Tien jaar na Pim

Foto: copyright ok. Gecheckt 06-11-2022

Zou er een verband zijn tussen de recent in Den Haag vermoorde juwelier Ruud Stratmann en de moord op Pim Fortuyn nagenoeg precies tien jaar eerder? Ik denk van niet eerlijk gezegd, althans niet wat ik zou kunnen verdedigen. Ik zou natuurlijk van alles kunnen bedenken en heb dat de afgelopen dagen ook gedaan, maar de onderbouwing daarvan lijkt mij bij nader inzien altijd onvoldoende, het zijn eerder meningen dan feiten. Als ik heel kritisch tegen mezelf ben, dan vind ik het allemaal shit en daarom zal ik het jullie besparen.

Het is wel zo dat er tien jaar na Pim anders naar de moord op de juwelier wordt gekeken. Aangezien de daders buitenlandse ouders hebben, hebben velen er 10 jaar na Pim een uitgesproken mening over, hoewel die daders in Nederland zijn opgegroeid, voor zover ik weet, en hoewel zij nog heel jong zijn. Toen Fortuyn werd vermoord, waren zij nog maar negen jaar oud. Toen was er ongetwijfeld nog niets met hen aan de hand, daar waren zij toen nog te jong voor. Het zijn eigenlijk leden van de eerste generatie criminelen uit de tijd van na Fortuyn. Tien jaar is een lange tijd. Een lange tijd… ja… waarvoor eigenlijk?

Dankzij Pim Fortuyn, deze ooit ‘grootste Nederlander aller tijden’, waait ook 10 jaar na zijn dood nog steeds een nieuwe, gore wind door de Nederlandse samenleving. Anderen hebben overgenomen waar hij mee is begonnen, eerst de politieke halfzwaargewichten van de LPF, later de prutspartijen van Hilbrand Nawijn en Rita Verdonk en nu vooralsnog de PVV. Gebracht heeft het ons vooral vrijheid van meningsuiting voor Henk en Ingrid. Zij mogen nu naar hartenlust roepen wat zij denken en dat komt in de praktijk vooral neer op buitenlanders pesten, net zoals de PVV het zelfs tot in de Tweede Kamer voordoet en door steradvocaat Moskowicz met hand en tand laat verdedigen. De sentimenten van Henk en Ingrid worden daarbij nog aangewakkerd door de verslaggeving in de steeds verder oprukkende sensatiemedia, die zich opwerpen als hun spreekbuis en die er tegelijkertijd uit effectbejag niet voor terugdeinzen om alles veel erger te maken dan het is.

Toen Pim Fortuyn net dood was, fietste ik toevallig langs het huis waar hij woonde. Volgens hem lag het in een no go area, maar in werkelijkheid viel dat wel mee, op een steenworp afstand van de ingang van de gezellige dierentuin Blijdorp. Uiteraard gebeurde er van alles, maar mij vielen vooral de vele mobiele wc-hokjes op die daar ook stonden. Het was ook allemaal shit – en dat is het nu nog.

Reacties (22)

#1 Bullie

Fortuyn woonde eerst in een bijna-no-go area en verhuisde later naar een sjiekere buurt.
Het verband tussen verontwaardigde reacties op een laffe roofmoord en de gore wind die er door de politiek waait ontgaat me ten enenmale, en wordt uit je stukje ook niet duidelijk.
Soms is het beter te zwijgen.

 • Volgende discussie
#2 S’z

… zit Nederland muurvast in de polarisatie bij gebrek aan positief project qua samenleven in de samenleving …

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 puur

“Gebracht heeft het ons vooral vrijheid van meningsuiting voor Henk en Ingrid”

DAT MOETEN WE NIET HEBBEN, MENSEN!

Gaarne eerst melden bij loket Drios.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 TisMeWat

“Eerst wil ik even zeggen dat er waarschijnlijk geen verband is, maar toch wil ik even zeggen dat er misschien toch een soort van verband is.”

*facepalm*

In dit geval is zwijgen toch echt goud.

Tsjongejonge. Is er hier geen redactie die eerst even de stukjes op zijn minst doorleest?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Bismarck

In het licht van de allochtoon-draad hier vlak onder: Typisch is dat er (oa. bij de Roze Khmer) massaal een connectie werd gelegd tussen deze roofmoord en de afkomst van de ouders van de daders (die zelf beide Nederlanders waren).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5.1 TisMeWat - Reactie op #5

In het licht van de algeheel voorkomende reacties op dit blog: Typisch is dat er (oa. bij de Sargassiaanse PoliCor Brigade) massaal de andere kant op word gekeken als er Nederlanders met een buitenlandse achtergrond betrokken zijn bij criminele acties (want dat mag je er niet bij betrekken, oh wacht, natuurlijk wel als het de strafmaat betreft, dan moet er wel onderscheid worden gemaakt, en rekening gehouden met, vooral om de daders vrij te pleiten en verantwoordelijkheid af te nemen).

#5.2 su - Reactie op #5.1

Waarom post je hier eigenlijk?

 • Volgende reactie op #5.1
#5.3 TisMeWat - Reactie op #5.2

Oh, sorry su, dit is jou blog? Ja, nee, dan zal ik natuurlijk meteen ophouden met reageren.

