Marijnissen afgetreden als fractievoorzitter SP

Hedenmiddag is Jan Marijnissen afgetreden als fractievoorzitter van de SP. Om gezondheidsredenen vindt hij het niet langer te doen die verantwoordelijkheid goed te dragen.
Vooralsnog blijft hij voorzitter van de partij. Over opvolging is niets bekend. Hij heeft de fractie pas vanochtend ingelicht.

Oorspronkelijke waanlink:
Marijnissen afgetreden als fractievoorzitter SP (Persconferentie live, oorspronkelijk bericht (dank, je was de eerste))

Polletje na de meer….

[poll=175]

 1. 11

  Ongelooflijk maar er zijn echt mensen die twijfelen tussen SP en tante TON. Een wereld van verschil, maar wie maakt ze dat wijs?

  Agnes Kant zal vrijdag wel de fractieleider worden. Ze zei net al dat ze er over had gedacht.

 2. 12

  @Dick, #11:

  Mensen die twijfelen tussen SP en TON – zo raar is dat niet.

  Het zijn mensen die twee dingen qua belangrijkheid van hetzelfde gewicht vinden:

  Aan de ene kant van de weegschaal sociale zekerheid, aan de andere kant integratie.

  Afhankelijk van hun eigen situatie en de onderwerpen die spelem, brengen zij hun stem uit op één van de twee.

  Zo sloeg het gewicht in 2002 door naar integratie. Maar toen het gevormde rechtse kabinet niet alleen integratie, maar ook de sociale zekerheid aanpakte, kreeg dát weer meer gewicht.

  Dat is in de hele periode Balkenende-I, -II en -III zo gebleven. Tijdens de laatste verkiezingen wist het CDA zelf standpuntloos te blijven en wilde Bos niet onverdroten het CDA van Balkenende uitsluiten.

  Dat versplinterde de groep mensen tussen de twee weegschalen.

  De ene groep vond sociale zekerheid té belangrijk en ging naar de SP (de PvdA vertrouwde men niet meer omdat Bos Balkenende niet wilde uitsluiten).

  Intussen ging het weer goed met de economie. Een ander deel van de weegschaal-mensen vond sociale zekerheid dus minder belangrijk dan Wilders’ integratie-tamtam, stapte weer over naar dat deel van de weegschaal, en voilá: Wilders kreeg 9 zetels.

  Nu gaat het al een dik jaar nog steeds goed met de economie, de media staan bol van verhalen over integratie, assimilatie en rare imams, en zowel de SP als de PvdA verliezen stemmen.

  (Het aanzwellen van D66 komt vooral door PvdA’ers die in de peilingen een ‘proteststem’ uitbrengen tegen het zwalkbeleid van Bos.)

  Nu nog een partij die de sociaal-economische ideeën van de PvdA en de anti-integratie-ideeën van een Wilders of Verdonk samenvoegt, en een absolute winnaar is geboren.

 3. 14

  @ Kaj: de Sp heeft er een heel rapport over gemaakt. PVV is geen partij maar een beweging. Tante TON komt uit de VVD. De kapitalisten, die egoïsme, status en aanzien hoog in het vaandel hebben. Dit druist in tegen alle socialistische principes. Over sociale zekerheid en integratie denken beide partijen ook wezenlijk verschillend, volgens mij.

  PvdA zag in dat je alleen wat kunt bereiken als je meeregeert. Over de kracht van de media zijn we het eens. Ongelooflijk, het is 1 persoon (bijvoorbeeld van De Televaag en gerelateerde media) die enorm veel mensen beïnlvloed.

  Ben het met je PvdA-mening niet eens maar zie daarvoor Volkskrant-Opinie.

  Aljeblieft zeg, moge deze ideeen verre van ons blijven: “anti-integratie-ideeën van een Wilders of Verdonk”

 4. 20

  Jimmy, een goede organisatie met totalitaire trekjes, het feit dat de rijen doorgaans zo goed gesloten bleven/blijven is voor een heel groot deel te danken aan het optreden van Marijnissen die weinig tegenspraak duldt.

 5. 21

  Als hij zich kandideert, wordt het vrijwel zeker Remi Poppe. Marijnissen’s holmaat, immers. Zal bereid zijn om Marijnissen’s wil door te drukken. (Want die blijft natuurlijk de de facto leider.)

