Thema Cultuur

Closing Time | Magie op straat

Op de jij-buis komen soms heel bijzondere moment voorbij….

Nu is de strot van dat mantelpakje wel zo ontzettend goed, dat het niet zomaar een spontaan intermezzo op een Brussels pleintje kon zijn. En jawel… hier het hele verhaal van reggae busker Lampa Faly ( na 1 min. 30″ bent u weer bij het eerste filmpje) en nog meer na de ‘lees verder’.

Closing Time | Song Around the World – Higher Ground

FILMPJE -

Dit is weer zo’n project waar mijn hart echt sneller van gaat kloppen. Bij Playing for ChangeSong around the World, spelen muzikanten uit de hele wereld samen. Vanuit hun eigen woonplaats welteverstaan. Dat zal qua productie nog best wat voeten in de aarde hebben. De artiesten komen uit alle hoeken en gaten, met vaak hele bijzondere instrumenten. Zij spelen/zingen hun eigen stukje in terwijl dat gefilmd wordt en dat zal dan ergens centraal worden gemonteerd tot een samenhangend geheel. Het resultaat is altijd verbluffend. Het bestaat dan ook al een tijdje en er doen zo nu en dan echt grote artiesten mee. Die ik hier zeker ook nog een keer zal laten zien, maar nu eerst een aantal minder bekende grootheden.

In deze clip wordt op weergaloze wijze het nummer Higher Ground van Stevie Wonder (ook bekend van de Chili Peppers*) ten gehore gebracht. Mét een bijdrage uit Nederland, door Clarence Bekker aka CB Milton. Kijk, luister en chill(i).

(*Edit: In de 1e versie had ik het – iets te enthousiast en vooral gehaast – over de Red Hot Chili Peppers als maker van dit nummer (zie reactie 1 en 2). Hierbij gerectificeerd. Met dank aan reaguurder clismo.)

Closing Time | Toko Telo / Régis Gizavo

Het trio Toko Telo, hier nog met accordeonist Régis Gizav, met ‘Jiny karo karo’ (over iemand die het betreurt geen geld te hebben om een mooie, geruite broek te kunnen kopen)..

Zestien juli, twee jaar geleden, stierf accordeonist Régis Gizavo ‘in het harnas’, tijdens een optreden van Toko Telo op Corsica.

Régis Gizavo begon Toko Telo in 2017 samen met zangeres Monika Njava en gitarist D’Gary. Een maand na uitkomen van hun debuut-album, tijdens een optreden op Corscica, bezweek de acoordeonist aan een hartaanval, nog maar net een maand 58 jaar geworden.

Toke Telo leeft voort, nu met nog een gitarist, en toert dit jaar ook in Nederland en België. Nog even prima muziek, maar jammer van die trekzak.

Closing Time | Koolulam – Believer van Imagine Dragons

Ja hoi, daar ben ik weer met Koolulam, en het zal niet de laatste keer zijn. Ik kan er ook niks aan doen dat die lui me nooit vervelen. Ik ben geloof ik ook een beetje verliefd geworden op Ben Yafet, de dirigent van de organisatie. Om op te vreten die man. Deze keer zingt het koor “Believer” van Imagine Dragons. Het origineel kende ik wel, maar beluister ik nu ook met andere oren. Wat een geweldig nummer eigenlijk. En in deze versie krijg ik er gewoon kippenvel van. Wat een prachtige 3-stemmige compositie (dat maken ze er altijd van, om het interessant te maken voor een groot koor), en wat een energie spat er weer van het scherm.

Heb je trouwens de doventolk links onderin al opgemerkt? Doen ze ook altijd. Waarmee ze benadrukken wat een inclusieve organisatie ze zijn. Respect!

Goed Volk | De tuin der verrukkingen

COLUMN - In de elfde eeuw leefde in de abdij van Hohenburg (of Hohenbourg, tegenwoordig ook wel genoemd het klooster Mont Sainte-Odile) op een hoogte van 760 meter op de Odilienberg in de Vogezen, abdis Herrad von Landsberg (ca 1130 – 25 juli 1195). Zij was in 1167 door keizer Frederik I Barbarossa als hoogopgeleide non vanuit het klooster Bergen bij Neuburg naar Hohenburg gezonden om aldaar als abdis tucht en orde te herstellen die kennelijk onder haar voorgangster Relindis teloor waren gegaan. Ze was een tijdgenote van haar beroemde collega Hildegard von Bingen.

Ten behoeve van de educatie van haar kloosterzusters en met name van de novicen compileerde, en schreef zij gedeeltelijk zelf, van 1159 tot 1180 het werk Hortus deliciarum, dat ‘Tuin der kostelijkheden/verrukkingen’ betekent. Herrad wilde dat haar zusters rust, kalmte en verfrissing zouden ervaren, zowel voor hun geest als voor hun ziel, bij het lezen van het boek en het bekijken van de miniaturen. Het boek is geschreven in het Latijn, maar bevat de nodige Duitse glossen. Het origineel telde ongeveer 650 pagina’s met 344 miniaturen.

