Turkse president Erdogan heeft schijt aan Europa

OPINIE - In Nederland brengen de media een burgemeester ten val. In Turkije worden onwelgevallige journalisten gewoon opgepakt en vastgezet. Niet omdat er in Turkije geen persvrijheid zou bestaan, die is er volgens president Erdogan wel degelijk. Maar de pers moet natuurlijk niet de leugens van de islamitische prediker Fethullah Gülen en zijn ‘netwerk van verraders’ verkondigen. Leugens bedoeld om de grote leider ten val te brengen. Een complot dus. Helemaal in lijn met de paranoia van een verlicht despoot, wiens woord de enige waarheid is.

Nog niet zo heel lang geleden waren Erdogan en Gülen dikke maatjes en brachten zij gezamenlijk de islamitische AK-partij in het centrum van de macht. Splijtzwam in hun vriendschap was het protest in het Gezi-park in 2013, toen Gülen de kant van de demonstranten koos en Erdogan openlijk bekritiseerde. En hierdoor een vijand voor het leven werd. Ook is Erdogan ervan overtuigd dat Gülen de drijvende kracht was achter de anti-corruptie-operatie eind 2013, waardoor tientallen hooggeplaatste politieke vrienden van Erdogan voor het oog van de wereld werden opgepakt op verdenking van gesjoemel met de aanbesteding van overheidsopdrachten. Erdogan is er de man niet naar om dit soort gezichtsverlies te vergeten.

Het is dan ook geen toeval dat precies een jaar later ruim twintig journalisten zijn vastgezet wegens het vormen van een terroristische groep, valsheid in geschrifte en laster. Pure wraak. Turkije heeft een traditie hoog te houden als het om het dwarsbomen van de media gaat. Nergens ter wereld zitten zoveel journalisten vast als in Turkije. Ook Twitter en YouTube werden dit jaar een tijdlang aan banden gelegd. Sinds zijn verkiezing tot president in augustus dit jaar voelt Erdogan zich oppermachtig en laat hij graag zien dat hij de enig echte eindbaas van Turkije is. Zowel in eigen land, als daarbuiten. Erdogan steunt Hamas en Iran en zijn relatie met IS is op zijn minst dubieus te noemen. De kritiek van de EU kan hem gestolen worden. Erdogan trekt zich van niks en niemand meer wat aan.

Turkije is hard op weg om een totalitaire islamitische staat te worden. Daar kunnen de baardmannen van IS alleen maar van dromen. En dat allemaal in de achtertuin van onze eigen NAVO, waar Turkije wonder boven wonder nog steeds lid van is. Europa staat erbij en kijkt ernaar. Wie houdt nou wie voor de gek? Beweerde Erdogan vorig jaar nog dat Turkije geen bananenrepubliek of derderangs stammenland is,  Europa zou inmiddels beter moeten weten. Maar weten is nog niet hetzelfde als doen. Het is tijd voor actie. Weg van de zijlijn. Tijd om te laten zien waar Europa echt voor staat. Laat Erdogan maar voelen dat het ons menens is met mensenrechten en democratische waarden. Een Europa met het Turkije van Erdogan is niet mijn Europa. Boycot Erdogan. Nu!

 1. 1

  Erdogan de Turkse Berlusconi kan je wel zeggen. Erdogan met zijn pure maffia-kliek hoort volgens de internationale afspraken die er zijn in EU/NAVO voor een international gerechtshof te komen. De EU probeert dit echter in de doofpot te stoppen. Timmermans en Van Baalen horen toch minimaal op de barricades te klimmen. Maar wat gebeurt er, Turkije krijgt 600 miljoen euro aan steun, dit terwijl het land drijft op de heroïnehandel. Ja EU hier had je niet op gerekend, zo ongeleid projectiel.

 2. 2

  @ 1 De EU niet maar de gemiddelde Nederlander was hier al een aardige tijd over geïnformeerd, maar toen mocht het nog niet, nu gelukkig wel.

 3. 3

  ”Erdogan steunt Hamas en Iran en zijn relatie met IS is op zijn minst dubieus te noemen.”