  Maar Poppe is ook al aan de leeftijd en ik weet niet of hij er nog wel zin in heeft.

  Wordt hij het niet, dan denk ik dat ’t toch Van Bommel wordt.

  Kant zal stuiten op een veto van Maorijnissen.

  Een voormalige campagneman van de PvdA laat overigens weten dat hij vermoedt dat de PvdA-fractie niet zomaar een taart zal hebben besteld, maar waarschijnlijk alle banketbakkerijen in Den Haag e.o. zal hebben leeggekocht inmiddels…

 6. 22

  Ik mis optie Tiny Kox

  Dat is de echte nummer 2 en die is ook verkozen maar heeft zijn zetel niet ingenomen. Grote kans dat dat een ingebouwde constructie is om hem Jan te kunnen laten opvolgen.

 7. 25

  @Kaj

  Dat klopt maar het doet niets af aan zijn plek in de SP-hierarchie. Hij behoort tot de inner circle van Jan M die in de jaren 80 en 90 de partij naar succes hebben geleid. Harry van Bommel behoort daar niet toe en ik vraag me af of het clubje partijbaronnen als Kox, De Wit, Poppe en Van Heijningen de macht met hem wil delen. Remi Poppe is denk ik sowieso te oud dus ik denk dat Tiny en Jan de Wit een goede kans maken.

  In ieder geval denk ik dat de rebelse Harry het nog lastig zal krijgen tegen de partijtop die er al 20 jaar zit..

 8. 29

  @ Steeph

  Tiny stond ook op de kieslijst maar heeft geen zetel ingenomen. Maar het is in principe mogelijk om hem in de 2e kamer te krijgen en hem Jan te laten opvolgen.

  En dat kan ook een van de redenen zijn geweest om Tiny op de lijst te zetten.

 9. 30

  @Rogier, #25:

  Hm, Jan de Wit… Zou in principe ook nog kunnen, ja.

  Dan gaat ’t wat mij betreft tussen hem en Harry van Bommel.

  Van Heijningen en Kox vallen idd af omdat ze niet in de TK zitten.

 10. 33

  @Rogier: ah, langs die weg. Vraag me af of ze dat zullen doen.
  En die 24ste plaats op de kieslijst was uit een tijd dat ze nog niet verwachten meer dan 20 zetels te krijgen.

 11. 34

  PS. en zo ja, dan kan toch in principe iedereen die op de kieslijst stond fractievoorzitter worden, want inschuiven in de zetel die Marijnissen opgeeft?

 12. 37

  Jammer dat hij aftreed, maar ik denk dat het misschien uiteindelijk nog wel eens goed kan uitpakken voor de SP. Door zijn slechte gezondheid was hij namelijk al een tijdje niet echt meer zo instaat om de SP een duidelijk gezicht te geven.

  Verder geven een aantal opmerkingen hier wel blijk van wishfull thinking of zelfs totale onkunde. Zoals Kaj. Remi Poppe en Marijnissen hebben juist jarenlang met elkaar overhoop gelegen en zijn het op veel punten helemaal niet met elkaar eens (Poppe is veel meer oude stempel, Marijnissen veel meer vernieuwend). Als je daar de term “holmaat” voor gebruikt geef je vooral aan hoe weinig kennis je hebt van de SP.

  Verder zal het voor mij in iedergeval niet uitmaken. Ik stem al heel lang SP omdat het een, tja eigenlijk de enige, partij is die een echt sociaal gezicht heeft. Niets met populisme of wat dan ook te maken. Slechts eenmaal in mijn leven de vergissing gemaakt anders te stemmen (D66) en die vergissing zal ik niet snel meer maken.

  Welke alternatieven zijn er?

  Groen Links? Die partij heeft zoveel rechts (het liberale gedeelte) gedachtegoed overgenomen dat ik me er nooit comfortabel bij zou voelen (hoewel ik zelf ook wel iets te liberaal eigenlijk ben voor de SP misschien). Plus totaal onrealistisch qua milieu.

