Top vijf platen 2006

Wat is er nu mooier dan een totale subjectieve top vijf. Maar dit is natuurlijk echt met voorsprong de mooiste muziek van het afgelopen jaar.

1. Arctic Monkeys – Whatever People Say I Am, That?s What I?m Not. Energiek, overdonderend, met catchy melodieën en geweldige vocalen. Er is geen plaat die dit jaar in de buurt komt van dit natuurgeweld uit Engeland. Favoriete nummer: I Bet You Look Good On The Dance Floor.

2. Joan As Police Woman – Real Life. Dromerige, sfeervolle American soul, met de prachtige stem van Joan Wasser en warme toetsen. Was dit jaar live te zien op o.a. Crossing Border in Den Haag, bekend als ex van wijlen Jeff Buckley en achtergrondmuzikant-/zangeres van Rufus Wainwright en Antony & the Jonsons. Favoriete nummer: The Ride.

3. The Raconteurs – Broken Boy Soldiers. Grootse plaat, sixtiespop & seventiesrock, Jack White, met mooie samenzang en stoere gitaren. Je zou bijna willen dat de White Stripes er de brui aan zouden geven, zodat de Raconteurs snel weer een nieuwe plaat kunnen maken. Favoriete nummer: Steady, As She Goes.

4. Be Your Own Pet – Be Your Own Pet. Punk uit Nashville, catchy, ruig, Blondie on speed, met rollende drums en raggende gitaren. De jonkies uit Amerika gaven het kortste optreden van Lowlands, maar dat kwam vooral door de gemiddelde lengte van hun nummers: onder de twee minuten. Favoriete nummer: Adventure.

5. Wolfmother – Wolfmother. Kangaroorock, droog, dampend, met de vetste riffs sinds Led Zeppelin en de mooiste afro sinds Jimi Hendrix. Waren te zien op Lowlands dit jaar en spelen in februari in Paradiso, te Amsterdam. Favoriete nummer: Woman.

De lijstjes van alle gerenommeerde internationale muziekbladen staan hier.

 1. 1

  Joan gaf echt een pikkenzuigend slecht optreden in Ekko dit jaar. Was verkankerd na haar optreden in Amsterdam. Jeah, dat vonden die tweehonderd mensen die geld hadden betaald natuurlijk een goed excuus.

 2. 4

  Overigens is de plaat als eenheid van popmuziek natuurlijk hartstikke dood. Voor de komst van de CD was dat de single, maar toen iedereen ineens CD’s ging luisteren, waren platen relatief veel goedkoper dan singles. Met de opkomst van de iPod en Youtube wordt muziek weer gewoon per nummer gemaakt.

  En zo hoort het ook: voor veel bands, ook hele goede (Pearl Jam!) is het goed te doen om een paar hele mooie nummers te maken, maar bestond een CD toch vooral uit die paar nummers en een hoop vulsel.

  Een verkiezing van de vijf beste nummers van 2006 zou dan ook meer op zijn plek zijn geweest. Of de vijf beste optredens, maar dat zou veel concertbezoekende ambitie van de redactie vereisen.

 3. 9

  The Raconteurs?

  De opa’s van 3Voor12 vinden de Raconteurs ook al helemaal de shit. Ik snap er niks van. Best leuke muziek hoor, daar niet van, maar toch niet zo überturbogeweldig als bijvoorbeeld Peeping Tom of het duetalbum van Mark Lanegan en Isobel Allende.

  Naja, boeiend. Ieder z’n ding.

  Iknik

 4. 11

  Met de Monkeys en de Raconteurs ga ik met je mee, prima keuzes in de top 5. Zelf ben ik erg gecharmeerd van Muse’s “Black Holes and Revelations”, de eerste plaat die ik van hen hoor, mind you.

  De nieuwe Yonderboi is ook vet.

  En Wolfmother is niet mijn stijl maar klonk verder wel aardig.

  Tegenvaller van het jaar: The Outsider van DJ Shadow.