Tweespalt – Beeldvorming

Voorpagina VK en NRC deze week FARS news agency deze week


Afgelopen woensdag ruilde Israël de lichamen van 199 Palestijnen en Hezbollah-strijders en vijf Libanese gevangenen (waaronder de beruchte Samir Kuntar) voor de lichamen van twee van haar soldaten. Deze soldaten verdwenen en markeerden het begin van de oorlog in Libanon in 2006.
Welke indruk liet de Nederlandse verslaggeving bij u achter deze week?

 1. 1

  Bias. Uiteraard is het verhaal over “het beest van Libanon”, Samir Kantar, prachtig materiaal voor de voorpagina: Palestijnse strijder vermoordt Israelische man en vierjarige kleuter op brute wijze. Het is afschuwelijk, dat is zeker waar, en ik heb geen enkele behoefte om dergelijk geweld goed te praten. Het verhaal ziet er alleen heel anders uit wanneer je het zet tegen de achtergrond van de onmenselijke bezetting waar de Palestijnen nu al zestig jaar onder gebukt gaan, en die alleen maar onmenselijker wordt.

  En dat moet ik de Nederlandse media wel nageven: ze beginnen eindelijk te berichten over het “Shooting Back”-project van de Israelische organisatie B’tselem. Deze mensenrechtenorganisatie deelt videocamera’s uit aan Palestijnen in de bezette gebieden, zodat zij kunnen laten zien hoe ze behandeld worden door de “pioniers”, en hoe (on)partijdig het leger daarin optreedt.

 2. 2

  Het kan ook met de timing te maken hebben.
  NRC: woensdag 16 juli.
  VK: donderdag 17 juli.
  FarsNews: donderdag 17 juli.
  De foto’s van FN zijn tijdens de begrafenisceremonie genomen en gisteren gepubliceerd. Op woensdag 16 juli publiceerde FN deze fotoserie.

 3. 4

  @1

  Samir Kantar is geen palestijn en strijd ook niet voor hun zaak. En de zaak ziet er helemaal niet anders uit, ongeacht wat Israel tegen Libanon doet. Een 4 jarig kind doelbewust vermoorden valt op geen enkele manier te relativeren.

  “Next, he smashed little Einat’s head on beach rocks and crushed her skull with the butt of his rifle. ”

  Misschien dat de link achter Samir Kuntar beter naar dit artikel kan verwijzen:
  http://www.time.com/time/world/article/0,8599,1218760,00.html

 4. 5

  @MT: Er waren ook foto’s beschikbaar van de “kale” kisten op de dag zelf. Zie bijvoorbeeld de foto in het artikel van de Telegraaf van woensdag.
  Persoonlijk was ik (omdat ik woensdag en donderdag erg druk was) onder de indruk dat er twee dode Israëliers geruild waren voor 4 (niet 5) gevangenen en een “paar” lichamen van Palestijnen.

  @TRS: Ik was al bang dat er iemand zou beginnen over de individuele misdaden van Samir. Hoeveel soortgelijke verhalen (ook tegen onschuldige palestijnse kinderen) van Israëlische soldaten wil je hebben?

 5. 6

  @5

  “Hoeveel soortgelijke verhalen (ook tegen onschuldige palestijnse kinderen) van Israëlische soldaten wil je hebben?”

  Wat is je punt? Relativeert dat de daad van Samir?

  “Ik was al bang dat er iemand zou beginnen over de individuele misdaden van Samir. ”

  Lees die zin zelf nog maar eens na Steeph.

 6. 9

  Okee, laten we even serieus worden: als je beseft dat de omstandigheden waarin Palestijnen leven in Israel niet zo bijster veel verschillen van de omstandigheden waarin de Palestijnen leven bij hun ‘Arabische Broeders’ (Libanon, Jordanië, Egypte) moet je tot de conclusie komen dat het solidariteits-argument van nummer #1 geen hout snijdt.

  Ik blijf erbij dat politieke groepen in de omringende landen de Paletijnen-problematiek in Israel ge(mis)bruiken voor hun eigen doeleinden. En dat we daar niet zoveel sympathie of begrip voor dienen te hebben, ongeacht de misdaden van Israel cq de Israelische politiek zelf.

 7. 10

  Mijn punt is, TRS, dat het oorlog is en dat aan beide kanten oorlogsmisdaden worden begaan. Aan de lopende band.
  Mijn punt is ook dat in de berichtgeving de focus vaak, zoals jij nu ook doet, gelegd wordt op de gruwelijkheden die de Palestijnen en Libanesen begaan. Maar zelden op de andere kant van het verhaal (in ieder geval niet op de voorpagina).
  Dat er de laatste dertig jaar tien keer zoveel burgerslachtoffers vallen aan Palestijnse kant dan aan Israëlische kant.
  Door keer op keer de aandacht te leggen op de misstanden van de ene partij (omdat de Israëliers nu eenmaal een betere PR afdeling hebben) ontneem je de mensen het zicht op het conflict als geheel.

 8. 11

  Nee, je punt is dat je een kindermoord relativeert. Vind je de moord op palestijnse kinderen ook begrijpelijk omdat Kuntar het ook heeft gedaan?

  Verder dient niet het aantal slachtofferts bepalend te zijn voor “het zicht op het conflict” maar de morele argumententatie. Dat er minder israelische slachtoffers vallen zegt vooral iets over het wapenarsenaal dat beide partijen bezitten.