  Dit mag je wel een beetje onderbouwen, denk ik. Verder niets dan lof.

 4. 4

  Misschien is zo’n rant tegen Turkije en Erdogan ongepast als je de complexiteit van de omgeving van Turkije in ogenschouw neemt. De wereld ten noorden van Syrië en Irak, ten westen van Armenië en Georgië, ten zuiden van de Krim is niet simpel. Erdogan moet buigzaam zijn anders is het conflict zo de grens over. Over een kruidvat gesproken.

  Alle reacties hier op dit blog aangaande Turkije – ook in vorige draadjes – getuigen van een simpelheid waarmee men de zwarte pieten discussie voert.

  Stelletje ongelofelijke stommelingen.

  Erdogan is misschien niet uw ideaal, maar hij houdt wel de lont nat. Als ik Erdogan was zou ik ook schijt hebben aan de arrogantie van het zekere weten dat hier ten toon wordt gespreid.

 5. 7

  @6: Sas slik je pilletje. Jezus, ik dacht dat je nu eindelijk begon door te krijgen dat telkens schreeuwen geen zin heeft en hups, daar gaan we weer.

  Bovendien: kap eens met de rails te verleggen naar jouw straatje.

 6. 8

  Wie denk je wel dat je bent Benach?! In het artikel staat dat Erdogan Hamas steunt en dat dat iets negatiefs zou zijn. Ik weet dat jij alle kritiek op Hamas verwelkomt en kritiek op Israel maar anti-semitisch vindt, maar dat wil niet zeggen dat dat de waarheid is. Feit is dat de westerse steun voor israel duizend maal walgelijker is dan welke steun dan ook voor Hamas. Jij hebt het maar druk met het aanvallen van mensen die jouw geliefde schurkenstaat becritiseren. Hasbara rings a bell?

 7. 9

  In het artikel staat dat Erdogan Hamas steunt en dat dat iets negatiefs zou zijn.

  @5 @8 Nee, er staat dat hieruit blijkt dat Erdogan zich niets aantrekt van wat men van hem vindt, binnen én buiten eigen land. Want zijn Westerse bondgenoten vinden het uiteraard geen goed idee dat Turkije Hamas steunt.

  Vervolgens probeer jij – zoals Benach terecht opmerkt – de discussie van Erdogan en Turkije te verleggen naar jouw favoriete stokpaardje: de ‘walgelijke, fascistische zionistenstaat.’

  Je zou toch zeggen dat hier op Sargasso genoeg gelegenheid voorbij komt om het over Israël te hebben, dat onderwerp wordt minstens drie keer per week aangesneden.

 8. 10

  Door Hamas en Isis en aan elkaar te koppelen, door te zegegn dat het iets negatiefs is dat Erdogan hamas steunt, plaatst de auteur zich buiten iedere discussie.
  Dat het westen Israel steunt, dat is het werkelijke schandaal. Dat is nu ongeveer het enige dat je Erdogan niet mag verwijten.

 9. 11

  Sinds zijn verkiezing tot president in augustus dit jaar voelt Erdogan zich oppermachtig en laat hij graag zien dat hij de enig echte eindbaas van Turkije is. Zowel in eigen land, als daarbuiten. Erdogan steunt Hamas en Iran en zijn relatie met IS is op zijn minst dubieus te noemen. De kritiek van de EU kan hem gestolen worden. Erdogan trekt zich van niks en niemand meer wat aan.

  @9 Rozema zegt dus nergens “dat het iets negatiefs is dat Erdogan hamas steunt”. Er staat dat er uit blijkt dat Erdogan zich van niets en niemand meer wat aantrekt. Je kunt blijkbaar niet begrijpend lezen.

  Veel meer to the point is dat Rozema stelt: “Turkije is hard op weg om een totalitaire islamitische staat te worden.” Dat lijkt me wat al te kort door de bocht. Erdogan gedraagt zich niet zoveel anders dan Vladimir Poetin, en we zeggen van Rusland ook niet dat het hard op weg is om een neocommunistische staat te worden.

