OPINIE - …
Dochter vanaf de achterbank: “Pappa, je ziet toch wel die grote gele borden? Je rijdt zo hard!”
Pappa aan het stuur: “Even niet storen Marina, ik probeer op tijd thuis te zijn.”
Dochter: “Maar pap! Zie je dan die oranje knipperlichten daar recht voor je? En die rode pijl????”
Pappa: “Verdorie Marina, komt toch niet steeds met al die nutteloze weetjes. Je weet toch dat ik me moet concentreren op de snelheidsmeter en het gaspedaal. Dan zijn we snel thuis. En tijd is geld, heb ik je al zo vaak gezegd!”
Dochter: “PAPPA!!!!!!”
…
“KRAK BOEM CRASH”
De auto boort zich door een afzetting en slingert door het gat van het weggehaalde wegdek naar de reling en komt daar met een knal tot stilstand. Dochter heeft verschillende kneuzingen, last van haar nek en een hersenschudding omdat ze zijwaarts tegen het raam sloeg met haar hoofd.
Pappa Harco heeft niets, want airbags.
Politie is snel ter plaatse en spreekt met Pappa Harco.
Politieman 1: “Beste meneer… Harco Ronge? Hoe heeft dit kunnen gebeuren?”
Harco: “Nou, ik werd afgeleid door mijn dochter en daardoor had ik de borden niet goed in de gaten. En overigens, die borden waren voor meerdere uitleg vatbaar hoor! Maar eerlijk is eerlijk, dus ik heb mijn excuses naar mijn dochter gemaakt omdat dat ik onterecht boos naar haar werd.”
Politieman 1: “Uhm… Ik lees hier dat u al drie keer eerder het afgelopen jaar een soortgelijk ongeval had. Dat is wel heel toevallig.”
Harco: “Ja? Dus? Ongelukken gebeuren nu eenmaal als je achter het stuur zit. En ik weet alles van sturen hoor, daar hoef je mij niets over uit te leggen wijsneus.”
Politieman 1: “….”
Politieman 2: “Maar door de herhaling vrees ik dat we toch uw rijbewijs moeten innemen voor aantoonbaar gevaarlijk en onverantwoord rijgedrag.”
Harco: “NEE, dat mag u helemaal niet doen! Wie kan er anders dan ik straks mijn dochter veilig van en naar school rijden?”
Ja, dit verhaaltje is natuurlijk een oversimplificatie van de al anderhalf jaar durende klucht rondom het duo Rutte en De Jonge aangaande de pandemie.
Maar het vat voor mij de essentie samen. En maakt beeldend waarom het nu echt tijd is voor de heren om op te stappen.
Niet het luchtruim sluiten als je weet dat de varianten van alle kanten binnen komen. De scholen te vroeg opengooien als bekend is dat verspreiding ook echt via de jeugd gaat. Verwachten dat iedereen zich aan de laatste 20% van regeltjes houdt als je met veel bombarie (weer) te vroeg 80% in de prullenbak gooit. Eindeloos wachten met eenvoudige maatregelen als het invoeren van mondkapjes en ruimte geven voor twijfel over het nut. Net zo lang sleutelen aan een avondklok tot het niet meer zinvol is. Geen werk maken van ventilatie in gebouwen (bv scholen). Niet pro-actief (ICT) systemen bouwen en niet met harde hand systemen op elkaar laten aansluiten. Steeds weer te vroeg afschalen en dan weer te laat kunnen opschalen bij de volgende golf. Onverantwoorde uitspraken doen over hoe snel na een vaccin je kan feesten. Onnavolgbare veranderingen in inentingsschema’s waarbij dan vooral ook nog veel partijen via de media moeten horen van de nieuwe “spelregels”.
Natuurlijk, besturen is moeilijk. En besturen in tijden van crisis is nog moeilijker. Er bestaan geen perfecte oplossingen. Er is nooit voldoende tijd voor alle afwegingen.
Maar dat neemt niet weg dat het van groot belang is steeds te leren van wat er reeds gebeurd is, te leren van je eigen fouten en tekortkomingen, te leren van wat andere landen doen en vooral steeds te zorgen voor goede adviezen. Let op, meervoud.
Je beperken tot 1 kanaal waar je je oor selectief te luister legt, ook als is een paar keer gebleken dat je dan niet de beste keuzes maakt, is in een crisis onverantwoordelijk.
En het is dan vervolgens ook nog eens in en in triest als je dan de slachtoffers of “de ander” de schuld gaat geven van dat het niet goed ging en het zelf laat bij “niet goed ingeschat”.
Iedereen die maar iets weet van besturen en teams of organisaties leiden is ervan op de hoogte dat het gevaarlijk is als alle neuzen steeds dezelfde kant op staan of iedereen steeds ja knikt en niemand zijn stem durft te verheffen. Je hebt criticasters nodig, een andere blik, een tegengeluid, om te voorkomen dat je met oogkleppen op de verkeerde afslag neemt.
Ja, ook de Tweede Kamer mag zich dit aantrekken. Niet zozeer de oppositiepartijen, maar juist de coalitie. De lieve vrede bewaren vanwege formatiegesprekken of het niet willen laten vallen van eigen ministers is onverantwoord in het licht van de risico’s voor de volksgezondheid.
Dus nee, excuses zijn niet meer voldoende. Drie keer stevig verkeerd “inschatten” is echt teveel. Dan hoor je niet meer op die plek te zitten.
En het doet er op dit moment niet toe dat de ziekenhuizen niet snel vollopen. De gevolgen van alweer een verkeerde beslissing zijn er ook zonder dat.
