The Worst of Times

Vandaag plaatsen wij een gastbijdrage van Arjan.

Je bent maar een mens, dus je kan al die veranderingen in de wereld ook niet meer bijbenen. Al die enge invloeden van buitenaf: Marokkaanse jeugdcriminelen, terroristen, de kwakkelende economie, het verlies van banen naar opkomende economieën als China, de kredietcrisis, de olieprijs, de voedselcrisis, klimaatverandering, conflicten in het midden oosten, dictators met nucleaire ambities, aanslagen de hele godganse dag ingeprent door een media, die op het doodlopende pad van de verslaafde niet anders kan dan ieder bericht nog sensationeler te presenteren dan het vorige.

Je hebt geen keus meer, je trekt je terug in je schulp van “simpele waarden”. Je mening wordt je laatste vesting en als je hard genoeg roept dat het iemands schuld is blijft je eigen geweten schoon en merkt niemand dat je eigenlijk de hele dag bang bent. Je vindt andere bange mensen terug op forums en blogs, je mening wordt geheiligd tot een onwrikbaar instrument.

Je verlustigd jezelf in je eigen onwetendheid, je ideeën nu gevoed door de onuitputbare energie van de groepsgeest. Je vind kracht en troost in de meute die alles wat niet bij die “simpele waarden” verafschuwt, het wordt een ‘wij’ en ‘zij’ verhaal. Alles wat tegen jouw vooringenomen waarden indruist, of afkomt van iemand die jij ziet als tegen die waarden zijnde, is slecht en moet bestreden worden. Het is een kudde bange gazellen omgevormd tot een stormloop van dolle paarden die alles in zijn pad zal vernietigen. Aangemoedigd en aangestuurd door opportunisten die deze energie gebruiken om hun eigen belangen te bespoedigen. Stemmen, persoonlijk aanzien en advertentie-inkomsten zijn de muntsoorten waar deze parasieten ontvangst in nemen en ze zullen weinig middelen schuwen om hun ‘inkomsten’ veilig te stellen.

We leven in een tijdperk van regressie, in het tijdperk van Sarah Palin en Geert Wilders. Je eigen onwetendheid als een religie, een geheiligd wapen tegen de kwade buitenwereld gesterkt door een gevoel van saamhorigheid. Al die energie zal tot uiting moeten komen, het zal uitbarsten en daarna moeten uitwoeden. We kunnen alleen maar hopen dat de kinderen zodra ze klaar zijn met spelen, genoeg hebben overgelaten om weer iets mee op te kunnen bouwen.

 1. 4

  Wat ik me eigenlijk afvraag, mede naar aanleiding van het gedoe in de VS rond de economie: waren politici vroeger ook zo onwetend mbt de inhoud, is dat iets wat nu beter voor het voetlicht komt, of hoe zit dat?

 2. 6

  sommigen ‘verlustigen zich in onwetendheid’, anderen schrijven hun angst van zich af in blogjes, waar ze keurig alles op een rij zetten in welluidende volzinnen en de schuld leggen bij de onwetenden… maar welke verantwoordelijkeid nemen ze zelf?

 3. 9

  Als ons werk voor een procent van wat het hier kost door Chinese kindslaafjes gedaan kan worden, heeft onze PM gelukkig een oplossing: terug naar de 40-urige werkweek, stel luie honden.

 4. 12

  Als ik dit leest, dan denk ik (*):

  Zou autisme nou vaker bij mijn linkse medemens voorkomen, of lijkt dat maar zo?

  (*): Ik denk wel eens voor mijzelf. Sorry. Oude gewoonte die maar niet wil stoppen. Ben veel te vrij opgevoed door mijn conservatieve ouders. Ik zou ook graag achter de grote roergangers van de linksmensen aanlopen, maar het lukt me maar niet. Ik ben, denk ik, een Minderwaardig Mens.

  Sorry.

