Toekomst van Internet

PEW heeft een onderzoek gedaan naar de verwachtingen m.b.t. de plaats van internet in 2020. De enquete is niet zo interessant. Wel de moeite waard zijn de quote’s van deskundigen.

Privacy is a thing of the past. Technologically it is obsolete. However, there will be social norms and legal barriers that will dampen out the worst excesses.” – Hal Varian, University of California-Berkeley and Google

Before 2020, every newborn child in industrialized countries will be implanted with an RFID or similar chip. Ostensibly providing important personal and medical data, these may also be used for tracking and surveillance.” – Michael Dahan, a professor at Sapir Academic College in Israel

The information age needs the flow of ideas, the political form always follows the economic need. We will see a flattening of the nation-state in Western society. In thirdworld countries and networks of ethnic grouping such as the Arab world, we will see a desperate attempt to hold onto the framework as is.” – Amos Davidowitz, Institute of World Affairs

These technologies allow us to find cohorts that eventually will serve to decrease mass shared values and experiences. More than cultural fragmentation, it will aid a fragmentation of deeper levels of shared reality.” – Denzil Meyers, founder and president of Widgetwonder

Behavior is the function of learning, and the networks shall be the common source of learning, a common platform where all netizens stand equal.” – Alik Khanna, Smart Analyst Inc., India

Zoals deze mensen het zien, is het wel te verwachten dat internet en gerelateerde technology veel effect zal hebben op de samenleving en economie.
Toen vroeg ik me af of de politieke partijen dit ook zagen. Dus maar even snel de verkiezingsprogramma’s van de drie grootste partijen doorgebladerd.
Dat valt dan stevig tegen. Als het al genoemd wordt, is het alleen maar over de hedendaagse effecten en de achterstand van een deel van de bevolking bij het gebruik.

Wat ziet u als belangrijke mogelijke ontwikkelingen op het vlak van internet die de politiek nu al op de agenda zou moeten zetten? Of welke vragen zouden gesteld moeten worden aan de partijen tijdens de verkiezingscampagne?

 1. 1

  “Dus maar even snel de verkiezingsprogramma’s van de drie grootste partijen doorgebladerd. Dat valt dan stevig tegen.”

  Wie zei dat politieke partijen voor dienen te lopen bij maatschappelijke ontwikkelingen?

 2. 2

  Het is, voor wie dan ook, toch onmogelijk waar dan ook op vooruit te lopen? Je kan wel te laat zijn….

  Het mooiste zou zijn als, conform de eerste internet-idealen, alles vrij zou zijn. Maar ja, het ligt in de menselijke natuur om van idealen commercie te maken en het ligt in de natuur van (sommige) politici om van idealen strenge controle te maken.
  Hier zouden (andere) politici eens bovenop moeten zitten, om in de geest van Hal Varian’s citaat grenzen te stellen aan de ongebreidelde Big Brotherdrift. Tenzij (even terug naar idealen) er bij iedereen een webcam komt te hangen die weer door iedereen bekeken kan worden (dus ook bij Bush, Blair, Balkenende en Bin Laden).

 3. 3

  Het juridisch beschermen van anoniemiserings en versleutelings technieken en vrije software. En het stimuleren van het gebruik hiervan binnen de overheid. Voor een gedeelte staat dit al op de agenda. (zoals het ODF dat mede door de SP gestimuleerd wordt)
  Voor wat betreft encryptie ben je als individu hier slechter beschermd dan in de USA, situatie voor 9/11.

 4. 4

  Voor lopen? Dat kan niemand toch? Je kan wel op tijd zijn, of te laat…

  Het zou mooi zijnals, volgens de eerste internet-idealen, alles geheel vrij zou zijn.
  Maar het ligt kennelijk in de natuur der mensen om van idealen commercie te maken en in de natuur van (sommige) politici om van idealen strenge controle te maken.
  Hier zouden (andere) politici eens bovenop moeten zitten om, in de geest van Hal Varian’s citaat, grenzen te stellen aan ongebreidelde Big Brotherzucht.
  Tenzij er bij iedereen een webcam komt te hangen die dan weer door iedereen bekeken kan worden (dus ook bij Bush, Blair, Balkenende en Binladen).

 5. 5

  “Before 2020, every newborn child in industrialized countries will be implanted with an RFID or similar chip. ”

  Volgens sommige wetenschappers hadden we nu al een grote kolonie op mars moeten hebben…. korreltje zout mensen.

 6. 6

  Ik zie eigenlijk weinig nieuwe inzichten in die citaten. Het is allemaal een beetje oude koek. Wel grappig dat dergelijke ideeen al zo lang stand houden.

  Waar politieke partijen zich druk over zouden moeten maken is ten eerste een goede verhouding privacy/’veiligheid’ (ik heb niet veel te verbergen, maar dat betekent niet dat ze alles hoeven te weten), ten tweede een digitale overheid (1-loket 24 uur per dag bereikbaar, stemmen via internet, etcetera) en ten derde het stimuleren van innovatie.

 7. 7

  @TRS

  Het verschil is dat die RFID gemakkelijk en goedkoop te implementeren is, en een direct voordeel heeft voor zowel de regering als de commercie.

 8. 8

  Voorop lopen hoeft niet meteen, maar enige visie of lange termijn politiek mag toch wel in iets wat best nog eens heel groot zou kunnen worden…. @ Zutman?

  ot

  Volgens mij heeft er iemand zin in een verzetje

  /ot

 9. 9

  Het is belangrijk misbruik door regeringen, bedrijven en andere terroristische organisaties te voorkomen.

  Het lijkt me het beste om van het Internet een souvereine vrijstaat te maken.