Bovendien, wat gebeurt er als er nog een ronde komt? Of als deze golf echt uit de hand loopt? Of nog een andere crisis zich aandient? Wilt u dan een evidente brokkenpiloot aan het stuur?
Oh, en mochten ze een nieuwe zoeken, dan graag eentje die iets begrijpt van het gedrag van mensen anders dan die in de eigen bubbel. Die snapt dat het niet alleen belangrijk is wat je vertelt, maar ook hoe je het vertelt. Liefst iemand die ook echt empathisch is en in kan leven in de moeilijke situatie waar anderen in zitten of komen. En dan nog steeds de lastige beslissingen durft te nemen.
Full disclosure: sinds een jaar ben ik als vrijwilliger betrokken bij het Red Team. En voor de duidelijkheid: ik ambieer geen positie als minister (nu).
Reacties (7)
Ik strooi hier geregeld poeder tegen de olifanten en het is goed poeder want er zijn geen olifanten in ons dorp. Maar nu spoelt de regen alles weg, dus ik vrees het ergste. Aan de andere kant heb ik intussen wel meer vertrouwen in een olifant dan in die demissionaire (en de formatie trainerende) paljassen van dienst.
Ik vind overigens dat juist de oppositiepartijen zich ongelooflijk mak gedragen.
Niet alleen nu, maar al vóór de verkiezingen in april dit jaar.
Het is niet alleen onbenul, maar ook keuzes.
Waarom krijgt KLM 80.000 euro per werknemer? Moeten studenten zich in de schulden steken als ze geen normaal onderwijs krijgen?
Waarom heeft Nederland geen plek op de IC, en Duitsland wel?
Het is intussen duidelijk dat als dit kabinet feestjes wil geven.
Dat wil iedereen natuurlijk, maar niet als we de kinderen dan thuis onderwijs moeten geven en de ziekenhuizen geen tijd meer hebben voor de normale zorg.
Hear, hear!
Niet enkel de partijen van coalitie en oppositie zijn vrij mak, ook de pers is vrij tam, vind ik. ‘Het is crisis dus we moeten de kok maar niet te veel afleiden in zijn keuken’?
Juist in tijden van crisis komen de onvolkomenheden naar boven. En het kraakt en piept aan alle kanten.
Het begin van verandering vangt aan bij kritische vragen. Bij doorvragen. Met de juiste vragen. Dus na raadpleging van meerdere experts.
Rutte, de Jonge, Grapperhaus en het OMT hebben te vaak bewezen deze crisis volkomen verkeerd in te schatten, zelfs leken tollen met de ogen bij het horen van informatie uit hun mond, omdat die simpelweg afwijkt van wat bijvoorbeeld WHO propageert.
Eerst gecharmeerd van het Zweedse model (“groepsimmuniteit!”) en vervolgens het Britse model: “freedom day is coming”. We deden het toch beter dan de Duitsers, nietwaar Grapperhaus, meer besmette personen betekent eerder uit de crisis? Geen golf in de winter?
Hoe immoreel! Om velen aan ziekte bloot te stellen en soms zelfs de dood (kwetsbaren) in te jagen.
In verandering in gang gezet door politieke partijen (‘o nee, geen verkiezingen, we worden misschien wel afgestraft’) heb ik weinig vertrouwen, wellicht dat de rechterlijke macht iets kan betekenen? Een kort geding? Mensenrechten geschonden? De staat dient toch zorg te dragen voor veiligheid van burgers?
[ Waarom krijgt KLM 80.000 euro per werknemer? ]
Waarom krijgt men per werknemer niet hooguit de maximale WW-uitkering van 39.000 euro per jaar?
Waarom is er geen verbod op bonussen aan vastgemaakt, er is een megacrisis, je bedrijf staat zonder steun op omvallen, dus hoe kun je een bonus uitkeren? Of werd dat een beetje te gortig voor de VVD?
[ Waarom heeft Nederland geen plek op de IC, en Duitsland wel? ]
Ons ben zuunig. Ons ben ook zeer efficient met zeer korte ligduur en afzien van zinloze behandelingen.
Normaal vinden we het overigens best wel prettig om op gelijke hoogte als Zweden, Noorwegen, Finland en Denemarken te staan.
https://cdn.nos.nl/image/2020/03/30/640384/1280x720a.jpg
Duitsland heeft gewoon achterlijk veel IC bedden om iedereen overal altijd te overbehandelen, daar werden ze door de OESO voor op de vingers getikt. Zij betalen daar ook fiks voor, 15% van hun inkomen waarvan de helft voor de werkgever. Meestal het dubbele van wat de Nederlander betaalt.
En ze hebben niet eens genoeg verplegend personeel om de IC bedden allemaal tegelijk te gebruiken.
Dan krijg je tenminste geen versleten matras.
Man ruht in deutschen Betten so weich,
Denn das sind Federbetten.
(Ik heb ooit het geluk mogen smaken om Eberhard Esche dat hele Wintermärchen uit het hoofd te zien voordragen. Hij gebaarde er zelf bij, geen Irma voor nodig 😀)
Het is niet alleen dit dossier waarin er totaal geen visie en vooruitblikken bij zit. Op de dossiers klimaat, stikstof, volkshuisvesting, jeugdzorg en ga zo maar door is het ook steeds hetzelfde laken en pak: niet adequaat maatregelen nemen als alle experts aankondigen dat dat nodig is, net zo lang dingen uitstellen tot het niet anders meer kan, en geen enkele vooruitblik.
Maar kennelijk waardeert de Nederlander het als een premier niet vooruitkijkt en problemen wegschuift tot het niet anders kan. Ieder land krijgt de premier die het verdient.