het meisje gaat. Het is maar één vorm van betaalde tienerseks waarop de Amsterdamse GGD is gestuit. Een 29-jarige man uit Lendelede mag van de rechter vijf jaar lang geen internetaansluiting meer hebben.
De man gaf zich op het internet uit voor een jong meisje. Zo kon hij met andere minderjarigen gemakkelijker over seks praten.
 1. 1

  Het vreemde was – begreep ik van het journaal – dat die kinderen het niet als prostitutie zagen. Met de verandering van de maatschappij naar iets anders veranderen blijkbaar ook de woordbetekenissen.

  Praten over seks lijkt me dan toch altijd wat minder heftig dan die kinderprostitutie. De wet ziet het blijkbaar nog even anders. Hoewel? Is die kinderprostitutie eigenlijk strafbaar nu prostitutie niet meer in het wetboek van strafrecht zit? Of valt dit onder seks met minderjarigen ook al doen die het vrijwillig? Is er een specialist in de zaal?

  Ingewikkeld hoor.
  Moet het strafrecht weer worden herschreven?

 2. 2

  Het Internet (en deels TV) zorgt voor een versnelde sexuele ‘emancipatie’ van kinderen, met name MSN. Als je als impressionabel 10 jarig meisje maar vaak genoeg met sexuele roofdieren wordt geconfronteerd online, dan vervagen die grenzen veel sneller dan ‘toen wij jong en onbedorven waren’.

  Heel spijtig. Het Internet vereist een hernieuwde kijk op de manier waarop volwassenen omgaan met de ‘ontluikende sexualiteit’ van de jonge jeugd.

 3. 3

  Wat bij mij vooral zo’n hoofdkrabgevoel opleverde is de constatering dat we met wetgeving aangaande pedofilie proberen jonge kinderen te beschermen terwijl diezelfde groep ineens daar zelf een hele makkelijke houding in aanneemt.

  Ik vraag me overigens af of deze ontwikkeling alleen aan internet toe te schrijven is. TV heeft er volgens mij ook mee te maken (kijk naar videoclips).
  Maar er lijkt ook sprake te zijn van lichamelijk steeds vroeger “rijp” zijn van kinderen (bv door veranderde voedingspatronen).
  Ik vind het verwarrend. Kan ook niet inschatten wat de lange termijn consequenties hiervan zijn.

 4. 4

  Ik denk dat je als ouder bewuster moet zijn in de manier waarop je de ontwikkelende sexualiteit van je kind begeleid. Ipv negeren zoals nu 9 van de 10 keer gebeurt, je kind uit te leggen wat het is en wat de waarde ervan is.

 5. 6

  Het vonnis van die rechter is natuurlijk te belachelijk voor woorden.

  Je gaat iemand die iemand stalked op straat toch ook niet verbieden buiten te komen? Die krijgt een verbod voor een bepaald gebied.

  En de beste man kan nog rustig naar een internetcafé.

 6. 8

  Heeft slechts zijdelings met sex te maken (ten minste, op het eerste gezicht) maar als het over psiegelen gaat kan het niet veel . .. .eh .. .to the pointer.

 7. 12

  Ontopic: in zekere zin zal het wel toenemen die tienerseks, maar ik geloof niet dat nu ook de lyceum-brugklas ligt te gangbangen in de garagebox.

  Ik durf het bijna niet te zeggen… het is toch heel sterk gebonden aan bepaalde sociaal-maatschappelijke niches. Kinderen met lageropgeleide ouders, niet zozeer arme gezinnen maar ook vooral losgeslagen gezinnen zonder vaders, alcohol- drugsproblematiek, van huis uit bekrompen seksuele moraal, vooral geen dialoog over seks tussen ouders en kinderen.

  Opzich ben ik voor maximale vrijheid maar het gevaar loert wel als volwassen mannen hier van gaan profiteren (lees de reacties van al die hitsige blanke kantoormannen op geenstijl maar over dit onderwerp) en al zouden de jongens/mannen van dezelfde leeftijd zijn als het meisje ze begeeft zich toch in een kwetsbare positie. Lang leve de soa… Jongeren dienen/mogen seksualiteit te ontdekken maar wel zonder meerderjarigen en zonder druk van de groep.

 8. 13

  Hahaha lol @ Dreknek… Shake it baby… In het kleine noord-oostelijke dorpje waar ik getogen ben was het wel experimenteren maar ja, toen had je nog geen breezahs… Dus moest je ze voor een rolletje drop zien te prikke(le)n… Weinig succesvol… Maar de moraliteit op sexueel gebied is sterk veranderd, en in mijn optiek toch wel het meest door Gangstah rap clips en pron op het net… Een ontwikkeling waar nu niettot weinig meer aan te doen is ben ik bang. Behalve goed voorlichten op jonge leeftijd met voorkeur door de ouders. Maar gezien het feit dat veel allochtone ouders zichzelf al geen redelijke moraal kunnen aanmeten is dat een vrij lastige zaak helaas… Ik neem iig géén kinderen…

 9. 14

  Toch benieuwd welk wetsartikel aan die Beldische man verbood een nick, een andere identiteit aan te nemen op het internet.

