Tsjechische president steunt Trump

ELDERS - De afschuw van de nieuwe Amerikaanse president is niet overal in Europa even groot.

Milos Zeman, de president van Tsjechië, heeft de verkiezing van Trump toegejuicht. Hij steunt de opvattingen van Trump over migratie en het ‘islamitisch terrorisme’. En hij hoopt van harte dat de nieuwe Amerikaanse president zijn ex-vrouw Ivana, een Tsjechische, als ambassadeur van zijn land zal aanwijzen. Het voormalige fotomodel trouwde in 1977 met Trump en kreeg met hem twee kinderen. Het paar scheidde in 1992. Volgens Zeman zou de benoeming van Ivana goed nieuws zijn voor Tsjechië. Een betere ambassadeur kun je je niet voorstellen, zei hij. Ook premier Sobotka verwacht dat de relaties met de VS zullen verbeteren met Ivana als ambassadeur.

President Zeman, de eerste rechtstreeks gekozen president van het land, die overigens slechts beperkte bevoegdheden heeft, kijkt intussen meer naar het oosten dan naar het westen. Hij verdedigt het optreden van Rusland in Oekraïne, is voor het opheffen van de sancties, en doet er alles aan de relaties met Rusland, en ook met China, aan te halen ten koste van de Europese integratie. Dat steekt de Europees gezinde oppositie die vorige week bij de herdenking van de val van het communistische bewind met tienduizend man de straat op ging om tegen zijn koers te protesteren. Maar Zeman ziet in de polls de teleurstelling bij zijn aanhang over de EU en hoopt volgend jaar opnieuw te worden gekozen.

Tsjechië levert met buurlanden Polen, Slowakije en Hongarije (de Visegrad-groep) nog steeds de nodige problemen op bij het oplossen van de vluchtelingencrisis. Een voorstel van het Slovaakse voorzitterschap over de vrijwillige opname van vluchtelingen krijgt geen steun van andere landen zoals Italië en Duitsland die vasthouden aan een meer evenredige verdeling van vluchtelingen zoals vorig jaar is overeengekomen. De Oost-Europese lidstaten hebben zich hier steeds tegen verzet. Polen en Hongarije hadden tot september nog helemaal geen vluchtelingen uit Griekenland en Italië overgenomen. Bij Tsjechië en Slowakije ging het nog slechts om respectievelijk twaalf en drie vluchtelingen. Kritiek op Tsjechië vanuit andere Europese landen is door de minister van Binnenlandse Zaken Milan Chovanec ‘schandalig’ genoemd. Deze week spraken de ministers van de Visegrad-groep zich uit voor opvang van vluchtelingen buiten Europa. Ze hebben daarvoor een ‘crisis management’-centrum opgericht om de voor vluchtelingen beschikbare budgetten beter te verdelen.

Zeman’s hetze tegen vluchtelingen en islamitisch terrorisme krijgt een vreemd luchtje als de enige tot nu toe ontdekte terroristen anarchisten van eigen bodem zijn die ook nog eens tot aanslagen zouden zijn gestimuleerd door infiltranten van de Tsjechische politie. De ‘operatie Fenix’ heeft geleid tot de arrestatie van een groep van vijf mensen die nu terecht staan en gevangenisstraffen van 12 tot 20 jaar in het vooruitzicht hebben. De vermeende terroristen hebben verklaard dat de geplande en nooit uitgevoerde aanslag op een trein met militair materieel is voorbereid door de politie-infiltranten. De agenten kochten volgens Petr Sova, de leider van de groep, materiaal voor de bommen, testten ze, bepaalden de plaats van de aanslag, waar ze de bommen begroeven, en stelden hun auto ter beschikking.  Vorig jaar arresteerde de politie ook al een groep anarchisten op verdenking van terrorisme. De zaak werd breed uitgemeten in de pers, maar de arrestanten moesten al snel wegens gebrek aan bewijs weer worden vrijgelaten.

Gezien het succes van de Duitse AfD is in Tsjechië deze zomer de rechts-populistische partij Alternative für die Tschechische Republik 2017′ opgericht tegen het multiculturalisme en de islamisering van Europa. De partij dreigt op voorhand met een Czexit. Gisteren kondigde zich nog een nieuwe rechtse partij aan, Realisté, een initiatief van een in Hamburg wonende politicoloog die een aantal jaren geleden beschuldigd is van plagiaat. Zeman kan zijn  borst nat maken.

 

 

Reacties (6)

#1 Le Redoutable

“Tsjechië levert met buurlanden Polen, Slowakije en Hongarije (de Visegrad-groep) nog steeds de nodige problemen op bij het oplossen van de vluchtelingencrisis.” Integendeel omdat zij het vuile werk opknappen kan Merkel mooi weer blijven spelen, zonder dat dit probleem zo uit de hand loopt dat de AfD de grootste partij van het land wordt. Daarnaast is vele malen gebleken dat immigranten totaal niet geïnteresseerd zijn om in deze landen opgenomen te worden. Zij gaan nog liever in Calais in een tentje zitten in de hoop ooit nog eens naar een rijk land te kunnen.

Intussen blijkt de toenemende Islamitische invloed ook niet helemaal uit de duim gezogen, het was zelfs groot nieuws bij de VARA en in het NRC, niet bepaald Trump bolwerken:

http://zembla.vara.nl/dossier/uitzending/undercover-in-de-deense-moskee

https://www.nrc.nl/nieuws/2016/11/23/qatar-financiert-omstreden-deense-moskee-via-den-haag-5438660-a1533214

  • Volgende discussie
#2 Bismarck

@1: “Integendeel omdat zij het vuile werk opknappen”
Ik ben benieuwd welk vuil werk met name Polen en Tsjechië volgens jou opknappen. Ik vind dat nogal een absurde uitspraak. Het merendeel van het vuile werk wordt opgeknapt door de directe buurlanden van Syrië (die samen goed zijn voor naar schatting zo’n 6 miljoen Syrische vluchtelingen) en binnen de EU door Duitsland.

Dat vluchtelingen niet geïnteresseerd zijn in de Visegrad groep heeft waarschijnlijk ook veel met de attitude van die landen jegens vluchtelingen te maken. Duitsland was voor de meeste Syriërs in eerste instantie ook niet bepaald de eerste voorkeur, tot bleek dat de Duitse regering niet zo xenofoob was als ze in Syrië was verteld.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Jos van Dijk

@1: het ‘groot nieuws’ sleep je er nu maar even bij, dat gaat over andere landen. De Visegradlanden zouden er misschien wel van kunnen leren dat je integratie anders moet aanpakken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 lmgikke

@3 klopt dat dat grote nieuws over andere landen gaat, maar dat is wel exact waar de oostblok landen bang voor zijn. Die willen het niet zover laten komen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Bismarck

@4: Waarvoor precies? De links die #1 presenteert gaan immers helemaal niet over “de toenemende Islamitische invloed” zoals #1 beweert.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Jos van Dijk

@4: Het is een terugkerend misverstand dat aberraties van individuen de hele groep worden aangerekend. Wie dat blijft doen laadt de verdenking op zich dat hij niet de aberraties wil bestrijden maar de groep als geheel wil uitsluiten. Daarvoor riskeer je in Nederland in elk geval een rechtszaak.

  • Vorige discussie