 9. 13

  @TRS: Dat doe ik dus niet. Ik veroordeel beide kanten om hun misdaden.
  Ik geef alleen aan dat de ene kant van de misdaden eerder op de voorpagina komt dan de andere kant.

 10. 15

  Palestijnen? Als ze in hun eigen dorpjes zichzelf opblazen laten ze de Israelische ambulances de gewonden ophalen. Ze hebben zelf geen geld voor ziekenhuizen, maar schieten bij elke begrafenis van een “martelaar” wel even een modaal Palestijns inkomen de lucht in vanuit hun AK 47 die waarschijnlijk net zo veel kost als een afgeroste Peugeot.
  En als Israel een stuk land terug geeft met een komplete tomaten plantage trekken ze de kassen in stukken om het als oud ijzer te verkopen. Tja, het geld voor al die AK’s moet ergens vandaan komen, en het komt niet uit de nalatenschap van Arafat, die had zijn miljoenen veilig weg gestopt, IN EEN FRANSE BANK bij zijn persoonlijke vriend EEN JOODSE BANKIER!
  palestijnen….om met Sjef van Oekel te spreken:

  LAAAAAT ME NIET LACHEN….
  DOOOOOEH DAT NOU NIET….
  IS DAT WEL PASSEND
  IN DEEEEZ TIJD VOL VERDRIET…..

 11. 18

  Ik hoop dat ze die Kuntar voor de vrijlating een spuitje met een dodelijke ziekte hebben gegeven. Of een peilzendertje voor een precisiebommetje.

  Zijn er trouwens ooit levende israelische gevangenen overgedragen aan Israel?

 12. 19

  @MT: Bij die 4 of 5 ging het erom wat ik uit de media vernam op basis van vluchtige consumptie. Niet over feitelijkheden. Inmiddels is me ook wel duidelijk dat het er 5 zijn.

 13. 20

  Ik vind het trouwens lachwekkend dat die Samir Kuntar, in zo een situatie, de tijd heeft genomen om even zijn snor en haar met verf te bestrijken.

 14. 21

  Heerlijk hoe de anomieme acroniemenbrigade (AAB) het weer even allemaal vol vooroordelen oplepelt uit het handboek: ik draai toch steeds dezelfde drollen op Sargasso.

  Het zou fijn zijn moesten de heren zich realiseren dat in het Palestijns-Israëlische conflict er een aantal VN-resoluties bestaan die consequent door Israel genegeerd worden.

  Wie durft eigenlijk aan de legimiteit van de VN te twijfelen?

 15. 22

  @21: Twijfelen aan een internationale organisatie waarin Syrië even legitiem wordt geacht (en evenveel stemrecht heeft) als Noorwegen? Ik zou niet durven…

  Ohja: fcuk you too, broodschilder.

 16. 23

  JSK, ik schilder niet, en ook niet voor brood.
  Maar wees gerust: de maatschappij heeft je nodig. Ook jou, m’n jongen. Een lieve, openminded, tolerante en begripvolle maatschappij dan toch.

  Overigens: goed bezig, met je soort antwoord. Als je dat stemrechtprincipe niet huldigt, waarom zoek je jezelf niet eens een fijne dictatuur op, als het hier zo slecht is?
  Raar toch, dat die zogenaamd vrije rechtse jongens steeds met hun eigen vrijheid zwaaien, maar nooit met de rechten van anderen.
  Dat maakt je tot een inadequaat, als het al niet overbodig gesprekspartner is.
  Maar ja, voor dialoog kom je hier niet, dat magere alterego dient gevoed, niet?

 17. 25

  @23: Je noemde toch de VN? Het staat niet vast dat al haar besluiten legitiem zijn, vanwege de rol die minder zuivere regimes spelen in die organisatie.

  Hoe jij de binnenlandse democratie hierbij haalt is mij een raadsel, werkelijk.

 18. 27

  @25: Bij mijn weten hebben Israel en Syrie een gelijke stem. Dat heet democratie. Toegegeven er is veel mis met de VN, zo zijn er 5 landen met een veel zwaardere stem (en veto). Dat heeft overigens niets te maken met de zuiverheid van hun regimes.

  Ik ben verder heel benieuwd naar je voorstel voor stemgewichten op grond van regimezuiverheid in de VN.

 19. 31

  Nee, maar ja, Otzi de Sneeuwman had toch ook eerst een nachtje lekker geslapen, ontbijtje, kopje geitenmelk, nou doei allemaal. Honderd meter verder kwamen ze hem achterna met pijl en boog. Rennen! Rennen!! Hup, bergpad op, auw auw.

 20. 33

  Dit eggende terwijl je googgle ad een reclame vertoont aan de rechterzijde :
  steun israel . vakantie rezen naar eilat etc etc.
  oh hipokrisie oh hipokrisie.

 21. 34

  @ace

  Het is afschuwelijk, dat is zeker waar, en ik heb geen enkele behoefte om dergelijk geweld goed te praten. Het verhaal ziet er alleen heel anders uit wanneer je het zet tegen de achtergrond van de onmenselijke bezetting waar de Palestijnen nu al zestig jaar onder gebukt gaan, en die alleen maar onmenselijker wordt.

  Altijd mooi te zien hoe iemand de executie van een 4-jarig meisje relativeert. Fantastisch, werkelijk…

  Next, eyewitnesses said he smashed the head of 4 year-old Einat on beach rocks and crushed her skull with the butt of his rifle.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Samir_Kuntar