‘The Drog? Die ontwikkelt zich heel goed tijdens dit toernooi’

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Staat ie aan? Ja? Mooi!

Goed. Allereerst heet ik iedereen van harte welkom op deze inderhaast belegde persconferentie. Ik moet eerlijk bekennen dat ik waarschijnlijk net zo verrast was als jullie toen ik het nieuws hoorde. Maar zo gaat het nu eenmaal in de voetballerij. Daar moet je niet te lang over blijven lullen.

Wat zei je? Nee ik heb eigenlijk geen idee waarom hij ontslagen is, zo pal voor de halve finales. Dat zou je aan Gerard Gili zelf moeten vragen of aan Jacques Anouma, de voorzitter van de voetbalbond. Feit blijft dat ik gistermiddag een telefoontje kreeg van Mr Anouma met de vraag of ik misschien interesse had om de Olifanten naar de Afrika Cup titel te loodsen. Hij zei er niet bij waarom de bondscoach weg was en ik heb er eerlijk gezegd niet naar gevraagd.

Kijk het is allemaal heel simpel. Die man uit Ivoorkust zei: ‘Mr Pannenborg we hebben u nodig voor deze klus.’ Het klonk heel oprecht. Ja wat doen je dan? Dan pak je je spullen en ga je als de sodemieter naar het stadion om de jongens te ontmoeten.

Tja wat doe je als je slechts één dag de tijd hebt om het team voor te bereiden op de halve finale? Je maakt een inventarisatie van de spelers die je tot je beschikking hebt. Bij Ivoorkust zit dat wel goed. Daar zit heel veel talent tussen. Ik noem een Kalou, ik noem een Touré, ik noem een Koné, ik noem een Drogba. Dat zijn spelers van een heel groot kaliber. Nee ik verwacht niet dat Kolo Toure zal spelen vandaag. Jammer maar helaas.

Hoe ik deze spelersgroep zou willen omschrijven? Vind ik een heel interessante vraag. Ik denk dat de Olifanten zich het beste laten samenvatten met de volgende twee termen: een ongebreidelde professionaliteit en een portie gezonde spontaniteit. Beide elementen zijn essentieel voor een positief resultaat. Nog iets anders? Nee hiermee heb ik de kern van het verhaal wel te pakken ja.

Wat ik belangrijk vind is teambuilding. Samenhorigheidsgevoel. Dat gevoel hebben van: we kunnen de hele wereld aan. Gisteren rond zes uur heb ik zodoende alle spelers en de technische staf bijeen geroepen voor het avondeten. We zaten met zijn allen aan een grote tafel te eten en te praten over de wedstrijd tegen Egypte. En weet je wat ze zeiden? Als we als een hecht team spelen, halen we die finale! Ik zag de overwinning al in hun ogen. Zie, ik hoef eigenlijk al nauwelijks meer iets te doen.

Kwaliteit! Ik let louter op kwaliteit. Ik doe niet aan vriendjespolitiek, ik neem geen geld aan en ik luister niet naar ministers en zakenlui. Zo werk ik en niet anders. Bij Ivoorkust doen ze sowieso niet aan zulke praktijken. Vanochtend vroeg nog vloog ik in de privéjet van de minister van Sport naar diens riante villa voor een klein onderonsje. Ik kreeg een velletje papier mee met een buitengewoon intrigerende opstelling voor de komende wedstrijd. Dat die mensen met je meedenken is logisch, zij willen per slot van rekening ook winnen!

Het interessante aan Afrika is dat ze zulke nadruk leggen op het belang van de familie. Dat zag ik onmiddellijk bij mijn spelers. Neem nou Aruna Dindane. Een goudeerlijke jongen. Een echte familieman. Gisteravond laat stond hij voor mijn kamerdeur om zijn zus aan me voor te stellen. Ja daar was ik zeker van onder de indruk. Een heel vrolijke meid. Of Dindane speelt? Ja natuurlijk speelt hij! Wat is dat nu weer voor domme vraag?

Wat? Ik heb je toch al gezegd dat ik niet weet waarom Gerard Gili ontslagen is? Jullie blijven maar doorzeuren over details. Sjongejonge. Nou goed. Wat ik heb begrepen van de secretaris van de voetbalbond is dat Gili heeft lopen rollebollen met Mr Anouma’s derde vrouw. Volgens mij was het allemaal vrij onschuldig maar de voorzitter heeft ze wel in zijn eigen bed betrapt. In Afrika worden de mannen in zulke gevallen een tikkeltje emotioneel. Dat soort onderhuidse gevoelens moet je niet onderschatten.


Kijk je weet hoe het is met die Fransen hé! Een romantisch muziekje, wijntje erbij en dan dat gladde accent eroverheen. Tja, en die vrouw voelt zich waarschijnlijk verwaarloosd door haar man omdat ze derde keus is. Da’s een kwestie van een simpel optelsommetje. Nee ik probeer de boel niet te bagatelliseren! Ik zeg alleen dat ik het best kan begrijpen. Je zit uiteindelijk toch drie weken in de tropen en dan gaan na verloop van tijd de hormonen opspelen. We zijn allemaal mensen en jij moet niet doen alsof jij nog nooit een foutje hebt gemaakt.

Moment! Ik heb iemand aan de lijn hier. Met wie spreek ik? Oh hoi Marco. Hoe is het ermee? Nou dank je wel. Het is inderdaad een hele leuke job met een groep heel enthousiaste spelers. Salomon Kalou? Ja die ken ik wel. Dat is een heel olijk kereltje. Ik denk dat hij het bij Ivoorkust helemaal gaat maken. Uitlenen? Kalou is toch geen boek? Nee sorry dat gaat niet lukken vrees ik. Jij hebt je kans gehad en ik ben heel blij met hem. Die jongen blijft gewoon hier waar hij hoort. Het spijt me maar het is niet anders. Ciao.

Ja jij daar! De Engelse journalist in de hoek! Drogba? Chelsea? Sorry ik denk dat ik dan niet duidelijk genoeg ben geweest. Zie je dit bord? Lees jij eens wat erop staat! Ja lees de tekst maar hardop voor. Precies! ‘Africa Cup of Nations. Ghana 2008′. Ben je intelligent genoeg om deze hint te begrijpen? Ik beantwoord alleen vragen die met de Afrika Cup te maken hebben. Iedereen hier is in dienst van het Ivoriaanse nationale elftal en Chelsea heeft hier niets te zoeken.

Lege stoelen naast me zeg je? Dat heb je dan goed gezien! Ik heb inderdaad nog geen assistent-coaches aangenomen. Ik ga vandaag rustig mijn opties bekijken en dan kom ik er zo snel mogelijk op terug. Ja ik weet dat de wedstrijd al over enkele uren begint maar ik heb één ding geleerd in mijn leven en dat is dat je nooit overhaaste beslissingen moet nemen. Spontane besluiten nemen na goed overleg, dat is mijn motto.

Goed als er geen vragen meer zijn wil ik de journalisten bedanken voor hun aanwezigheid. Over een uurtje beginnen we in het stadion met de training. Jullie zijn uiteraard van harte welkom.


Verdacht. Ja ik had de spelers inderdaad al op het veld verwacht meneer de journalist. Wat wil je daar eigenlijk mee suggereren? Jullie roepen altijd maar dit en dat en zus en zo maar vergeten vaak dat dit nog hele jonge jongens zijn. Die gasten zijn zich waarschijnlijk nog even aan het opknappen en opfrissen voor de training. Beetje bling bling om de pols en hals. De wereld kijkt toe en dan wil je toch graag enigszins respectabel voor de dag komen.


Het trainingsschema? Ik denk niet dat we het heel moeilijk gaan maken vandaag. Het is al warm en de wedstrijd begint over enkele uren dus het heeft weinig zin om de spelers nu al compleet uit te putten. Een paar rondjes om het veld, enkele schoten op het doel en wat tactische steekspelletjes, dat lijkt mij afdoende. Deze spelers zijn professionals, ze weten precies wat ze moeten doen. Ik ben hier alleen om de grote lijnen uit te zetten. Welke dat zijn? Het winnen van de Afrika Cup natuurlijk, dat had je zelf ook wel kunnen bedenken, niet?
 
 

He Salomon! Salomon! He! Wat zei ik nou? Dribbelen is goed, het publiek waardeert het, maar waar is je rendement? Denk aan je rendement! Hoe vaak moet ik dit nog zeggen? Ik wil dat je effectief doorschuift naar de voorste linies tot aan de achterlijn. Probeer daarbij af en toe onverwachts eens te ritsen. Ritsen ja! Gewoon tussen twee tegenstanders heen ritsen richting het doel.

Kolo, kun je even bij me komen alsjeblieft? Weet je nog waar ik je gisteravond om vroeg? Heb je het nog voor me uitgezocht? Nee? Dit vind ik echt heel teleurstellend. Je loopt hier maar een beetje te lanterfanten met je blessure en als de coach en het land je nodig hebben, geef je niet thuis. Moet ik nu zelf gaan uitzoeken wat het betekent? Baba Yara! Daar gaan we zometeen mooi wel spelen, in dat stadion, weet je dat? Dit soort informatie is cruciaal willen we de finale halen.

Excuseer mij, gewaardeerde vertegenwoordigers van de internationale pers. Ik heb even verplichtingen elders.
 
 
Hmmm. Ben ik nou te vroeg of is hij nou te laat? We hadden toch om elf uur afgesproken? Of had ik hier een uurtje Afrikaanse tijd bij moeten optellen? Dit is toch wel de goede kamer? Ja dat moet wel. Op dit kluisje staat REF 1 en daar zie ik REF 2. Ok hoe pak ik dit nu het beste aan? Leg ik de flappen op het bankje of schuif ik het door de gleuf in zijn kluisje? Maar welke is dan van hem? Is 12 cedi eigenlijk wel genoeg? Voor je het weet, beledig je zo’n man en dat kunnen we in deze fase van het toernooi niet gebruiken.

Sorry heren van de media. Ik moest even dringend overleg plegen. Drogba? The Drog? Dat vind ik nou echt een aanwinst voor het team. Een heel gedreven speler. Je ziet dat hij al wat meer ervaring heeft dan de anderen. Een ware motivator. Zulke spelers heb je nodig in het team. Drogba is een bijzonder leergierig individu. Die jongen is zich heel goed aan het ontwikkelen tijdens dit toernooi. Ja ik denk dat hij wel in de basis staat vandaag.

Of we de titel gaan pakken? Ik denk dat als we van Egypte winnen we dan al een heel eind op weg zijn. Zo goed?

Zo. Effe rust. Je probeert zo’n team natuurlijk een beetje op te peppen maar af en toe moet je egoistisch zijn. Dan moet je even aan je eigen persoontje denken. Daar moet je niet lichtzinnig over doen. Af en toe even een momentje voor jezelf, is mijn motto. Even een minuut relaxen voordat we straks de heksenketel betreden.

Waar is mijn masseuse nou?

Reacties (4)

#1 jan

kort samengevat: 4-2-3-1

  • Volgende discussie
#2 Meester

En verliezen

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Bismarck

Ja, die coachwissel heeft niet helemaal naar wens uitgepakt. Maarja, had je Toure misschien ook niet moeten opstellen…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Artigas

Nationbuilding moet je inderdaad niet aan de NAVO overlaten, maar aan de FIFA.

Vrij succesvol.

  • Vorige discussie