The most Wuthering Heights day ever

FILMPJE - Vroeger was ik best wel fan van Kate Bush, haar album “The Kick Inside” staat in de kast en ik kan hem van A tot Z meezingen. Ook haar latere werk is van hoge kwaliteit. Sinds 2011 heeft ze echter geen werk meer uitgebracht en haar laatste optreden was in 2014. Volgens eigen zeggen geeft ze nu prioriteit aan haar familie. Jammer, maar de wereld is haar gelukkig niet vergeten, en heeft zelfs een speciale dag gewijd aan haar allergrootste hit. Ik kende het fenomeen niet, maar er blijkt zoiets te bestaan als The most Wuthering Heights day Ever. Wereldwijd komen groepen mensen, gekleed in rood en zwart, samen om te dansen op het wereldberoemde nummer. En dat vond dit jaar plaats op zaterdag 13 juli.

Het wemelt op YouTube van de filmpjes van de afgelopen jaren (het bestaat sinds 2013), waarvan ik er behoorlijk wat bekeken heb. Je zou denken dat dit een typisch  meisjes- en vrouwending is, maar er doen ook behoorlijk wat mannen mee, soms compleet met pruik en rode jurk aan (hoewel de still van onderstaand filmpje anders doet vermoeden, zijn dat zeker niet allemaal drags!). En het is aandoenlijk hoe ongelooflijk slecht het synchroon dansen gaat, maar dat lijkt ook niet echt de bedoeling te zijn; in een van de filmpjes hoor je de choreograaf zeggen “the messier the better”. Het gaat echt om de lol, en dat spat er dan ook vanaf.

Closing Time – Orka

FILMPJE -

Dit prachtige stukje muziek is een bewerking van het nummer Cuñaq. Dat nummer is een lofzang op de plaats Kunyaq in Peru, van de band Curawaka. De Israëlische zangeres Orka heeft er een Hebreeuwse tekst op gemaakt en heeft het de titel “lied van mijn hart” (shir livi – שר ליבי)  gegeven. Maar ze gaat na ruim 3 minuten over op de originele Spaanse tekst. Naast Hebreeuws en Spaans zingt ze af en toe ook in het Engels. De dame is dan ook een echte globetrotter volgens haar bio. Veel diverser dan dit wordt het echt niet.

Kunst op Zondag | Uitvinders

De weg van niets naar iets loopt langs het vinden van opeenvolgende oplossingen. In die zin is elke kunstenaar een uitvinder. Maar er zijn natuurlijk kunstenaars die uitvinder zijn in de zin van techneuten die toepassingen verzinnen voor praktisch gebruik.

Leonardo da Vinci!, zult u roepen. Ja, die kennen we allemaal wel als de ‘uomo universale’, beroemd als de schilder van de Mona Lisa en even bekend als uitvinder en tot op vandaag inspirator voor veel andere kunstenaars. In zijn Codex Atlanticus zien we o.a. ontwerpen voor irrigatiesystemen, waarin Da Vinci een tekening opneemt van de ‘Schroef van Archimedes’.

Tony Cragg – Schroef van Archimedes (fontein Zuiderpark, Den Bosch), 1993 (filmpje 0 min. 30”).

Op de volgende bladzijde nog zo’n schroef….

Closing Time | Quarter to Africa

FILMPJE -

Dit vind ik vooral een heel erg grappig clipje. De term Tahabil Tirbach blijkt van Marokkaanse afkomst en betekent zoiets als je dommer voor doen dan je bent, om er je voordeel mee te doen (leerde ik uit de reacties op YouTube). En dat beelden ze hier vrij goed uit. Wat een mafketels haha!

Maar de muziek is ook best leuk, ik heb inmiddels ook wat ander werk van ze gehoord en de mannen van Quarter to Africa doen het heel niet slecht. Die naam is trouwens ook geweldig. En het zal de frequent lezer misschien niet ontgaan zijn dat ik gek ben op het Hebreeuws. Ik spreek en lees het een klein beetje, en het is een sport om écht te proberen te verstaan wat ze zingen. Google translate helpt de onderschriften te vertalen, maar daarmee ben je er in het geval van deze taal bij lange na nog niet. Het is zo afwijkend van onze eigen taal en ons schrift, dat mijn hersenen ervan kraken. Maar daar heb ik dus veel lol in.

Ik heb dan ook nog een paar andere artiesten op de rol staan. Er blijkt veel talent te zijn in Israël en ik kom ook hele aparte dingen tegen. En misschien komt Quarter to Africa ook nog wel een keer voorbij. Voor nu: לילה טוב (laila tov – goedenacht)