Tweespalt – Gezond?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
nu.nl 20-03-06 nu.nl 21-03-06
Nederlanders zijn de afgelopen decennia veel minder zuivelproducten en veel meer frisdrank gaan consumeren…
De consumptie van drankjes als cola en sinas verdubbelde bijna, van 64 liter in 1980 naar 113 liter in 2004.
CBS maakte dinsdag bekend dat vorig jaar 44,9% van de volwassenen met overgewicht kampt. Nederlanders leven iets gezonder, stelt het CBS vast. In de twee voorgaande jaren was het percentage Nederlanders met overgewicht hoger: 46,5 in 2004 en 46,1 in 2003. In 1981 bedroeg dat 33,3%.

Reacties (10)

#1 arieT

Tsja, dat lijkt me duidelijk. Een vriend van mij is ooit eens gestopt (tijdelijk) met bier en frisdrank drinken. Hij viel enorm af. Of hij meer melk ging drinken, vertelt het verhaal niet.

  • Volgende discussie
#2 HansR

Tsja, dat lijkt me duidelijk.
Sinds jaar en dag drink ik eigenlijk ook alleen nog maar water. En dikker wordt ik in elk geval niet. Ik dacht ook al dat ik niet echt binnen de Gauss-curves van het CBS viel.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Carlos

iemand nog wat over info over die vermeende zuivel-borstkanker link?
nergens in Europa krijgen zoveel vrouwen borstkanker, het zou met ons overmatig zuivelgebruik samenhangen, heb ik mij laten vertellen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 HansR

~Redactie: hier volgt een tekstuele toevoeging van de layout-politie~

@Carlos
Helpt deze?
Of deze?
Of deze?
Etc…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Spuyt12

Recentelijk hoorde ik dat melk drinken na je 4e levensjaar zo’n beetje nutteloos is aangezien de calcium totaal niet wordt gebruikt.

De zuivelbranche vegeteert dus onterecht op het “gezond” stempel dat het heeft.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Steeph

Het ging mij in dit citaat dan ook niet zozeer om de afname van het gebruik van zuivel. Wel om de enorme toename in het gebruik van suikerklontjes in vloeibare vorm.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 larie

@Spuyt 12: Zit wat in maar niet helemaal juist denk ik. Calcium in koemelk is verbonden met caseïne en dat bemoeilijkt de opname van het calciumcomponent.
De functie van Calcium is zuurvorming neutraliseren en melkprodukten zijn zuurvormend. Belangrijk is de ratio magnesium/calcium/fosfor, indien ok dan heeft het calcium in melk tijdens het metabolisme in ons lijf nut. Indien fosfor, eiwit en onverzadigde vetten te veel aanwezig zijn heeft melk drinken het door U genoemde effect..negatief. Bij een gezonde voeding, waar niet te veel ijzer inzit, heeft het wel nut. Negers en Downsyndroom mensen kunnen niets met melk vanwege genetische factoren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 larie

verzadigde vetten uiteraard :(

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Spuyt12

Het was een artikel in de krant. En wat er met wetenschappelijke artikelen gebeurt zodra ze in de klauwen van journalisten vallen weten we allemaal :-)

(En nog maar eens de stoute schoenen aantrekken, met het risico irritant te worden: Larie, het uit uw spamfilter geviste mailtje?)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 London Calling

Zie ook de BBC “Having just one fizzy drink a day could equate to putting on almost a stone in a year, a study of teenagers suggests.” (http://news.bbc.co.uk/1/hi/health/4778436.stm)

  • Vorige discussie