Tsjechië zonder regering, EU zonder voorzitter?

De Tsjechische regering is gevallen. Nu is dat niet zo vreselijk schokkend nieuws, regeringen vallen voortdurend overal ter wereld. Maar de situatie wordt iets complexer omdat Tsjechië op dit moment voorzitter van de EU is, wat betekent dat het land geacht wordt om nog drie maanden lang de agenda te bepalen en debatten te leiden. En dat is wat lastig te doen als de regering demissionair is en bovendien de handen vol zal hebben aan een nieuwe verkiezingscampagne.

Dit stelt de EU voor een vrij uniek probleem: wat ga je doen als de voorzitter van de Europese Raad plotseling wegvalt, of in ieder geval mandaat verloren lijkt te hebben? Gewoon maar doormodderen? Vervroegd het stokje doorgeven aan de Zweden? Een ander EU-land de kar laten trekken? (Frankrijk staat altijd vooraan om haar uitgekiende diplomatencorps op Europa los te laten.)

Er is natuurlijk nog een optie: de premier en zijn ministers hebben dan wel hun ontslag ingediend, maar de president zit nog gewoon. Die zou dus in principe het voortouw kunnen nemen. Maar laat dat nou net Vaclav Klaus zijn, één van de grootste eurosceptici in de Europese politieke arena

 1. 1

  Waarom zou een demissionaire regering niet gewoon de EU kunnen blijven voorzitten? In eigen land blijft zo’n regering ook gewoon doorgaan tot er een opvolgende is. Ze kunnen daar dan wel wat minder, maar dat is in EU-verband juist gunstig (want er blijft daarvoor meer tijd over).

  Wat in de EU op de agenda gezet wordt hangt uiteindelijk toch niet van het eigen parlement af (maar vooral van de persoonlijke smaak van de gezamenlijke Europese regeringsleiders). Ik vind dit een relatief klein onderdeel van het probleem dat landelijke regeringshoofden als een soort oligarchie feitelijk de belangrijkste beslissingen nemen in de EU.

 2. 2

  Lachen is het wel met een nieuw lidstaat.
  Ik vind dat ze zich sowieso 10 jaar moeten bewijzen.
  En dan pas mogelijk in aanmerking mogen komen voor het voorzitterschap.
  Dit slaat natuurlijk alles.
  Het blijft een ook oostblokland.
  En ook al betekent het voorzitterschap weinig toch zegt het wel wat.
  Maar ja, wij als meest betalende leden hebben totaal niks meer te zeggen over de inhoud van de agenda’s laat staan de plannen.
  Niet dat geld alle macht moet hebben.
  Maar andere lidstaten walsen nu konstant over ons heen.
  Het land met de beste ekonomie heeft wel alles te zeggen, maar betaalt niet het meeste.
  Die andere landen maken er maar een rotzooitje van en Nederland betaalt wel.
  In Italië is nooit wat veranderd alleen de rijken profiteren er daar van. Ja, ook van de nieuwe munt profiteren de armen niet. Is allemaal door de zakenwereld in onze strot gedouwd om er zelf beter van te worden.
  De intenties waren goed van de EU, maar het is onrealiseerbaar door hebzucht en machtswellust.
  Zolang deze 2 de pijlers van deze wereld blijven zal er nooit voordeel zijn te behalen.

 3. 4

  @3: Ja prachtig hoe hij zichzelf daar (voor de zoveelste keer) belachelijk maakte. Dat was voor Tsjechië een veel groter debacle (die zullen voorlopig niet meer serieus genomen worden in de EU) dan deze regeringscrisis.

 4. 5

  Wat heb je slechte geheugen Peter. Nog niet een jaar geleden was Belgie, een van 6 stichtende lidstaten, 282 dagen zonder regering. Wil je ons ook voorstellen dat Belgie zich eerts moet bewijzen of heb je double standard?
  De demissionaire regering blijft natuurlijk voorzitten. Gellukig is er in democratische landen aan aanchedacht en een demissie van de regering geen einde van de wereld is.De enige wat ik er vervelend zie is dat de ratificatie van het Verdrag van Lissabon wordt ,alweer, uitgesteld.

 5. 7

  @5: dat valt nog te bezien, want het is nu volgens de Tsjechische grondwet aan Vaclav Claus of er nieuwe verkiezingen moeten komen, of of er een nieuwe regering wordt gevormd met andere partijen.

  @6: wanneer was hij dat dan niet?

 6. 8

  @6: Hoewel ik Cohn-Bendit vooral als een enorm ambitieuze windvaan beschouw, geef je daar toch wel een slecht voorbeeld, imho.

  Klaus wil geen vragen (van het ierse parlementslid Crowley en van Cohn-Bendit) beantwoorden over de uiterst controversiële Nederlander Engelsman Ier Declan Ganley, en wanneer anderen daar vragen over stellen, probeert hij hen de mond te snoeren door hen communistische partijbonzen te noemen. Gelukkig voor de democratie ging EU parlementsvoorzitter Pöttering niet in op het verzoek van Klaus om Cohn-Bendit de mond te snoeren.

  En dat terwijl de opportunist Klaus zelf herkozen is met de steun van de Tsjechische ex-communisten en de banden met die communisten weer aangehaald heeft, maar officieel weer verklaard, dat hij er geen banden mee wil… dat lijkt me dus al een even grote draaikont als Cohn-Bendit.

  PS: grappig is die draaikonterij wel. “This is incredible. I have never experienced anything like this before”. Nooit zo iets mee gemaakt? Maar vlak daarvoor zegt ie: “I thought that these manners ended for us 18 years ago but I see I was wrong”. Pardon? Nooit meegemaakt, maar wel weten hoe het was om dat mee te maken?

 7. 9

  Proty ? Sinds wanneer wordt er weer geregeerd in België ? Heb ik iets gemist ?
  En België zit toch niet sinds kort bij de EU ?
  Natuurlijk zijn het wel de grootste landen die er de grootste chaos van maken en het meeste profiteren.
  Griekenland is ook nog steeds niet ontwikkeld.
  Ik maak me niet meer druk om de EU.
  Vroeger vond ik het leuk.
  Nu ruim 30 jaar later is dit ook een bodemloze put met veel fraudeurs.
  De hoofdstad van de EU ligt in België maar waarom weet ik nog steeds niet.
  Overigens zie ik België als dat andere Nederland.
  Ik lach om de grootste clown: BalkenEllende.
  Hij had echt clown moeten worden.