 5. 14

  tjsa.. er wordt de laatste jaren meer en beter gediscussieerd dan in de 10-tallen jaren ervoor..

  dat links inmiddels zonder argumenten zit en dat die kleine schreeuwerige linkse minderheid is uitgekakt is jammer maar niet meer dan begrijpelijk

 6. 15

  beste sikbock, er is geen sprake van een wedstrijd; rechts tegen links, met één winaar.
  Dat is dus een van die ‘simpele waarden’ waar Arjan het over heeft.

 7. 16

  @ Nedic * gaap *.. het is gewoon een machtsstrijd.. de oude kliek moet eruit. De media, de politiek en grote groepen mensen worden gemobiliseerd om dat te doen..

  kortom: veel mensen hebben genoeg van die ouwe kliek

 8. 17

  ‘Maar in China is er wel minder criminaliteit’ hoorde ik nog op de veletisie. “Goh, hoe zou dat nou komen”. Mompelde Pauw er nog achteraan. (Dictatuur of zo? Misschien?) Ow hee. In China zijn ze ook links. Da’s waar ook ja. We leven in een tijdperk waarin hyperrealiteit zijn intrede deed. Wat in de media komt gaat zijn eigen leven leiden. Een one-liner op de jijbuis kan een mens maken of breken. Het feit dat dat zelf steeds in twijfel wordt getrokken is an sich een vooruitgang. En dat fenomeen deed zich eigenlijk pas voor na Pim. Heeft ie toch nog wat leuks gedaan. Angst voor het volk is een slechte raadgever. De democratie is nou juist gebaseerd op de aanname dat een volk in wezen niet slecht wil (Locke: Alle mensen zijn vrij en gelijk geboren) En de democratie gebaseerd op scheiding van machten. Dus de staat moet ons niet beschermen tegen het volk. Andersom. Angst voor Geert is een slechte raadgever. Het is een uiting van terecht ongenoegen dat er op hem wordt gestemd. DAT moet serieus worden genomen.

 9. 19

  Of het ongenoegen terecht is is natuurlijk ook voer voor discussie. Maar Jet Bussemakers is in ieder geval al om en ‘benoemd’. Da’s een goed begin lijkt me. Dat is waar het ‘volk’ om vraagt. Geen struisvogel gedoe. En angst. Angst voor wat? Ik zie die angst niet. Ik zie in de supermarkt een hoop dingen die ik niet nodig heb. Ik ben niet gehecht aan een auto of een tv of een suffe sperzieboon uit Peru. Opgevoed als ik was door de achtenzestigers. Die momenteel rondrijden in een mercedes, files veroorzaken en wel belang hechten ineens aan materieel. Da’s wel gek. En daar mogen best vragen over worden gesteld. Verder kun je mijns inziens prima winkelen op Kanaleneiland. Grote Appie. Beetje veel Islamieten. Maar verder enorm gehyped in de media als slechte buurt.

 10. 20

  In de koeiewei honderd meter hier vandaan vond de tweeling onder een steen die een meter van de vliet af lag een nest met vijf bruine salamanders met een geel/oranje buik.

  Ze zijn nu half doof, ondersteboven gehouden, in de staart geknepen, en bijna stiekem in een jampot gestopt.

  Wild enthousiast :: gelukkig, we leven nog.

  Vierkante ogen-discussies over het halflife daar tussenin, ja, die voer ik nog wel eens, al is het veel minder.

  De kinderen worden langzaam balorig maar dat kan ik ook en scheld twee verbruide pekelapen het hele tandenpoepen lang uit voor rotte vis, nee beter poetsen jij bultrug, hou hen ondersteboven, kietel ze tot drie keer ‘genade’ en prop ze in een slaapzak. Zoen, rugkrabbeltje en dan welterusten salamander. Wij weten waar ze zitten.

  Slapen als marmotten.

 11. 22

  Overigens lijkt allerlei commentaar van deskundigen per heden de Amerikaanse financiele crisis ook echt als een crisis te beschouwen. En niet zoals ik tot nu toe heb gedacht, als een fase in een nog steeds door Amerika te besturen politiek-economisch model. (Geen Chevrolet).

  “De boel stort ongeveer voor onze ogen in elkaar… en er zijn drie systeemcrises aan de gang…”

  Toch hou ik het nog bij me eige poppekastvoorstelling.

  /cheers