Trots op Nederland dient eerste wetsvoorstel in

Elke week maakt GeenCommentaar ruimte voor een artikel van de satirische website de Speld! Nieuws zonder de ‘feitish’ van de reguliere media.

Zo'n typisch Nederlands toilet (Foto: Flickr/Random McRandomhead)

Den Haag, 19 december 2008 ? Nog voor het nieuwe jaar zal Trots op Nederland (TON) haar eerste wetsvoorstel indienen, zo zeggen insiders uit de beweging. Het vertrek van spindoctor Kay van de Linde geeft ruimte aan initiatieven die al langer in de la lagen.

Het eerste wetsvoorstel zal gaan over het “behoud van typisch Nederlandse cultuuritems die door globalisering dreigen te verdwijnen.” De partij van Verdonk heeft als symbolische eerste stap een open brief aan de kamer en sanitairproducenten verstuurd waarin wordt opgeroepen tot ‘behoud van het traditionele hollandse toiletplateau.’

In vroeger tijden was een Nederlandse toiletpot te herkennen aan het horizontale vlak middenin de pot, terwijl steeds meer producenten overgaan op de internationaal geaccepteerde trechtervormige variant. “Het zijn kleine dingen waarmee ons land zijn cultuur verliest, in het kleinste kamertje van het huis gaat dat nog geruislozer.” TON wacht nog de reacties af van producenten Villeroy & Boch en Sphinx. Als deze niet voor handhaving van de productielijn kiezen overweegt de aan TON gekoppelde BV Favorita de potten zelf in productie te nemen “om een daad te stellen tegen het culturele verval zowel als tegen het opspetterende water bij grote boodschappen in de trechter.”

De PVV laat weten het wetsvoorstel bij voorbaat te steunen en zo niet ‘het nationaal cultuurgoed door de plee te willen spoelen’. Regeringspartijen CDA, PvdA en CU wachten een rapportage af van de RIVM over de voor- en nadelen van de trechtervariant om tot een weloverwogen besluit te kunnen komen.

 1. 1

  Mogelijk kan TON het wetsvoorstel van een extra artikeltje kan voorzien en de productie, de handel in alsmede het voorhanden hebben van bruinevingerpoeppapier(poeppapier dat zo dun is dat er garantie op wordt gegeven dat gebruikers er een bruine vinger/hand/arm van over houden),verbiedt.

 2. 2

  makkelijk scoren hoor, op Onze Rita Verdonk. Makkelijk en goedkoop, zo’n kwetsbare vrouw te demoniseren.
  Toch wel vreemd, dat er zoveel mensen zijn die haar demoniseren, maar zelf totaal geen eigen inbreng hebben in de maatschappij die opbouwend is.

 3. 3

  @Rene de Windt
  Waarom komt rechts altijd met het ‘demoniseren’ argument? Om zichzelf in een slachtoffer positie te positioneren?
  Is het rol van satire om constructieve voorstellen te doen voor de politiek?

 4. 4

  vigilante, waarom? omdat in dit artikel wederom behoorlijk op de persoon wrost gespeeld, belanchelijk gemaakt, en niet op haar inhoud, gedrag, woorden.

 5. 5

  @Rene: let nou eens goed op. Wekelijks hebben wij een artikel van website De Speld, een satirische site die iedereen belachelijk maakt. Je zet jezelf voor schut door hier inhoudelijk op in te gaan.

 6. 8

  Toch zie ik wel wat in dit voorstel. Je kunt zeggen wat je wil, maar met het traditionele Hollandse plateautoilet kun je tenminste gerust gelijktijdig schijten en pissen (met een trechtertoilet leidt dat tot natte geslachtsdelen) en bovendien is het eenvoudiger een studie van de gedrukte drol te maken alvorens door te spoelen. Een wetsontwerp van de zijde van TON ter zake zou dus een stap in de goede richting zijn!

 7. 9

  TON mogen ze door de pot spoelen, en wel meteen graag.
  Maar dat toiletplateau geeft een zodanig zicht op de geproduceerde producten dat afwijkingen,bloed en/of andere ellende opgemerkt wordt en dus bij de dokter gemeld. Ook als deze geneesheer vervolgens een hoeveelheid van bovengenoemd materie wil laten anderzoeken is het toiletplateau een handig stukje cultuur.
  Maar TON moet door de plee, liefst zonder plateau.