  Opkopen en sluiten is een goede tweede optie.

 10. 10

  Ik vraag me af of privacy een onderwerp is dat internet gerelateerd is. Orwell en Huxley hadden geen kennis van internet en het begrip politiestaat is bijna even oud als de mensheid zelf en zeker niet afhankelijk van het internet. Dat maakt het alleen makkelijker.

  Zelf zie ik de enorme snelheid van verspreiding van een enorme hoeveelheid heterogene informatie, naar mensen die vroeger geen mogelijkheid gehad zouden hebben kennis te nemen van die informatie.

  De vraag is of de samenleving bestand is tegen de turbulentie die dat teweeg gaat brengen (brengt).

  Een analogon is de boekdrukkunst. De verspreiding van ideeen ging zo snel, dat de kerk bijna het loodje legde (Luther met zijn stellingen en alles wat daarna kwam) en als machtsinstituut in elk geval verdween.

 11. 11

  “Before 2020, every newborn child in industrialized countries will be implanted with an RFID or similar chip”

  heel eng, iemand al “borg” gevoel hierbij ?

 12. 12

  “Toen vroeg ik me af of de politieke partijen dit ook zagen”. Haaahahaha optimistje… de enige die een beetje snapt van een pc is Zalm, die ‘af en toe een spelletje speelt’. Voor de rest zijn het wereldvreemden (what’s new) die alleen maar overal bang voor zijn, inclusief voor het internet, en dat zijn ze dan ook met rasse schreden naar zich toe aan het trekken om de controle over de burgers weer eens te vergroten.

  Ik zeg je eerlijk: mobiele telefoons worden gebruikt om je te tracen, je pc wordt onderstebovengekeerd om te controleren of je wel gewenst surfgedrag vertoont, je pc is (dat is inmiddels al zo) voorzien van een lokatie-chip die er op last van de US-regering door pc-bouwers verplicht in wordt gezet… nee, de lol is er allang af en het zal alleen nog maar erger worden. Het duurt niet zo lang meer of ik zet de hele flikkerse boel bij het vuilnis: internet is inmiddels dezelfde kant op aan het gaan als de tv en biedt toch geen toegevoegde waarde meer, alles wat interessant was ‘ist verboten’. En dan ga ik maar weer eens gewoon, net als vroeger, bij m’n vrienden lijfelijk op de koffie inplaats van ze spreken via de (gecontroleerde) chat.

  En dan zul je zien dat er ook dán weer horrorscenario’s door de HaHa politici worden verzonnen: ‘Koffie is gevaarlijk want als mensen bij elkaar zijn weet je niet waar ze het over hebben’ en zo. It’s a brave new world we live in

 13. 13

  Artikel 3 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens:

  Een ieder heeft het recht op leven, vrijheid en onschendbaarheid van zijn persoon.

  Die chip lijkt mij in strijd met dat ‘onschendbaarheid’ deel.

 14. 15

  Voor heel veel mensen, bedrijven en organisaties is Internet nog nieuw.

  Vraag ook de Belastingdienst eens naar zaken doen op Internet. Of bel een bank… da’s een achterstand van jaren!

  Wat nu als ik een bestandje verkoop wat op een Chinese, Europese en Amerikaanse server staat met load balancing ervoor? Stel die vraag maar eens…

 15. 16

  Jammer dat ik door een systeemcrash, een paar maanden geleden, de link kwijt ben geraakt waarin over ‘de chip’ werd verteld: in vanuit de VS aan de toenmalige overheid van Irak geleverde pc’s zou een chip gezeten hebben waarmee de pc gelokaliseerd kon worden. Computerbouwers waren verplicht om een dergelijke mogelijkheid in te bouwen anders mochten ze niet leveren. De chip zou ook daadwerkelijk ingezet zijn op het moment van de inval in Irak en maakte van de pc automatisch een target voor luchtdoelbombardementen.
  Het was nog een redelijk serieuze link ook, van de één of andere grote nieuwssite, en het maakt mij nieuwsgierig naar in hoeverre de Yanks zich tot leveranties aan Irak hebben beperkt. Als het waar is heb ik er zo mijn twijfels over.

  Artikel 3 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens“: doen ze niet aan in de States, je weet toch.

 16. 18

  @Minik (17):

  Zoals gezegd heb ik de link naar het artikel niet meer, dus ik moet het uit m’n hoofd doen. Het enige dat er nog is blijven hangen was, dat die chip op de één of andere manier zijn lokatie doorgaf. Hoe? Ik heb geen flauw idee meer, maar ik meen dat-ie gedetecteerd kon worden door een lock on device waardoor hij rechtstreeks gezocht/gevonden kon worden door smart missiles. Technische details stonden er verder ook niet in het stuk, alleen een beschrijving van ‘het feit dát’.

 17. 19

  @ TheRule

  …een chip gezeten hebben waarmee de pc gelokaliseerd kon worden

  Ga asjeblief es goed zoeken doen dan!,….nog-es-an-toe!
  En: die ”koffiecultuur” die wij hier in Europa ”schijnen” te hebben:
  Ook niet meer veilig??
  Pff,…waar gaat het heen,..waar gaat het heen…..

 18. 22

  @Marco Raaphorst
  Waar je product of dienst zich bevindt maakt niet zo heel veel uit. Het gaat om de persoon/het bedrijf dat een factuur verstuurd of het geld cashed. In jouw voorbeeld is dat Marco Raaphorst in Nederland, eventuele winst zal dan ook opgeteld worden bij jouw persoonlijke belastingaangifte. Je zou natuurlijk ook een factuur kunnen sturen met het brievenhoofd vanaf een ltd. uit de Seychellen. Scheelt weer een beetje.