1. 1

  Het wordt niet helemaal duidelijk uit het artikel. Het kan ook zijn dat vergeten is de Tweede Kamer op de hoogte te stellen van de leverantie.

  Leoni Sipkes, voormalig Kamerlid van GroenLinks, stelt in een reactie op de uitgelekte brief: ‘Die brief ken ik niet en dat verbaast me, want brieven waar “vertrouwelijk” boven staat, lees ik altijd.’(1) Bob van der Bos van D66 vermoedde dat er iets mis is gegaan met de distributie.

  Los daarvan, de regering beschouwt Bahrein in ieder geval als een legitiem leverantiedoel voor militair materieel (en waarom zou je ook niet als je Marokko en Jordanië, waar het een stuk minder pluis is, ook oké vindt).

 2. 3

  Bismarck de brief was er wel maar ze hebben er niet naar gekeken. Het is niet anders. Lees nog even het stukje over Van Ardenne en dan moet je dat toch duidelijk zijn. “Iets mis gegaan met de distributie,” is een smoes. De informatie ging naar de Kamerleden op Defensie en dat zijn anderen dan Wapenexport-kamerleden. Het zijn hooguit twee velletjes en vaak verstrekt vlak voor een reces, als er ook nog 83 moties moeten worden beoordeeld tot diep in de nacht. De twee weken reactie termijn verstrijkt zo vanzelf.

 3. 6

  @3: In dat geval mogen we aannemen dat de Tweede Kamer (althans minimaal het CDA) wel gecontroleerd heeft, maar het goed bevond. Op zich ook niets vreemds, want Bahrein hoort (of toch minstens hoorde in 1997) bij de meest koosjere landen waar Nederland aan leverde. Daarnaast was het een bondgenoot van Koeweit dat toen nog maar net bekomen was van de inval van Saddam Hoessein (ja die was toen nog baas in Irak en een bedreiging voor de Golfstaatjes).