 • Volgende reactie op #5.2
#5.4 su - Reactie op #5.3

Zei ik dat je moest stoppen? Ik dacht het niet. Alleen snap ik het niet. Je enige motivatie lijkt te zijn om je gal te spuwen en sneren uit te delen. Zou je je niet meer begrepen voelen bij steengeijl of dds?

 • Volgende reactie op #5.3
#5.5 Bullie - Reactie op #5.3

su, dit is vanuit welke politieke windrichting dan ook bekeken, een volkomen shit-stukje. erkennen is heilzamer dan ontkennen.

 • Volgende reactie op #5.3
 • Vorige reactie op #5.3
#5.6 su - Reactie op #5.3

Bullie, volgens mij reageert TisMeWat niet op de OP.

 • Vorige reactie op #5.3
#5.7 Anna - Reactie op #5.2

Tjonge jonge, daar is ie weer de sukkel van sargasso, SS. Niets te vertellen thuis? En al helemaal niet op het werk natuurlijk. Tja dan krijg je dat. Posten op zo’n vergezocht verhaal moet kunnen toch. Geklets in de ruimte, leuk dat jij dat wil verdedigen, haha.

 • Vorige reactie op #5.2
#5.8 su - Reactie op #5.7

Talk about feeding a grudge..

#5.9 Bismarck - Reactie op #5.1

massaal de andere kant op word gekeken als er Nederlanders met een buitenlandse achtergrond betrokken zijn bij criminele acties (want dat mag je er niet bij betrekken, oh wacht, natuurlijk wel als het de strafmaat betreft

Hoezo de andere kant uitgekeken? Ten eerste waren het gewoon Nederlanders (in Nederland geboren, Nederlandse nationaliteit) en ten tweede mag je eens proberen aan te wijzen waar hier de “Sargassiaanse PoliCor Brigade” (WTF is dat?) massaal pleit voor een andere strafmaat voor Nederlanders die toevallig in het buitenland geboren ouders hebben ten opzichte van Nederlanders die in Nederland geboren ouders hebben? Punt is dat jij en de Roze Khmer die nationaliteit van de ouders van de daders er meteen bijhalen (of beter de huidskleur van de daders erbij halen, want dat is wat je het meest ziet bij de Roze Khmer).

 • Volgende reactie op #5.1
 • Vorige reactie op #5.1
#5.10 McLovin - Reactie op #5.1

Buitenlandse achtergrond? Kan je dat even toelichten? En graag met jouw ahnenerbe verklaring dat je afstamt van ras zuivere Nederlanders vanaf 1568.

 • Vorige reactie op #5.1
#6 Druidia Nostalgia

Legt de schrijver van dit stuk nu een verband tussen criminaliteit en afkomst? En dat op Sargasso…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6.1 This - Reactie op #6

Bedoel je daarmee dit: “Henk en Ingrid [..] mogen nu naar hartenlust roepen wat zij denken en dat komt in de praktijk vooral neer op buitenlanders pesten, net zoals de PVV het zelfs tot in de Tweede Kamer voordoet en door steradvocaat Moskowicz met hand en tand laat verdedigen.“? Ik kan daar niets geks in ontdekken, ik vind het zelfs wel verhelderend geformuleerd. En op Fortuijn zie ik de sequitur ook wel.

#7 Joop

In de Groene worden de puinhopen van tien jaar Fortuyn al geanalyseerd. Polarisatie met de handen over elkaar niets doen, nee, inderdaad dan krijg je ook geen verandering. Wel benoemen, maar niets doen, zoals we zagen bij Geert, de oppertoeter, maar wegloopt voor zijn verantwoordelijkheid. Dat is natuurlijk ook de schuld van links. Want ja integratie, iedereen gelijke kansen geven, nee, dat is allemaal links. De mensen moeten zelf uit de put klimmen, dat is hun eigen verantwoordelijkheid, zeggen dan de hoogopgeleide en veel geld verdienende verwende jongetjes en meisjes.

En dan maar klagen dat de werkeloosheid en criminaliteit onder bepaalde groepen wat hoger is. Als je nagaat dat de onderste laag van laagverdienenden met in Nederland geboren grootouders op bijna hetzelfde niveau zitten. Nee, dat hoor je niet. Sociaal-economisch probleem, hoe kom je erbij! Het heeft allemaal met het kleurtje te maken, aldus de xenofoben.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Anna

Het heeft leven geduurd maar ik begrijp het, de moderators schrijven mee om het links van het midden te houden, natuurlijk anders kan je de subsidie wel schudden nietwaar? Hè SU, het mag/kan wel een onsje minder hoor, anders krijgt iedereen het door… Overigens schat je mij toch echt verkeerd in, wel lief hoor. Ciao!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8.1 su - Reactie op #8

Flamebait noemen ze dat..

#8.2 Bismarck - Reactie op #8.1

Hé SU, gefeliciteerd jongen, ben jij tegenwoordig ook al redactie? Ben ik dan nog de enige ouwelul reageerder die niet mee vreet uit de subsidiestaatsruif? Schnade zeg ik u! Schnade!

#8.3 su - Reactie op #8.2

Tsja, ik wacht nog wel op mijn officiële geëmallieerde ledenbadge en subsidiepoet goldcard. Maar als die binnen zijn: tsjakkaaa!1!!1!