Toen en nu | Gestolde identiteit

Serie:

Toen:

13 december 2018 op Sargasso: De kerststol in memoriam.

Een groep wakkere sneeuwvlokjes Nederlanders maakt zich namelijk jaarlijks druk over onder welke naam ze gedwongen worden dat veelal zompige, kleffe – maar hey traditie – ding te consumeren. De rancune richt zich grotendeels op de feeststol, die er verder ook niets aan kan doen, maar blijkbaar wel de belichaming is van de ondergang van het avondland, homeopathische verdunning, chemtrails en anti-vaccinatie.

Nu:

17 december 2020 op Nu.nl:

Kerst- of paasstollen, dat zijn soms feeststollen. Albert Heijn en Lidl doopten de kerststol om tot feeststol. Een knieval voor de islam, werd er volop gedeeld op sociale media. Taalkundige dr. Sterre Leufkens verwondert zich over de ophef.

Nu.nl citeert Sterre Leufkens:
“Ik dacht meteen al: is dit echt omdat er moslims zijn die het woord Kerst vervelend vinden? Ik kon het me niet voorstellen, dus ben ik gaan zoeken naar reacties van boze moslims. Ik heb ze niet gevonden. Het is een commerciële overweging: een kerststol moet na Kerst uit de schappen, een feeststol kan nog even blijven liggen.”

18 december 2020 op Youtube: Kerststol of feeststol? Godsdienstsocioloog dr. William Arfman over kerstmis als identity marker.

Reacties (3)

#1 Rigo Reus

In een hotel waar ik gewerkt heb, werden eind maart een paar kratten met kertstollen uit de vriezer gehaald, die moesten uit hun plastic zakjes gehaald worden, want het restaurant van het hotel wilde ze serveren als paasstollen. Dus die zakjes met de afbeeldingen van hulst-takjes en besjes en kerstbelletjes moesten eraf. Dus daar vond men toen al: Kerst- of paasstollen, dat zijn soms feeststollen.

  • Volgende discussie
#2 sikbock

hehe:-) Is dit geen persiflage op het jeugdjournaal?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 majava

Smerige dingen zijn het. Braakstol dus.

  • Vorige discussie