Tsunami trof HSL tracé

Storrega afschuivingMaandag presenteerde de talentvolle fysisch geograaf Dr Cohen de bevindingen van zijn onderzoek naar de ondergrond van Nederland met daarin o.a. de afzettingen van de Storegga tsunami die 8000 jaar geleden ontstond door een onderzeese afglijding tussen Noorwegen en IJsland. Boringen langs het HSL tracé en een bouwput voor randstadrail bij diergaarde Blijdorp in Rotterdam onthulden onlangs een verstoord laagje klei en veen dat er mogelijk op wijst dat deze tsunami uit de late steentijd zelfs Nederland bereikte. Tot nu toe werd aangenomen dat deze tsunami nooit verder dan Schotland en Noorwegen was gekomen en is gebroken op de ondiepe Noordzee. Alhoewel de kracht van de tsunami bij Rotterdam minder moet zijn geweest zullen de noordelijke delen van Nederland nog flinke golven te verwerken hebben gekregen. De Storrega afglijding die deze tsunami triggerde kon gebeuren toen in de laatste ijstijd opgebouwd sediment op de bodem van de zee onstabiel werd door een snel stijgende zeespiegel. Het sediment schoof vervolgens als een grote modderstroom het continentaal plat af waarbij het een krachtige drukgolf veroorzaakte. De huidige condities zijn dus ongeschikt voor een tsunami, maar sommigen deskundigen zijn bezorgd over het effect van gas- en olieboringen in dit deel van de Atlantische Oceaan.

▪ Noorderlicht Radio had gisteren een interview (35min-44min) met Cohen.
▪ Storegga afglijding animatie, klik in rechterkolom.
▪ Wetenschappelijk artikel en kaart (pdf): Record Breaking Height for 8000 Year Old Tsunami in the North Atlantic (EOS).
Het abstract (doc) voor Cohen’s presentatie op het Nederlands Aardwetenschappelijk Congres (NAC).
Storegga Risk Assessment (pdf) fraaie kaartjes in een op oliemaatschappijen gerichte risico-analyse.

Tsunami is een geaccepteerd verschijnsel sinds 26 dec 2004 – onder palaeoklimatologen en zeespiegelstijgingsexperts, onder pers en onder publiek – op een verhaal als dit wordt met veel minder scepsis gereageerd dan vroeger, aldus Dr Cohen in een exclusieve reactie voor het weblog Sargasso.

  1. 1

    In Duitsland hebben ze zelfs een aciefilm gemaakt over een tsunami, veroorzaakt door een ontploffing van methaanhydraat. Als ik me niet vergis ligt dat spul ook precies bij die storegga roetsjbanen.

  2. 4

    Nee toch niet. Het duitse gebeuren is toch wat simplistischer. De boekbeschrijving klinkt trouwens inderdaad wel interessant.