Ondanks dat de wetenschappelijke wereld dreigt te worden overgenomen door creationisten gaan sommige dappere lieden nog steeds door met onderzoek aan het ontstaan van het leven op aarde. Dr. Rick Squire van de Monash University in Clayton in Australië heeft een theorie gepubliceerd (abstract) waarin hij de plotselinge explosie van planten- en diersoorten op aarde: de zogenaamde Cambrian Explosion vanaf 542 miljoen jaar B.P. toeschrijft aan de vorming van een grote bergketen op het oercontinent Gondwana. Deze ‘Transgondwanan Supermountain’ was nog niet bedekt met bomen en planten (want die bestonden toen nog niet) bereikte op een bepaald moment een dergelijke omvang en hoogte dat de tropische buien enorme hoeveelheden sediment van de bergketen de zee in spoelden. Deze influx van sediment bracht de broodnodige bouwstoffen in de zeeën rondom Gondwana waar tot op dat moment slechts onbeduidende eencelligen ronddobberden. Minerals in the sediments then dissolved, releasing chemicals essential for life, including phosphorous, iron, calcium, and bicarbonate ions. From 543 to 515 million years ago the concentration of calcium tripled. Animals from trilobites to bivalves used the calcium to build protective carbonate shells, which first appeared during that period, Squire says. (NewScientist)
Reacties (18)
Speelde bij die explosie niet ook de ontdekking/ontwikkeling van het oog een rol? Of is die ook een gevolg van de mineralen-influx?
Voor goede ogen moet je wortels eten en die waren er nog niet.
First things first Bismarck ;-)
(nee, en serieux dat weet ik niet)
Ironisch is natuurlijk dat de processen die hier centraal staan, erosie, verwering, bodemvorming, traditioneel tot het domein van de fysische geografie behoren, waar vanuit de ‘echte’ geologie vaak met zoveel dedain op wordt neergekeken.
Onterecht, blijkt maar weer eens.
Ik stond al op het punt een heel relativerend commentaar te schrijven over dat er niet zomaar een oorzaak aan te wijzen voor die Cambrian Explosion was, toen ik op het eind van het stuk in de NewScientistTech al een hele relativering las:
There may be no single explanation, says Mary Droser at the University of California at Riverside, US, who was not involved in the research. “Oxygen clearly goes across the board,” but the Ediacara was extraordinarily complex time physically, chemically and biologically. It is “not going to be simple” to explain, she says.
Gelukkig, eigenlijk is er niets ontdekt dan dat de Cambrian Explosion een fanatastische, inspirerende en vragen oproepende periode is.
Veel verder gaande conclusies over iets van meer dan 500 miljoen jaar geleden kun je ook niet verwachten.
@5: Dat vind ik wel wat verwachtingsloos! Vergeet niet dat je het hebt over de laatste 10% van de bestaansgeschiedenis van deze planeet. Lijkt me dat je daar toch wel wat meer van wil weten dan dat het “een fanatastische, inspirerende en vragen oproepende periode is.” Al was het maar om voorbereid te zijn op wat nog kan gebeuren.
Wat is God toch knap dat hij eerst de worteltjes maakte zodat er later ogen konden ontstaan.
“God zag dat het goed was”
Had ie wel wat meer worteltjes mogen eten…
@#3 Geologie en Fysische geografie zijn inmiddels achterhaalde termen uit respectievelijk de victoriaanse en de hippie-tijd. Het nieuwe geo-credo is Aardwetenschappen/Geoscience, Earth-/GeoBio-/BioGeo-System Science.
Marine Geologie, Oceanografie en Micropalaeontologie zijn in essentie versmolten; en equivalente disciplines op-het-land [Geologie, Fysische Geografie, Palynology (etc)] ook – mede dankzij de demands vanuit klimatologische hoek.
Adaptive radiation geldt ook voor de evolutie van de aard en levenswetenschappen… gestimuleerd door wat afgeleid van een centrale bergrug aan publicaties die zich te midden van de reeds aaneengeklonterde driftende disciplinaire eilandjes exponentieel gestaag heeft opgebouwd over de afgelopen 150 jaar.
afgeleid = afglijdt (ik was even heel erg woordblind)
Is het dan nu nog stééds niet duidelijk dat in eerste instantie bacteriën aangevoerd door asteroïden aansprakelijk gesteld moeten worden voor dit alles of hoe zit het?….
Leuke site in dit verband, de geo van de uu.nl
@11: Dat is wel duidelijk (want niet kloppend). Het leven is niet met bacterien begonnen.
@dr Banner #10.
Weet ik toch ;-) Maar zo wordt er door sommigen nog steeds gedacht.
Ach, in de vakgroep waar ikzelf opgroeide gunden de verschillende tweemansfacties van een niet nader te noemen sub-sub-discipline elkaar het licht in de ogen niet eens.
De desbetreffende vakgroep is dan ook op wat relicten na vrijwel volledig van de kaart verdwenen.
Terwijl ikzelf toch een aardige carriere weet op te bouwen door juist het gat tussen de desbetreffende facties nader te onderzoeken.
Zo zie je maar weer….
/lijflog
#12 NGV = Nederlandse Geologen Vereniging, niet uu.nl.
De site wordt wel gehost door geo.uu.nl (in natura steun aan de landelijke amateur vernigingen) – net zoals andere geo insituten in den lande (bv. TNO/voorm. geologische dienst; VU-Adam; TU Delft) hen steunen,bv. met locatie voorhet houden van bijeenkomsten en zo.
Carlos, Larie al NGV lid?
Wat is eigenlijk het verschil tussen de NGV en de KNGMG?
NGV: enthousiaste onafh. amateurvereniging
KNGMG: enthousiaste onafh. beroepsvereniging
Geen lid maar wordt veelvuldig in den lande uitgenodigd om mijn show op te voeren.
Uw opmerkingen snijden hout, as usual.