Verkiezingen bijna voorbij

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Het is bijna afgelopen (96,8% van de stemmen is geteld) en zij die hebben gewonnen vieren feest en veel andere partijen likken de wonden.

Het is een vreemde uitslag met vooral winst voor de linkervleugel en extreem rechts en in het midden is vooral verlies te zien. Behalve de Christen Unie, die het wel volgens verwachting heeft gedaan.

Duidelijk is dat PvdA de grote verliezer is en dat deze stemmen vooral naar SP zijn gegaan.

Op TV loopt nu het slotdebat …

Op Nederland Kiest.nl is de laatste stand van zaken te volgen.

Reacties (3)

#1 Jan Jaap

Eigenlijk is radicaal populistisch dus van acht (Fortuyn) naar negen (PvdV) gegaan. Waarschijnlijk zie je over vier jaar een nieuwe partij die twee zetels daarvan krijgt en over acht jaar het volgende populistische grut de stem over nemen. Ze houden het nooit lang uit op de een of andere manier…

  • Volgende discussie
#2 micha

Dat is redelijk simpel gedacht. De aanhangers van fortuyn kwamen namelijk uit alle kampen en zijn daar waarschijnlijk ook weer naar terug gekeerd.

mijn mening:

Als je de uitslag ziet lijkt het er op dat de PVDA en de VVD de plank mis hebben geslagen. Wat je ziet is een polarisatie.

De PVDA onder leiding van Wouter Bos heeft geroepen dat het huidige beleid asociaal was en kreeg daarbij steun van oa SP en GL. Waar de PVDA niet op rekende was dat de aanhang van de regeringspartijen het daar (terrecht) niet mee eens was. Daarnaast overtrof Bos Balkenende niet en hield de PVDa elke coalitie, dus ook met het “asociale” CDA, open. De SP speelde daar handig op in door te stellen dat als je dan voor een sociaal beleid gaat je het beste SP kan stemmen. Wat de gevoelige PVDA aanhang dan ook deed.

De VVD heeft gekozen voor Rutten i.p.v. Verdonk en hiermee aangegeven een zachtere lijn te willen varen t.o.v. de streng maar rechtvaardig koers. Daardoor zijn ze stemmen kwijt geraakt aan wilders. Had Verdonk op 1 gestaan dan was de VVD ongeveer gelijk gebleven.

Al met al dus geen uitslag waarbij de kiezer (alsof die bestaat) aangeeft dat het radicaal anders moet maar een verkeerde strategie van 2 partijen en goed gespeeld van de SP.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Joost

“De VVD heeft gekozen voor Rutten i.p.v. Verdonk”.

De kiezer niet. Slechts 1/3 van de VVD kiezers heeft op Rutte gestemd.

  • Vorige discussie