1. 1

  Ierland heeft wel alle ‘adviezen’ van The Economist opgevolgd; je kan net zo een stuk touw kopen, als adviezen van The Economist opvolgen. The Economist haat Italië omdat het een huizenbubble hebben weten te vermijden en Goldman Sachs & Co. zo goed als buiten de deur heeft weten te houden. Dat mensen buiten het eigen tokkie-eiland het perfide vod lezen, doen mensen zichzelf beter niet aan.

 2. 4

  @3 Alle landen zijn sowieso permanent failliet. Al die schulden kun je tegenmekaar wegstrepen. Die schulden zijn dan ook niet bedoeld om af te betalen, maar om door te verkopen. Op basis van die schulden komt geld in omloop.

 3. 6

  @Nonkel Nico: Italiaanse staatsschulden zijn voornamelijk binnenlands bezit, net als in Japan. Wat een jeriamiade destijds van ABN Amro, dat ze een Italiaans bankje niet mochten overnemen. Men zou ze niet moeten onderschatten, Italianen.

  MISLUKTE OVERNAMEPOGING ABN-AMRO
  http://www.kennisportal.com/main.asp?ChapterID=3922

  Het hele financiële systeem is inderdaad wereldwijd verrot. Maar de anglosaksen voeren graag campagnes tegen andere landen om de aandacht van zichzelf, de verrotte kern, af te leiden. Als het kan zelfs met humanitaire bombardementen dus in Libië.

 4. 7

  Wees blij dat de oude christen-democraten niet meer aan de macht zijn in Italië, dan was alles nog veel erger geweest. Maar wat wil The Economist dan wel?

 5. 11

  The Economist te lezen steken de laatste 10 jaar VS en VK positief bij Italië af. Die schijnen gemiddeld een veel grotere groei te hebben meegemaakt. You can’t make this stuff up.

 6. 14

  Komt er een Amerikaan in een gat in de Gazastrook. Zegt tegen de hotelhouder: zo, je vraagt 100 dollar per week he ? Goed, die leg ik hier alvast neer, maar eerst kamers kijken. Hij naar boven. Hotelhouder wenkt zijn vrouw, hier wachten ! Grijpt de 100 dollar en rent naar de bakker. Hier: ik los 80 dollar af en ik krijg straks nog 20 van je. Bakker grijpt de 100 dollar en rent naar schoenmaker. Hier, je 100 dollar. Schoenmaker grijpt de 100 dollar en rent naar de hotelhouder die net is teruggekeerd. Hier je 100 dollar die ik je nog schuldig was. Die legt het geld snel terug waar het eerst lag, want de Amerikaan komt tierend de trap af. Ja maar hier blijf ik geen minuut, me geld terug!

  Maar toch werd dat dorpje toen zo goed als schuldenvrij.

 7. 15

  Iedereen had hetzelfde krediet, schuld. In zo’n dorp kunnen ze het ook bij ruilhandel houden, als ze uitsluitend van mekaar wat afnemen. Heeft eigenlijk niet iets met geld te maken. Punt is toch: de hotelhouder verdient geen 100 dollar, want de kamer wordt niet verhuurd. Maar dat kost hem ook niks.

 8. 16

  Sterker, hij ook is zijn schulden kwijt.

  Monetarisering is al een rotwoord, maar als je dit ziet, *ten koste van* de good old ruilhandel….

 9. 21

  Maar goed, de conclusie is dus dat Berlusconi een prima premier is voor Italië. Een voorbeeld zelfs! Bejaarden kunnen prima neuken! Het motto is neuken! Neuk zoveel je kan! Oud met jong en jong met oud!

 10. 23

  Mooi verhaal, maar je had dat biljet van 100 niet nodig? Al dat je nodig had was informatie over schulden?

  @15 De hotelier verdient niks want de kamer wordt niet verhuurd. Toch kan ie straks nog 20 bij de bakker ophalen :-)

 11. 24

  @14, In mijn persoonlijke ervaring gaat het in de praktijk vaak zo in veel landen bezuiden de Alpen:

  Komt er een Amerikaan in een gat in X. Zegt tegen de hotelhouder: zo, je vraagt 100 dollar per week he ? Goed, die leg ik hier alvast neer, maar eerst kamers kijken. Hij naar boven. Hotelhouder wenkt zijn vrouw, hier wachten ! Grijpt de 100 dollar en rent naar de bakker. Hier: ik los 10 dollar af (van de 80 die hij schuldig is). Van de overige 90 dollar koopt hij een nieuw horloge. Bakker grijpt de 10 dollar en rent hiermee 6 maanden later naar schoenmaker. Hier, je 10 dollar. Schoenmaker grijpt de 10 dollar en rent krap een half jaar later naar de hotelhouder. Hier je 10 dollar die ik je nog schuldig was. De Amerikaan is uiteraard niet een heel jaar blijven wachten, maar heeft uiteindelijk noodgedwongen de nacht daar toen doorgebracht.

 12. 25

  Maar hoe loopt een schoenmaker een schuld van 100 dollar op bij een hoteleigenaar? Veel waarschijnlijker was dat ze beide schuld hadden bij de bakker (en die op zijn beurt weer schuld bij een smokkelaar, die zelf geen schulden had).

 13. 26

  Komt een Amerikaan in Zuid Europa, die zegt tegen een hotelhouder: “Ik wil je wel een vijftigje lenen, maar dan moet je een schuldverklaring tekenen voor een honderdje. Maar die schuld houden we geheim, en je moet, zolang het maar gaat, doen alsof je een drukbeklant hotel runt. Die echte schuld halen we tevoorschijn zodra je kennissen in Noord Europa je je leningen niet willen verlengen, aangezien er toch een moment gaat komen dat ze doorkrijgen dat je een vestiging van Potemkinatos runt.

  Die Noord Europeanen zullen je dan toch meer krediet geven, omdat ze anders al hun eerdere investeringen in jouw bedrijf kwijt zullen zijn. En dat moeten ze dan dus wel, al was het maar voor hun eigen boekhouding. En dat die Noord-Europeanen dan krediet bij moeten maken, is uitstekend nieuws voor mijn goud- en zilverinvesteringen. De helft van de honderd die ik je nu leen, adviseer ik je dan ook om in goud te stallen op Cyprus, ofzo.

  Meer krediet is goed voor mijn bankvestigingen in Europa. We zullen die ECB dus eens helemaal losmaken van de politiek, en volledig onderwerpen aan de eindeloze kredietbehoefte van de private banken. Want dat is de onafhankelijkheid van de politiek die we willen.”

  “Hoe komt u toch aan al dat geld, dat u in de hele wereld zo kunt uitzetten”, vraagt de Griekse hotelier.

  Zegt de Amerikaan: “O, dat leen ik voor een fraktie van een procent bij de centrale bank.”

  De Griek: “En als de mensen die dollars niet meer zouden willen accepteren? Wat dan?”

  “Dan zeggen we dat je geregeerd wordt door een tiran die zijn eigen bevolking uitroeit. En dan laten we je door een internationale coalitie humanitair bombarderen om de demokratie te verspreiden en de mensenrechten te bevorderen; je kent dat wel uit de krant. Of we zeggen dat je al op 53ste met pensioen wil gaan.”

 14. 27

  Berlusconi is de man van stasis. Alles bij het oude laten. Daarom is die ook in de politiek gegaan toen de Christendemocraten en de Socialisten van Craxi electoraal werden weggevaagd. Dat heeft voordelen (geen zeepbellen bijv) maar ook nadelen (afnemende economische dynamiek, wat onder Craxi werkte, werkt nu niet meer bijv).