The end of the net as we know it?

China heeft vanaf 1 maart zijn eigen DNS servers. Hierdoor is China niet meer afhankelijk van het Amerikaanse ICANN om domeinnamen om te zetten in IP-nummers. Er is nu plaats gemaakt voor een Chinese .com en .net. In China kan vanaf 1 maart google.com dus opeens naar een andere server verwijzen.

Waarom is dit belangrijk?

Door dit eigen systeem is het voor de Chinese overheid nog makkelijker geworden om een Chinees internet te maken wat niet afhankelijk is van de rest van de wereld. Misschien is dit wel het begin van een opsplitsing van het internet per land. Zover is het nu nog niet, maar de eerste stapjes zijn gezet.

Klik hier voor een uitgebreidere analyse.

 1. 1

  En zover gaat het ook niet komen.

  Dit instrument is in principe niet krachtiger dan de al gebruikte ip- en domeinnaamblokkades.

  Chinezen kunnen gewoon DNS-sen buiten China gebruiken en ze hebben er geen last meer van. Als die (dmv het oude systeem) worden geblokkeerd dn komen er weer nieuwe. De enige manier voor de Chinese overheid om het Internet compleet te censureren is door het hele land ervan af te sluiten en een separaat, landelijk netwerk van te maken. Het leuke daarvan is dat dat netwerk dan kwa ideeën gewoon van binnenuit wordt aangevreten.

  TCP/IP (het protocol dat gebruikt wordt voor internetcommunicatie) is namelijk nooit 100% betrouwbaar te filteren. Je kan ip-adressen spoofen, je kan proxy’s gebruiken enz. enz. Je kan zelfs een soort peer-to-peer proxy bedenken waarin alle request verdeeld worden over 1000-en computers. Kom er dan maar eens achter wie wat waar en wanneer heeft geplaatst :-)

 2. 2

  Helemaal goed snap ik het niet.
  Maar vermoedelijk neem ik een Chinese provider al is het maar om de A.I.V.D. te pesten.
  Of zouden de Chinezen de gegevens ook voor L.P en kornuiten bewaren?
  En voordat A.I.V.D. een compleet goed functionerend remote-fingerprintingsysteem aan het werk heeft zijn we even verder ;-)

 3. 4

  Het gaat er niet om dat wij niet naar de chinese sites kunnen, het gaat erom dat zij niet meer naar onze sites kunnen.

  Chine blokeert al grote delen van het internet via een enorme firewall en ik heb zo’n vermoeden dat ze hier niet mee gaan stoppen.

 4. 5

  Dat gaan ze ook niet. Het is veel te schadelijk voor het politieke systeem. Zo lang dat aan het bewind blijft en niet wil veranderen, zullen die soort zaken ook niet veranderen.

  Een Chinees internet verandert dat ook niet.

 5. 6

  Het nieuwe DNS systeem voegt niets toe. Mensen die buiten China willen surfen zullen kunnen gewoon andere DNS servers gebruiken (of lokaal een lijstje bijhouden).

 6. 7

  Het valt natuurlijk alleen erg op als je in je firewall opeens dns requests naar een niet geauthoriseerde dns server ziet gaan. Weet je ook meteen wie waarnaar toe wil surfen.

 7. 8

  @ Jogy
  Wedden dat ze over een jaar of 5 een van de beste open source systemen hebben ontwikkeld.
  Wat dat betreft zijn ze snuggerder bezig BV Nederland.

 8. 9

  Waarom ben je snugger als je open source systemen maakt?
  Ik zie de link niet echt met een apart chinees internet. Sterker nog, die benodigde hard- en software zullen ze eerder zo dicht mogelijk houden.

 9. 10

  Je hoeft niet per definitie snugger te zijn open source software te maken. De Chinese autoriteiten roepen ook vaak wat, zonder dat ze iets doen. Het is ook een kwestie van angst aanjagen.

  Er zijn nu ook al meer lagen in het internet, wat dat betreft maakt het niet direct wat uit.

 10. 12

  @ Packet Storm
  Als je alleen al ziet wat het Nederlands bedrijfsleven kwijt is aan rekeningetjes Voor/aan Bill Gates.
  Zou het erg snugger zijn indien onze overheid dit zou promoten d.m.v. fatsoenlijk it-onderwijs.
  Dit heeft inderdaad niets te maken met het eventuele dichtspijkeren v.h. chinese internetgebeuren. Ik denk ook niet dat dit echt gebeurd. De “ontwikkelde nieuwsgierige” chinezen hadden/hebben al kortegolf radiocontact met het buitenland toen dit nog extreem riskant voor de gezondheid was en ze zullen zich met behulp van de huidige technieken niet van het internetnieuws laten afsluiten.

 11. 14

  Ik ken red flag. China heeft ook de dragon cpu ontwikkeld waardoor het het enige land is wat op it gebied helemaal zelfstandig is vam de vs.

  Maar ik zie linux nog steeds niet als serieuze competetie voor microsoft. Het is perfect voor bepaalde taken. Maar de aanschafprijs van software is over het algemeen niet hetgene wat de uiteindelijke kosten zijn.

 12. 16

  Bij alle projecten waar ik aan mee werk zijn de consultants over het algemeen het duurst (implementatie / ontwikkeling). Training van de gebruikers en support mag je ook niet uitvlakken.

  Linux support voor de desktop kost een veelvoud van windows support. (en nee, nieuwsgroepen en mailinglijsten zijn absoluut geen alternatief in een bedrijfssituatie)

  Misschien dat dit over enkele jaren anders is, maar de eerste 10 jaar in mijn ogen zeker nog niet.

  Let wel: ik heb het hier over desktop gebruik. Webservers e.d. kunnen we bijna alle argumenten omdraaien in het voordeel van linux.

 13. 17

  Ik ben het niet helemaal met je eens. Er is de laatste tijd veel vooruitgang bereikt met het gebruikersvriendelijker maken van Linux.

  De distributies worden steeds meer “windows”-erig, waardoor ook de gemiddelde computer-analfabeet er mee overweg kan.

 14. 18

  Ja, maar heb je wel eens support op linux moeten leveren??? Ik wel. En het is een hel.
  Bij windows hebben mensen een bepaalde versie en klaar. Bij linux moet je eerst gaan onderzoeken welke ditributie ze hebben, dan welke kernel, dan de manier waarop ze de kernel gecompiled hebben…
  Etc. etc. etc.
  Het grote argument voor linux: “Je hebt veel keuze” is juist het argument waarom ik het niet wil ondersteunen.
  Ik ben zelf erg voorstander van FreeBSD of MacOs X als alternatief voor windows. Duidelijk versie beleid. Duidelijke lijn in de ontwikkeling.