 10. 12

  @11 Met communisme heeft het niets te maken nee, maar dat zowel Poetin & Erdogan ondertussen met recht dictators genoemd kunnen worden lijkt me toch duidelijk.

 11. 13

  @0: “NAVO, waar Turkije wonder boven wonder nog steeds lid van is”
  – Vreemde bewering, welke land is uit de NAVO gegooid vanwege ondemokratisch beleid?

 12. 14

  @11: hij trekt zich niets aan van de westerse hypocritie in deze? Hij zou moeten luisteren naar het westen indeze beweerje nu?
  Hou toch op te ontkennen dat het in het stuk als iets negatiefs gekenschetst wordt dat hij Hamas zou steunen. dat jullie dat zien als schijt aan europa ipv hart voor het pallestijnse volk zegt meer iets over jullie dan over hem. De mensen die Hamas nu nog een terreurorganisatie noemen hebben lak aan het europesche recht, maar dat is aanhangers van israel niet vreemd.

 13. 15

  @14 Als jij denkt dat Erdogan Hamas steunt omdat hij zoveel “hart voor het palestijnse volk” heeft, dan ben je echt heel erg naïef.

  Maar voor jou geldt kennelijk: de vijand van mijn vijand is mijn vriend: Israël is de walgelijke fascistische zionistenstaat en de VS wordt geregeerd door imperialistische moordenaars, dus als Erdogan Hamas steunt, dan is hij een toffe peer!

  De mensen die Hamas nu nog een terreurorganisatie noemen hebben lak aan het europesche recht…

  Tja, ik noem het IDF ook een terreurorganisatie, ook al is er geen vonnis van het Europese Hof dat mij daarin steunt. Dus?

  Verder heeft het Europese Hof nergens gesteld dat Hamas géén terreurorganisatie is, enkel dat de wijze waarop het op de lijst van terreurorganisaties is gekomen, niet de juiste procedures heeft gevolgd: dat is namelijk geweest op basis van kranten- en tv-berichten en niet op grond van officieel onderzoek naar recente terreurdaden van Hamas.

 14. 16

  @15: Volgens mij is de redenering bij Sas zelfs simpeler: de vijand van mijn vijand (die ‘walgelijke, fascistische zionistenstaat’) is mijn vriend. Tegelijkertijd wordt vrijwel alles dat maar in de buurt komt van een nuancering van dit standpunt gelijkgesteld met “hasbara”, dat klinkklare nonsens is.

  Voor de duidelijkheid: Hasbara is een organisatie die inderdaad soms wat reclame maakt voor Israel. Ook zullen ze zich soms in discussies mengen. Maar door elke nuancering in de richting van Israel te duiden als “Hasbara” maak je een karikatuur van zowel jezelf als van deze organisatie.
  Pro-Israel meningen kan je hebben in vele vormen, maar voor Hasbara-achtigen moet je toch echt meer richting de Likoed NL e.d. gaan. Daar heb ik zeer weinig mee van doen.

  Sas lijkt verdacht veel op Marguerite Perrin die door het dolle heen raakt als ze niet in haar veilige habitat is. Ze gaat dan blazen, schreeuwen en anderen van onzin te beschuldigen. Ze denkt hierdoor alle aandacht op zichzelf te focusen. Ja, de aandacht krijgt ze, maar of het de aandacht is die ze wil krijgen? Ik betwijfel het.

 15. 18

  Iedere Jood die jouw geschuimbek over Israël becommentarieert met feiten en argumenten vanuit een standpunt dat iets sympathieker staat tegenover dat land, lijkt wat jou betreft verdacht veel op een hasbarafiguur.

  Waarmee je dat begrip totaal uitholt, totdat het niets mee betekent.

  Of, zoals drs. P. reeds zong: ‘Hasbara hier, Hasbara daar! Dat klinkt wel wat inflatoir!’

 16. 19

  Zuiver 09.49- door wie worden de groepen aan de andere kant van Turkije bewapend? God bless the USA. Vreemd als ik ruzie heb met mijn buurman ga ik hem toch ook niet bewapenen.