Tien ongevraagde adviezen aan de Belgen (Deel 9)

GeenCommentaar geeft de Belgen geheel ongevraagd advies hoe hun crises op te lossen. Daarom presenteren wij tien tips om Belgie er weer bovenop te helpen. Vandaag al weer nummer 9:

9. Breng de VRT en de RTBF terug onder èèn nationaal bestuur.

Belgische en Europese vlaggen (Foto: Flickr/kwatoko)

Aan de soms hysterische krantenkoppen in Le Soir en Het laatste nieuws valt misschien, in naam van de vrijheid van meningsuiting, weinig te doen, maar dat overheidsomroepen actief bijdragen aan het wederzijdse onbegrip tussen de taalgroepen is onacceptabel. Zonder twijfel is de RTBF de meest gekleurde van de twee (tot in de politieke verslaggeving toe), maar de Vlamingen kunnen er ook wat van. Zelf was ik tamelijk geschokt toen ik keek naar een komisch bedoeld programma waar voortdurend ?luie Walen?-grappen werden gemaakt. Als de omroepbazen zich niet kunnen gedragen moet de politiek maar meekijken, en zorgen dat een neutrale redactie met zowel Vlamingen als Walen de algemene redelijkheid bewaakt.

 1. 1

  Ik moet toegeven dat ik van de RTBF niet veel meer meekrijg dan de uitwassen (die dan op de VRT weer rijkelijk behandeld worden, om als leering ende vermaeck te dienen, zodat de Vlamingen weer weten hoe gekleurd die RTBF toch is), maar ik kan me moeilijk voorstellen dat ze gekleurder zijn dan de VRT. Dat is best jammer, want afgezien van de verslaglegging over federale problematiek is de VRT een top-omroep (en een voorbeeld van hoe de publieke omroep in Nederland zou moeten zijn).

  Ik weet niet precies hoe zo’n enkelvoudig bestuur voor heel Belgie in elkaar moet steken, maar het zal aan die hiaat vast een einde maken. Als het praktisch haalbaar is, vind ik dit één van de betere adviezen.

 2. 2

  @1: praktisch lijtk het mij een kwestie van een groep Franstalige en Nederlandstalige mediafiguren in èèn bestuursraad te gooien, waar ze dan lekker met elkaar mogen ruzieen over redactionele koers en onafhankelijke verslaggeving. Ongetwijfeld zal dat een hoop gedoe met zich meebrengen, maar het moet mogelijk zijn gezamelijk op een neutrale koers uit te komen. Of voor mijn part laten ze standaard een deel van het Nederlandstalige nieuws door Walen verzorgen, en het Franse door Vlamingen.

  Wat betreft de algemene superioriteit van de VRT heb je idd gelijk. Alleen dat eeuwige Blokken….

 3. 3

  Ach afgezien van de irritante wijsneuzerigheid van Ben Crabbé (met spiekkaartjes kan ik dat ook) vind ik het wel een leuk programma. Ze hebben nu trouwens “de Premiejagers”, dat ik nog wat beter opgezet vind.