  De PvdA? Laat me niet lachen. Er is niets maar dan ook niets sociaals en links aan de PvdA. Net als het CDA en de VVD niets meer dan een partij waar het macht hebben om het hebben van macht is. Al geef ik toe iets linkers van het centrum dan CDA/VVD (CDA/VVD maken graag dingen kapot, PvdA niet. Die geeft graag geld uit aan zinloze projecten. CDA/PvdA daarom zo leuk, beide hun goede punten vergeten we en dus krijgen we een kabinet dat aan de ene kant alles kapot bezuinigt (CDA) en aan de andere kant meer belastingen vraagt (PvdA)).

  D66? Leuk nu toevallig in de oppositie, maar uiteindelijk een liberale (rechtse) partij die zodra ze aan de macht zijn altijd met alles en iedereen mee doen zolang ze maar mogen mee doen. Daarnaast zijn hun staats hervormend ideeën uiteindelijk minder democratisch dan mensen geloven (een gekozen president of burgemeester is minder democratisch omdat je dan alle stemmen op de mensen die niet wonnen weggooit).

  De overige partijen zijn het overwegen niet waard als je ook maar enigsinds humanistisch of sociaal bent ingesteld. Kortom, ik zie niet in waarom ik nu iets anders dan SP zou stemmen. Ik stemde er altijd al op vanwege hun partijprogramma, niet vanwege het poppetje.

 13. 39

  @ Steeph

  Is ook zo. Maar toch denk ik dat Kox bewust op de lijst is gezet om in geval van nood hem ook achter de hand te hebben als potentiele opvolger.

  Of ze ook voor hem zullen kiezen is een tweede. Want ik denk ook dat er geschiktere mensen zijn. Maar het is niet onmogelijk.

 14. 42

  Je was toch alleen sympatisant? Zij is Agnes? Jan Mulder is natuurlijk een geintje. Kon je je een beetje voorstellen dat Yildrim eruit moest?

 15. 46

  @Basszje: Uiteraard. Maar dat maakt me nog geen voorstander van verkiezingen via districten :-)

  @dick: Ik heb in alle bestuurslagen van de SP gezeten (korte tijd). Nu geen lid meer (het kan verkeren). En ja, zij = Agnes. Als reactie op jouw punt.

 16. 47

  Vind haar wel aardig sterk overkomen, iets te ijskasterig misschien ok. Is Jan’s dochter geen toppertje in spé?
  @ Steeph: Heb je geen mening over Yildrim?
  Ben je helemaal uitgekeken op de politiek, of wil je misschien nog iets nieuws beginnen? Dacht uit een vorig bericht begrepen te hebben dat je de deur nog niet definitief dicht had?

 17. 48

  Ik denk dat het zeker Kant wordt. Wordt al jaren achter de schermen klaargestoomd (fractiesecretaris, tijdje woordvoerder financien) als opvolger, is bekend op een onderwerp dat voor SP-stemmers belangrijk is (zorg) en heeft nog wel een klein beetje de volksige uitstraling die een SP-leider nodig heeft.

 18. 49

  @dick: Yildrim is van na mijn actieve tijd. Dus inderdaad geen oordeel.

  Nee, niet helemaal uitgekeken op de politiek. Maar wil mijn handen vrij hebben om iets meer te doen aan het “systeem” van politiek als geheel i.p.v. de dagelijkse waan van de politiek.
  Daarvoor is een beetje onafhankelijkheid wel handig.
  Wie weet later weer iets opzetten/meedoen.

 19. 50

  @ Steeph; Jammer (Yildrim), die story kwam op mij nogal rancuneus over. Kijk je ook wel eens bij Brechtje op het waterlog?

  Handen vrij is altijd beter als gebonden.

 20. 51

  @Rogier, #31:

  Kox zijn zetel laten opeisen is hetzelfde als de doos van Pandora openen. Dan zit je met 22 kamerleden (minus Marijnissen) die zich gepasseerd voelen.

  Naar de buitenwacht toe zou zo’n stunt alleen maar het vooroordeel bevestigen als zou de SP geregeerd worden door Marijnissen en zijn ‘kliek’.

  @Ab, #37: Een holmaat is iemand die met enige regelmaat genaaid wordt en steeds weer terugkomt voor méér.

 21. 54

  @Chinaman, #53:

  *gniffelt*

  Inderdaad. Maar Maorijnissen weet dat ook. Hij veegde Kant zelf al eigenlijk aan de kant toen een NOS-journaliste heel slim vroeg of de “logica” een rol speelt in zijn opvolging.

  Vertaling: Kant is de nummer 2, en de logica dicteert normalerwijze dat de 2 de nieuwe 1 wordt.

  “Nee!” zei Marijnissen íets te snel en íets te stellig.

  Kant fractievoorzitter? Over zijn lijk. Hij weet dondersgoed dat hij dan net zo goed de partij kan opheffen.

 22. 55

  @Carlos

  Ach ja.. Het is mijn partij zeker niet, verre van, maar qua organisatie moet ik toegeven: petje af.

  Mijn vriendin was een tijdje lid geweest, toen kreeg ze continu allerlei foldermateriaal met de post waar Coca Cola’s marketingafdelin met respect voor zou buigen. Later toen ze lid af was, kreeg ze folders voor een hernieuwde kennismaking, gekoppeld aan een leuk dagje uit, etc. Hetzelfde geldt voor de tv-spotjes, de tomatensoepkraampjes, de soepkommen..

  Voor een partij die het niet zo op kapitalisme heeft, moet ik vaststellen, dat ze in het bedrijfsleven goede kapitalisten zouden zijn. Dat is echt niet allemaal Marijnissen’s verdienste, maar het logische resultaat van een geoliede machine.

  We zullen zien. Hopelijk heb jij gelijk en stort de partij in. :-)

 23. 57

  We zullen het zien hoe het verder met de SP vergaat. Als echt blijkt dat het succes afhing van de persoon JM ben ik in ieder geval blij er nooit op gestemd te hebben en meegegaan in die persoonshype.

 24. 58

  Zit hier toevallig met 12 man om mij heen. Eens even gevraagd wie er op de SP gestemd heeft.

  De SP zou waarschijnlijk een warm gevoel gekregen hebben bij de uitslag.

  Toen gevraagd wie op een SP zónder Marijnissen als leider zou stemmen.

  De SP mag hopen dat die 12 mensen niet representatief zijn voor heel Nederland.

 25. 59

  Fijne man, ik zal hem missen. Ik heb wat met welbespraakte politici..markes bakker..Nigel Farage en natuurlijk Jan.

  Hopelijk blijft Jan nog lang sterk.

 26. 61

  Gut, wat zijn die collega’s in de Kamer enthousiast Marijnissen aan het begraven, zeg!

  Harry van Bommel heeft al laten weten geen fractievoorzitter te willen worden. Agnes Kant lijkt me een logische en sterke keuze, maar ik vrees dat een vrouw aan het arbeideristische roer niet vanzelfsprekend is. Als andere kandidaten worden genoemd Jan de Wit en Ronald van Raak. De Wit zou een prima kandidaat zijn en Van Raak…..whahahaha! Ik heb hem ooit gezien bij een debat over Europa. Lekker popi slogans debiteren, maar inhoud nul. Van Raak is de gedroomde kandidaat van alle andere partijen…

 27. 64

  Als de PvdA en Groenlinks e.a. nou ook eens een keer wat klappen durven uit te delen aan de Balk, wordt het misschien nog wat.

 28. 67

  Bismarck, bij de LPF wilde iedereen fractievoorzitter worden, al dan niet van de LPF. Dat is echt geen vergelijking ;-)
  Van Raak heeft inmiddels laten weten geen fractievoorzitter te willen worden. Verstandigste opmerking die ik ooit van hem gehoord heb…

 29. 70

  Alle lieve sargasso lezerdjes blij natuurlijk, nu volksvijand nr. 1 is uitgeschakeld. Wat eens stelletje trieste neo-liberalen zijn jullie met z’n allen zeg. Triest. Nabij de ondergang. Blij toe. Aju.

 30. 71

  frappant dat de media juist de negatieve beeld kant van Kant liet zien. ( mondje dicht worstendraaier jan is aan het woord ).
  wel knuffelig in a way dat nederig verongelijkt snuitje van haar.
  ik had ooit zo’n hond.

  doehoeeg SP, Een vrouw gaat niet in die ouderwetse politieke wereld.
  10 jaar nutteloos behangsel wat net zo goed tegen een muur kan kletsen ware het niet dat het plaksel nu weg is..