  Net na de oorlog was men in NL trouwens erg bezorgd voor een door de oorlog losgeslagen generatie jongeren van 11-16 jaar (vandalisme, zwerven, sex), vooral in de grote steden. Een krachtige en gezonde opvoeding was dus het parool in de jaren ’50. Het hielp niets. ;)

 10. 15

  carlos, er bestaat helaas geen druk zonder poep ..eh, groep.
  No pressure no group, in short, no poppressure. Solitary animals are and stay closer to every other kind of life.

 11. 16

  Jort drukt zich schijnbaar nog steeds moeizaam uit in het Nederlands.

  Voor de rest: we zullen het merken. Vergeet niet dat de (verderfelijke) invloeden zich niet louter beperken tot internet of tv.

  Ouders kunnen er tegenwoordig ook wat van, getuige het gemak waarmee zij zichzelf cosmetisch opkalefateren.

 12. 18

  Maar er lijkt ook sprake te zijn van lichamelijk steeds vroeger “rijp” zijn van kinderen (bv door veranderde voedingspatronen).

  Te vinden op http://www.menstruatie.net (ja, ja, voor alles is een plekje op internet):
  In 1830 kreeg een meisje in West-Europa haar eerste menstruatie op haar zeventiende jaar. Tegen het einde van de negentiende eeuw, was de gemiddelde leeftijd al gedaald tot 15 jaar. De laatste cijfers spreken van een leeftijd van 12,5 jaar in Noord-Amerika, met een schommeling tussen 10 en 16 jaar. In Zuid-Europa ligt de menarche op 11 jaar. Wetenschappers verwachten geen verdere daling.

  In Nederland hadden in 1897 de meisjes hun eerste menstruatie toen ze net 16 werden. In 1965 was dit gedaald tot de gemiddelde leeftijd van 13,4 jaar. In 1980 zakte de leeftijd tot 13,28 jaar. Er werd een grote sprong vastgesteld in jaren 50 en 60, met als achterliggende reden de verbeterde levensomstandigheden.

  Wellicht ook interessant voor de liefhebber: Nisso-onderzoek over kinderlijke en jeugdige seksuele ontwikkeling: http://www.fondsseksualiteit.nl/nissoonderzoek.htm

 13. 19

  Laten we dit vooral niet als nieuw fenomeen beschouwen; onder de naam Enjo Kosai is dit al reeds lange tijd bekend in de Japanse samenleving.

  Het zogeheten ‘compensated dating’ is misschien inderdaad wel een constatering van een vervagende/verlegde norm

 14. 20

  Ach als je even doorleest, vind je al snel geen cijfers maar vooral indrukken. Men heeft zich eeuwig en altijd druk gemaakt over dit thema. In de jaren 60 pleegde je dan illegale abortus of je verzweeg het, nu spreken jongeren er vrijuit over. Ik verkies de jeugdsex van nu boven die van de jaren 50.

 15. 21

  Ik verbaas me ook over de zogenaamde “nieuwheid” van sex op jonge leeftijd. Voor de Victoriaanse tijden was sex op jonge leeftijd toch ook normaal? Ik denk dat het altijd iets vanzelfsprekends is geweest en alleen maar tijdelijk onderdrukt in de laatste paar eeuwen. Nu proberen we er krampachtig aan vast te houden, omdat het “amoreel” zou zijn ofzo.

 16. 22

  Onderdrukt in de 19e en 20e eeuwse beschaafde kringen inderdaad en hen die dat wilden worden. Brusse schrijft in de jaren ’20 over jeugdprostituees in Rotterdam.

  Van de deelnemers aan sex met jeugd zijn alleen de oudere mannen zeer in aantal verminderd. Die liepen vroeger in groten getale rond. Alleen de vieste en onacceptabelste kregen politie aan de deur. En men wist van het verband tussen vergrote sexdrive en beginnende dementie. Met de komst van het internet is ook die kennis verloren gegaan…

 17. 23

  Vanmiddag de uitzending van Zembla hierover teruggezien: Ik was toch wel geschokt. Niet door de leeftijd waarop die jongeren voor het eerst seks hebben, maar door de totale liefdeloosheid waarmee zowel jongens als meiden erover spraken: het is een ruilmiddel, een wederdienst, een deal, een kwestie van macht.
  Dat seks in zijn ideale vorm misschien ergens ook nog met liefde te maken zou kunnen hebben, het leek nog in niemands hoofd opgekomen. Treurig.