The Best of the Blogs?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Best of the Blogs?Bureau Belgrado heeft afgelopen zaterdag de prijs voor beste Nederlandse weblog gewonnen, bij de BOBs. Het is inderdaad een leuk weblog. Maar het beste Nederlandse weblog? Nee.
Het is alsof je naar de TMF-awards zit te kijken en dat mevrouw Jansen van het Puttense vrouwenkoor de Award wint voor beste zangeres. Ze kan vast goed zingen, maar bij zulke awards heb je nog iets meer nodig dan alleen een goede stem.

Maar waar komt deze award dan vandaan? Marie-José Klaver is de boosdoener. Internetjournaliste van beroep en de enige die weblogs mocht nomineren. En oh ja, ze was ook nog eens het enige Nederlandse jurylid.

Mevrouw had in haar eentje vantevoren al bepaald dat weblogs zoals GeenStijl, VKMag en Flabber niet mee mochten doen omdat ze in strijd handelden met de criteria van de BOBs. Ze waren te sexistisch. Ach, wat een politieke correctheid, dat moesten ze bij de Oscars eens doen. Dat deze drie weblogs bij elkaar meer bezoekers hebben dan de rest bij elkaar maakte haar waarschijnlijk niets uit.

Daarnaast diskwalificeerde ze ook nog eens het weblog Bright. Let wel, dit weblog had ze zelf eerst genomineerd. En waarom werd Bright gediskwalificeerd?

“Omdat de weblogredactie van Bright bestaat uit betaalde journalisten”

Oh, en dat wist ze nog niet bij het nomineren? Ze moet zich schamen, internetjournalist van niets. Maar wacht eens even! Hoe zit het dan met Wim de Bie’s Bieslog? Je weet wel, degene die er met de publieksprijs vandoor ging? Hij wordt al jaren door de VPRO betaald om zijn webstek up-to-date te houden. Ook de webloggers van Bureau Belgrado zijn betaalde journalisten, die hun site waarschijnlijk vooral gebruiken om zichzelf te promoten. Wel een beetje consequent zijn dan, hè?

Dit alles is al tenenkrommend, maar wat me het meeste stoort aan het feit dat de “mevrouw Jansen” van de Nederlandse weblogs is verkozen tot beste weblog is dat de jury Marie-José Klaver volledig voorbij is gegaan aan waar het concept weblog werkelijk voor staat: interactie. Mevrouw Klaver komt duidelijk van de oude media, waar men éénrichtingsverkeer gewend is. Wordt eens wakker, die tijd is voorbij! Mensen consumeren niet alleen meer, ze spugen ook af en toe iets terug. En soms is dat beter dan het origineel.
Dus waarom is de jury ze gestopt met lezen bij het kopje “Geef een reactie”? Je mist de afdronk, het lekkerste komt vaak het laatst!

Niet alle weblogs hebben reageerders zoals degene op GeenStijl, er zijn ook zat weblogs die een schare reageerders hebben die op dagelijkse basis dingen toevoegen aan hetgeen dat is geschreven door de auteurs van het weblog. Waar? Juist, in de reactiepanelen, waar meningen worden verdedigd en bijgeslepen, soms zelf compleet herzien. Of misschien iets minder hoogstaand, waar gewoon gezellig over een bepaald onderwerp wordt geconverseerd.
Dat, ja dat, is wat een weblog goed maakt of slecht. Zonder reageerders en lezers geen weblogs. Door hen in de beoordeling te negeren beledigt ze de reageerders die er vaak veel tijd in steken, en tegelijkertijd beledigt ze de weblogs zelf door ze te bekijken als een krant. “Wij schrijven, u leest”. Hieruit blijkt dat Marie-José Klaver de titel “internetjournalist” niet waardig is. Ze is gewoon een journalist die zonder voldoende kennis van zaken ergens is ingestapt.

Bureau Belgrado is daardoor, ondanks dat het geen slecht weblog is, een totaal onterechte winnaar. Er zijn zat weblogs die meer aanspraak zouden kunnen maken op de titel. Bureau Belgrado zou in aanmerking kunnen komen voor een aanmoedigingsprijs. Ze schrijven goed, ze hebben “het” echter nog niet. Maar er is potentie, dus misschien tot over een paar jaar.

Marie-José, ga je schamen en kom pas weer terug als je weet waar je het over hebt.
Kijk om te beginnen eens met een nieuwe-mediabril naar ons weblogs in plaats van met die oude stoffige leesbril.

0

Reacties (21)

#1 Mark

Wat ik me dan afvraag: hoe is BOBs dan aan haar gekomen? Zit de fout al niet eerder, nl. bij de dames/heren achter BOBs?

 • Volgende discussie
#2 TRS

VOLLEDIG mee eens. Hulde. Of, om met Henk van den Tillaart te spreken: Sjapoo sjapoo sjapoo.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Joost

De fout zit hem in de ongelofelijke arrogantie van haar dat ze dacht dat ze in haar eentje deze klus wel even kon klaren. Ze had op zijn minst een subcomité moeten vormen van mensen die zij deskundig vond op het gebied weblogs.

Elk land had één afgevaardigde. Dus waar hebben die anderen op gestemd? Op de kleur van de site? Nee, mevrouw heeft het één en ander voor ze vertaald. Dus een Chinees moest een Nederlands weblog beoordelen op een waarschijnlijk in het engels vertaald stukje.

In het stuk van Trouw (in het artikel gelinkt) staat ook nog zo’n misser:
“Veel internetters zullen stemmen op hun eigen bekende rijtje bookmarks. Dat is zonde.”

