Themablog | Big Brother is boos

Serie: ,

OPEN DRAAD - Vorige week woensdag werd de website Silk Road op zwart gezet en de oprichter van de site, die zich Dread Pirate Robert noemde, opgepakt. Silk Road was een soort zwarte markt voor wapens, drugs en andere illegale zaken en bevond zich op het zogenaamde deep web, ontoegankelijk voor normale browsers en internetters, maar prima te vinden voor wie wist waar-ie naar moest zoeken. Op Silk Road werd betaald met Bitcoin, een digitale munteenheid.

Hoe verhoudt een website als Silk Road, waar illegale waar wordt verhandeld, zich tot het recht op privacy? De Amerikaanse overheid lijkt erop gebrand zaken die zich grotendeels aan het oog van Big Brother onttrekken neer te slaan. Maar als die zaken illegaal zijn, is dat hen dan goed recht? En wat betekent dat dan voor Bitcoin? Hoe werkt dat eigenlijk, dat deep web? Zouden we allemaal anoniem moeten surfen? Of doen we dat al, en is Tor steeds meer een hipster gadget dan een noodzakelijke bescherming van je online privacy?

Sargasso onderzoekt het deze week in het Themablog: Big Brother is boos.

Reacties (7)

#1 Joost

Zoals elders al gezegd is het waarschijnlijk dat deze “bust” er voor zorgt dat de wereld een stukkie minder veilig is geworden. 1,2 miljard dollar die nu weer via louche achterbuurtjes moet worden gedaan, waar mensen spul kopen waarvan de kwaliteit minder gegarandeerd is.

 • Volgende discussie
#2 qwerty

Wat #1 zegt is behoorlijk irrelevant. Gebrekkige kwaliteit of superkwaliteit kun je ook in de bovenwereld kopen.

De reden dat Big Brother boos is zit hem in de controle. Het feit dat ze energie in deze zaak stoppen en hem oprollen betekent dat ze geen controle hebben op een forse geldstroom. Een stroom die groeiend is. En daar zit het gevaar.

Pak de controle op het geld en BB gaat achter je aan.
Dat is al heel lang zo. Kijk maar eens naar elke geldhervorming in de geschiedenis. Die hervormingen hebben allemaal te maken met pakken en gepakt worden, de hervorming neemt een stuk controle terug. Het probleem zal hem meer in Bitcoin zitten dan in de drugs.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Bismarck

Het probleem is dat het bestaan van websites met illegale content waar met bitcoin gehandeld wordt, legitimiteit geeft aan het verbieden van bitcoin (zoals het uitwisselen van illegale torrents met behulp van Pirate Bay legitimiteit geeft aan het blokkeren van Pirate Bay). Het zal niet lang duren eer een veiligheidschef uit het Pentagon (of een vanuit het Pentagon ingefluisterde politicus) gaat suggereren dat bitcoin verboden moet worden ómdat het gebruikt wordt door drugshandelaren/kinderverkrachters/terroristen*

*U mag kiezen welke optie het beter doet in de publieke opinie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Olav

@3: Noem ze gewoon alledrie, voor maximaal effect.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 thalmann

Het leuke van bitcoin is dat het niet belast wordt. Het is zo’n heerlijke objectivistische vrije markt munt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Folkward

Er is natuurlijk geen ander betaalmiddel dat zo vaak of vaker in verband wordt gebracht met verboden middelen. Ik zeg verbieden!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Jelle Haandrikman

@3: De reactie op het succes van de THe Pirate bay was het mogelijk blokkeren van Bittorrent. Alleen maken er zat bedrijven legaal gebruik van bittorent om content te verdelen. Met als grootste gebruiker Blizzard. Die willen een patch voor World of Warcraft, Starcraft II of Diablo III er graag binnen 24 uur wereldwijd verspreid hebben.

 • Vorige discussie