Toch heeft Rita nog één kans

Rita Verdonk (Foto: Flickr/roel1943)

Ach ja, Rita Verdonk. In de peilingen kan ze zelfs haar eigen zetel niet meer behouden. Politiek gezien lijkt ze steeds irrelevanter te worden. Media, rivaliserende partijen en de kiezer lijken haar definitief te hebben afgeschreven.

En toch is het verkeerd om de politieke carriere van Rita Verdonk nu al helemaal af te schrijven. Ze heeft namelijk nog één kans: de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2010.

De reden daartoe is heel erg simpel: Wilders’ PVV doet waarschijnlijk maar in een paar gemeentes mee. Dat betekent dat er in de rest van Nederland een enorm gat op rechts is. En menig Wilders-kiezer zou zich nog wel eens te tijd kunnen herinneren toen heel intolerant Nederland achter Rita aanliep.

En dus zal Rita wel eens behoorlijk kunnen gaan winnen in Heerlen, Den Bosch of Leiden, of waar haar Trots op Nederland ook mee gaat doen. En een succes bij de gemeenteraadsverkiezingen zou haar nogal negatieve mediaprofiel wel eens kunnen omdraaien en haar flink wat zetels kunnen opleveren bij de volgende kamerverkiezingen.

Toch zijn er ook wel beren op de weg. In de eerste plaats zal Rita de Wilders-stemmers ervan moeten overtuigen dat ze niet gewoon thuis moeten blijven. Dat kan een behoorlijke opgave zijn.

Maar nog erger: om in veel gemeentes mee te kunnen doen (en dus een forse winst te maken) zal Rita genoegen moeten nemen met niet al te best gescreende kandidaten. Waar Wilders expres slechts in een paar steden meedoet om de controle te behouden, kan zij zich die luxe niet veroorloven. En dus liggen er altijd grote LPF-achtige drama’s op de loer. Bovendien kost in veel verschillende gemeentes campagnevoeren geld, iets waar Rita waarschijnlijk ook niet al te veel meer van heeft.

Toch zal ze de gok wel moeten nemen, want het is haar laatste kans. Anders kan ze na haar mislukte politieke carriere hoogtens nog wethouder in Capelle aan de IJssel worden.

 1. 2

  Inderdaad. Maar hoe gaat ze de aandacht trekken de komende tijd?

  Zelfs als ze mee kan doen, ze heeft totaal geen feeling met het Wilders-electoraat. Ze heeft zich zelfs meerdere malen tegen hem (en hen) afgezet.

 2. 4

  Thuisblijven. Rita is gewoon te mainstream, en ze heeft geen kans zich in de spotlights te plaatsen. Behalve als ze Wilders rechts inhaalt, maar dat zie ik haar niet doen.

 3. 6

  Ik denk dat potentiële Wilders stemmers voor een aanzienlijk deel bij de SP zullen blijven ipv over te stappen naar Verdonk.

 4. 7

  @6 is dat waar Wilders’ kiezers voornamelijk vandaan komen dan, bij de SP? Ik had altijd de indruk dat het voornamelijk ex-PvdA stemmers zijn. Tenslotte zijn zij degenen die aldoor veel verloren wanneer de PVV winst boekte.

 5. 8

  Wilders stemmers komen van de laatste tijd van VVD, CDA en SP. Veel minder van de PvdA, maar die partij heeft hiervoor weer veel stemmen verloren aan vooral SP en CDA, dus het kan zijn dat er toch veel ex-PvdA’ers bij Wilders terecht zijn gekomen. De SP verliest, bizar genoeg, op dit moment vooral kiezers aan PVV en D66.

 6. 11

  Maar een mogelijke verklaring is dat een deel van het electoraat gewoon automatisch stemt op een charismatische leider die het goed in de media doet. Dat was een tijd Marijnissen, en is nu Pechtold.

 7. 14

  Leeft ze ook nog?! Dat ziet er eerder naar uit dat het een carriere van een succesvolle neergang wordt. Afgeschreven!

 8. 15

  Volgens mij is er een soort amorfe kiezersberg, oorspronkelijk grotendeels PvdA, die na Den Uyl is gaan zwerven ts D66, LPF, SP, PVV en PvdA … Misschien ook wel onzin en denk ik dat alleen maar als – een van de weinige in NL ? – D66/PVV twijfelkiezer.

 9. 16

  Veel ontevredenen zijn na het LPF debacle bij de SP terecht gekomen. En nu zitten ze bij Geert. Maar ik geloof dat Rita echt te lief is tegenwoordig hoor. Zelfs ik vond haar laatst bijna een beetje sympathiek. Het moet niet gekker worden.

  Maar goed ik denk dat ze niet anti-marokkaan genoeg is om het echt goed te doen bij de kiezer.