The Lost Experience

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Toen de tv-serie ‘LOST’ twee jaar geleden op de televisie kwam was het al redelijk snel duidelijk dat het hier om een (zeldzaam) televisie-pareltje ging: hoge produktiekwaliteit werd gekoppeld aan een retegoed verhaal en de kijker werd nu eens niet als stupide behandeld. Het mysterie van het eiland waarop de overlevenden van de Oceanic 815 vlucht zijn terechtgekomen is na twee seizoenen alleen nog maar groter geworden.

Nu is er, tijdens de break tussen Seizoen 2 en 3 (ik download kijk de VS-afleveringen) een hele nieuwe dimensie aan het LOST verhaal toegevoegd. ‘The Lost Experience’. een alternate reality game. En ja, ik ben verslaafd.

Een alternate reality game (ARG) is een spel dat gespeeld wordt via verschillende media (WWW, email, televisiespots, boeken, advertenties etc.). De makers van het spel, “puppetmasters” genoemd, laten eens in de zoveel tijd nieuwe puzzelstukjes naar buiten sijpelen via een van de genoemde kanalen. Waar of wanneer dat gebeurt weet niemand. De spelers proberen de stukjes informatie te ontcijferen en te combineren met andere informatie om zo dichterbij de ‘oplossing’ te komen. Een kenmerk van een ARG is dat er bewust gestreefd wordt om de grens tussen werkelijkheid en spel te vervagen en de spelers min of meer bij het spel te betrekken alsof alles echt gebeurt. Een ander kenmerk is dat men vaak niet eens weet wat het doel van het spel is. :)

Zoals gezegd is The Lost Experience nu volop in gang en de ontwikkelingen stapelen zich razendsnel op. Een probleem daarbij is dat het nogla lastig is een overzicht te geven van waar we nu staan. Hier volgt toch een ultra-korte poging om eventueel je nieuwsgierigheid te wekken (alleen te begrijpen voor Lost kijkers):

The Hanso Foundation (THF) is een multinational die algehele voortgang van de mensheid nastreeft. Dit verwezenlijken ze door allerlei futuristisch onderzoek. We weten uit de tvserie dat ze ook achter een gedeelte van de mysteries op het eiland zitten en dat ze het misschien niet zo goed voor hebben met ons als ze ons willen laten denken. De topman Alvar Hanso is echter al een aantal jaren zoek. Een tot voor kort anonieme hackster Rachel Blake probeert uit te vinden waar Hanso is gebleven en probeert tegelijkertijd uit te vinden en naar buiten te brengen wat THF allemaal voor snode plannen heeft met de wereld. Door middel van video-blogs houdt ze de spelers op de hoogte. Tegelijkertijd verschijnt er op andere websites ook informatie over de tweede man bij THF en de plotselinge verdwijningen van topwiskundige Enzo Valenzetti (ontdekte een ‘ultieme wiskundige vergelijking’) en Gary Troup (schrijver over THF en de Valenzetti vergelijking).

Het verhaal is op dit moment al vergevorderd, maar nog niet zo ver dat men niet aan kan haken. Lees je in op deze site en hou de clues in de gaten op Lostpedia.com en help ons dit mysterie te ontrafelen…

Reacties (6)

#1 BO18

Oeh dank je!
Klinkt leuk en ik was al op zoek naar zoiets

  • Volgende discussie
#2 Jan Jaap

Ik ben opgehouden Lost te kijken na de eerste paar afleveringen. Het begon mij wat absurd te worden (en gebaseerd op de stukjes en beetjes die ik nu zie is het alleen maar erger geworden). Ik kon de ‘leap of faith’/’suspense of disbelief’ al lang niet meer maken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Victor

Inderdaad lijkt het erop dat de makers van Lost moeilijkheden met suspense of disbelief oplossen door er meer disbelievable dingen tegenaan te gooien. Beetje de Twin Peaks aanpak. Voor mij werkt het wel maar je hebt een punt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Mark

Een van de series die ik maar niet mee ben begonnen wegens al teveel dingen. Maar het is dus wel wat, dat Lost? Kun je nog wat meer loslaten over de serie en/of mystery? Hoe werkt zoiets, zelf al iets opgelost?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Jay

Ik heb net het eerste seizoen van ‘Lost’ gezien (DVD box – heb nog 1 of 2 afleveringen te gaan) en vond het erg goed; karakters met enige diepte en de plot, hoewel af en toe behoorlijk weird (op het absurde af) werkt voor mij. Maar ik ben dan ook verslingerd aan SciFi en Fantasy dus suspension of disbelief is voor mij nooit zo’n probleem ;)

Enige probleem dat ik ermee heb is dat er geen antwoorden lijken te komen, alleen maar meer raadsels. Ik heb de vage hoop dat in het tweede seizoen een paar verhaallijnen ‘closure’ krijgen, maar begin te vermoeden dat dat wsl. niet zo is…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Jan Jaap

Ik ben een grote fan van SF en Fantasy en kan een hoop ‘leaps of faith’ maken, maar een ‘onbewoond’ eiland waar zoveel aan de hand is gaat me iets te ver.

  • Vorige discussie