Ja, nogal wiedes, dat zijn de weblogs waar ze zich mee verbonden voelen, misschien zelfs een onderdeel van. Dat heet een community.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Ivanhoe

Ook ik zeg amen Spuyt, prima stuk. Zou mervouw Klaver het woord blogsphere in haar woordenschat hebben opgenomen? Dacht het niet.
We moeten ons maar niet teveel aantrekken van dit soort awards en ons eigen ding doen lijkt me. Zonder de BOBs komen we er ook wel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 InvertedPantsMan

Helemaal mee eens.

Ze had op zij aller aller aller minst een een-twee-tje met van Jole kunnen hebben.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Apostolov

PFMAG>ORG for President! Zij zijn niet seksistisch.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Gesus

Het probleem is de blog verkiezing an sich. Je maakt mensen die eigenlijk weinig tot niets relevants presteren (zoals bijv. een Merel Roze) belangrijker dan ze in werkelijkheid zijn, ondersteund door mensen die eigenlijk ook al bepaald niet relevant zijn (zoals bijv. MJ Klaver). In al haar irrelevantie heeft MJ het nodig gevonden ‘een stempel te drukken’ op deze verkiezing, zelfbevestiging en zo.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Choco

Mwhahaha, je hebt helemaal en terecht gelijk van het begin tot het eind.

De grap?

Zelfs je edet argumentatie zou je kunnen verlengen met dat ondanks 80% van de reacties prullebak voer is, die 20% (net als vele grote blogs) de comments de moeite maken.

Overigens kun je van veel awards stellen dat het TMF-Anouk dilemma ook vaak heerst, bekende mensen moeten de zoveelste beker krijgen omdat ze nou al eenmaal bekend zijn.

Ook het bekende verhaal dat de “onafhankelijke” jury toch weer een jurylid heeft die bij een van de blogs ziet is ondanks eerdere correcties bij sommige bekers geen uitzondering.

Enfin, nou vond ik al dat de BOBS ook voor het buitenland al matige blogs selecteren dus op voorhand had ik al weinig verassing met deze uitkomst.

Rest mij, awards… lekker belangrijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 MP

Heel scherp geschreven Spuyt12, helemaal mee eens.

En met TRS ojeee:)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Joost

@IPM: Van Jeaule? Twee keer niks is nog steeds niks, maar dan hadden ze in ieder geval elkaar kunnen goedpraten :-)

@Apostolov: Hear, hear ;-)

@Choco: Ja, het is even doorbijten daar op edet (GeenStijl voor de niet-Retecool bekenden). Maar zelfs daar is er regelmatig een goede discussie te bespeuren. Helaas is de interactie tussen de redactie en de bezoekers zo goed als nihil.

En inderdaad, weblogjury’s zijn zelden onafhankelijk. Juist daarom mag er nooit één iemand bepalen wie de genomineerden zijn en wie er winnen.

Geef me dan maar de inteelt-bloggies.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Toerist

Neem dit soort prijzen en nominaties nou niet zo serieus, joh. Stel je voor de grap eens voor dat er een prijs voor “De Beste Usenet Posting” wordt verzonnen. Of nog beter: Het Beste IRC Kanaal.

De blogosphere (HAHAHAHA! Wat een komische term is dat toch..) deed er goed aan eens op te houden zichzelf zo serieus te nemen.

Oh, en wat betreft sexisme.. NSFW!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 TRS

ojeee:) ???

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 BartB

Kunnen wij beter, toch?
Laat GeenCommentaar maar eens met een top 10 van Nederlandse weblogs komen. Of nog beter: een tiplijst.
Dat Geenstijl en Sargasso goede websites zijn weten we wel. Welke tien blogs verdienen meer aandacht?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Toerist

En juffrouw Klaver moet gewoon eens lekker in haar sterretje worden genomen. Maar dat weet ze zelf ook wel..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 TRS

om eerlijk te zijn, ik heb die hele verkiezing nooit serieus genomen. Het lijkt me het beste om dat ook zo te laten en er verder geen energie in te steken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Joost

@Toerist: Op het moment dat gerenomeerde instellingen prijzen gaan uitrijken betekent dat je serieus genomen wordt (dubbelzinnigheid alert!).

Daar kan je dan niets meer aan doen. Je kan wel doen alsof het niet relevant is, maar feit is dat blogs steeds meer de oude media penetreren (dubbelzinnigheid alert 2!).

@BartB: Goed idee! Misschien moesten we daar maar eens aan beginnen. Maar dan wel na de verkiezingen, graag :-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Toerist

Gepenetreerd worden lijkt me toch meer een probleem van de gepenetreerde, en iets minder dat van de penetrant/penetrice.

Zie het geval Stefan Postma.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Toerist

Maar als er dan toch moet worden genomineerd dan heb ik nog wel een juweeltje hoor..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Victor

Ik denk dat de winst van BB weerspiegeld waar welk soort blogs mevrouw Klaver en/of de BOBs-jury blijkbaar naar op zoek waren:
-geen groepsblog maar persoonlijk
-journalistiek
Als je die criteria in ogenschouw neemt is BB geen onterechte winnaar, maar dan hadden ze de aannames wel wat duidelijker kunnen stellen.

Ach er zijn zoveel beste website/blog/nieuwssite verkiezingen per jaar, misschien is het een beter idee om een ‘beste blog-verkiezing-verkiezing’ te organiseren.

Vet meta- dude!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 BartB

@16: hoezo? Alsof wij mensen laten stemmen ;)

Gewoon tips inzamelen, blogs bekijken, en dan zelf een persoonlijk en eveneens hoogst partijdige top 10 samenstellen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie