Transparante overheid? Woberator, the movie

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dit is een gastbijdrage van onderzoeksjournalist Brenno de Winter. Het stuk staat ook op zijn eigen site.

De overheid neemt namens ons allemaal besluiten. Ze maken beleid en voeren het uit. Het volk als opdrachtgever mag dat controleren en heeft daarvoor de onderliggende documenten nodig. De wet die dat regelt is de Wob (Wet openbaarheid van bestuur). Maar hoe mooi de woorden ook op papier staan de weg naar transparantie is vaak erg moeizaam.

In deze documentaire ziet u enkele van de problemen, een oplossing en vooral de staat van Nederland, een land dat vaak roept heel transparant te zijn. Maar is ons land dat ook? En staan wij er voldoende bij stil dat het recht op informatie een mensenrecht is en houden we ons daar ook aan? Politici, Wob-experts, advocaten en een wetenschapper geven hun mening.

Woberator, de documentaire is een project van Stichting Dat Zou Jij Wel Willen Weten, gemaakt door Sebastiaan ter Burg en Brenno de Winter.

Woberator, de documentaire from Brenno de Winter on Vimeo.

Reacties (3)

#1 Klikbaarmaker
  • Volgende discussie
#2 seven

” De AIVD (Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst) waarschuwt dat extreemlinkse, antifascistische actiegroepen [AFA] de Wob inmiddels ook hanteren als inkomstenbron.(..) de ‘Wet dwangsom en beroep bij niet tijdig beslissen’ bepaalt dat de aanvrager van informatie bij termijnoverschrijding voortaan een boete [tot 1270 euro] kan opeisen.” http://www.binnenlandsbestuur.nl/wob-als-melkkoe.149810.lynkx
Dus iemand die graag voor jouw Wobt of ineens massa wobverzoeken doet (wobdag?> geen capaciteit=boete)kan weleens een heel ander doel hebben.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Robert

hahaha, de AIVD maakt wobverzoeken verdacht.

  • Vorige discussie