Trans-dnjestrië is volgend project Moskou

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Vanochtend heeft de langdurig arbeidsongeschikte Buster Fonteijn zich op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag gemeld en de toekomstige ambassadeurspost in Trans-dnjestrië opgeeïst. Volgens de vergeten tv-coryfee uit de roerige jaren ’90 heeft hij hier recht op omdat hij namelijk de énige Nederlander is die de naam van de republiek juist kan uitspreken. TranSSSdjNessSSSsstrië, moet volgens hem met ruim voldoende speeksel worden uitgesproken. Maar ook de andere benamingen: Transnistria, Trans-Dniester, Transdniestria en Pridnestrovie (Pridnestrovian Moldavian Republic) vereisen volgens hem speciale articulaire vaardigheden waarover enkel hij beschikt.

Deze week ontmoette de Russische president Dmitry Medvedev de Transdjnestrische president Igor Smirnov. In de bijeenkomst, die buiten het zicht van de pers werd gehouden, gaf Moskou aan alle verdragen die met Moldavië worden gesloten (over onafhankelijkheid van Trans-dnjestrië) te steunen. Met andere woorden is Moldavië impliciet duidelijk gemaakt dat het haar opstandige regio moet uitzwaaien (anders zwaait er wat). Overigens was Trans-dnjestrië een van de eerste ‘landen’ die de onafhankelijkheid van Abchazië en Zuid-Ossetië erkende, in Tiraspol verwachten ze omgekeerd nu dezelfde behandeling. Laten we hopen dat het deze keer zonder bloedvergieten zal verlopen. Een Russische diplomaat zei dat er in ieder geval een “andere atmosfeer dan op de Kaukasus hangt”. Smirnov kreeg verder te horen dat Rusland Trans-dnjestrië graag in haar gezondheids- en onderwijsprogramma opneemt.

Toen in 1991 de Westerse media vooral aandacht voor de beschieting van Vukovar had vocht Trans-dnjestrië een korte bloedige oorlog uit met Moldavië. In de omgeving van de steden Tiraspol en Bender vielen enkele duizenden doden, omdat de overwegend Russische bewoners van de aan de overkant van de rivier de Dnjestr gelegen smalle strook land geen deel wilden uitmaken van het nieuwe, nationalistisch en westers georiënteerde Moldavië. Maar anno 2008 wordt deze onafhankelijkheid nog steeds door geen enkel land erkend. Inmiddels schijnt 98% van de Trans-djnestriërs onafhankelijkheid te willen en daarop snel aansluiting bij Rusland. President Joesjtsjenko van Oekraïne werd na het vernemen van het nieuws dat hij binnenkort een stukje Rusland aan zijn westgrens krijgt een beetje misselijk…

Reacties (9)

#1 Bismarck

“Deze week ontmoette de Russische president Dmitry Medvedev de Transdjnestrische president Igor Smirnov.”

Dan weten we genoeg. Zo’n week of twee voor de oorlog in Georgie sprak Medvedev ook heel toevallig met de presidenten van Abchazie en Zuid-Ossetie.

 • Volgende discussie
#2 Bismarck

“omdat de overwegend Russische bewoners van de aan de overkant van de rivier de Dnjestr gelegen smalle strook land”

Dit lijkt me een valse voorstelling van de demografie destijds. Als mijn geheugen me goed bijstaat was de stand bij de laatste telling dat zowel Moldaviers, Oekrainers en Russen elk ongeveer 30% van de bevolking uitmaakten. Ik heb daarom ook de nodige twijfels over dat referendum, aangezien ik Moldaviers en Oekrainers niet zie stemmen voor aansluiting bij Rusland.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Bismarck

Waar ik Moldaviers schrijf, mag eventueel ook Roemenen gedacht worden, al naar gelang gezichtspunt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Carlos

laat dat nou dat ene zinnetje zijn dat ik vluchtig uit het NRC artikel heb gecopypaste…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Olaf

Ohh shit ik heb nog altijd een vet ‘fear and loathing in Tiraspol’ verhaal op de plank liggen. 800 woorden. Maak je me mijn vergoeding over, Carl? Postje is onderweg!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Carlos

U kunt uw vergoeding in Transdjnestrische roebels ophalen op het vertrouwde adres.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Olaf

Ja, waar dan? Ik belde Dima net maar die zit alweer in Chisinau. Hij had het geld bij z´n vriendin achtergelaten, maar die zit inmiddels alweer in Heerlen. Waar zit Steeph?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Ron

Mensen als Stalin goochelden met grenzen om overal minderheden te creeeren. Laat die Russen daar toch. Die rivier is toch mooie natuurlijke grens tussen Roemenie/Moldavie en Oekraiene/Rusland.

Als die grens niet ooit veranderd was had niemand in Moldavie dat gebied gemist. Zelfde geldt voor de gebieden in Georgie.

Laat die mensen toch. Moldavie wilde toch ook los van Rusland? Laat die mensen dan weer los van Moldavie?!!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Carlos

Oh van mogen ze hoor, laten we ons maar zoveel mogelijk opsplitsen in economisch niet-levensvatbare ministaatjes, Occitanië, Bovenwinds Wallonië, Spokanië en natuurlijk de Goede en de Foute kant van het Spoor in Hilversum. Om dan vervolgens allemaal onder de paraplu van de Europese Unie vrijheid, welvaart en democratie tegemoet te wandelen (marcheren vind ik zo naar klinken).

Dus Trans-dnjestrië onafhankelijk: prima. Alleen ben ik bang dat dit landje niet meer is dan een vooruit geschoven pion van het Kremlin. Er is nog maar weinig veranderd na Stalin. Rusland heeft het landje al in haar greep en kapselt het nog verder in. De Trans-dnjestriërs zelf willen nota bene bij Rusland horen, ja want in Trans-dnjestrië wonen inmiddels hoofdzakelijk Russen. Vanuit “Kaliningrad in de Karpaten” is het straks handig Moldavië en Oekraine bespelen, trekken die teveel naar het Westen dan staan de kazernes in Tiraspol vol, met tanks en munitie.

 • Vorige discussie