The Dark Crystal: Age of Resistance

RECENSIE - Bijna iedereen die een jaar of 10 of ouder was in 1982, herinnert zich de magische poppenfilm The Dark Crystal, een pareltje uit de stal van Jim Henson. Na zijn overlijden werd zijn bedrijf voortgezet door zijn kinderen, die – ik neem aan noodgedwongen door financiële problemen – in 2004 een aantal rechten, waaronder die van The Muppets, aan Disney verkochten. Ze houden zich allang niet meer bezig met ouderwets poppenspelen, maar het bloed kruipt blijkbaar waar het niet gaan kan; in de nieuwe serie The Dark Crystal: Age of Resistance (Netflix) wordt het opnieuw tot leven gewekte land Thra, bijna geheel bevolkt door creatures, aangestuurd door hele horden poppenspelers.

Poppen

En het werkt! Goed, ik vond de openingsscène met de foute heersers de Skeksis wel wat kinderachtig aan doen. Maar na 10 minuten zat ik er al helemaal in en zag ik de poppen als volwaardige karakters. Natuurlijk is er ook wel digitaal gesleuteld, maar dat mag de nostalgische pret niet drukken. Het moet evengoed een hels (en duur!) karwei zijn geweest. Al die poppen maken, al die poppenspelers en stemacteurs optrommelen en decors bouwen. De aftiteling liegt er niet om. Daarop is te zien dat Sigourny Weaver de voice-over verzorgt, en er vliegen nog een aantal bekende namen voorbij.

Het verhaal speelt zich af ruim voor dat van de film. Een periode waarin de Gelflings, het oorspronkelijke volkje van Thra, nog op de volle sterkte van haar zeven stammen is (in de film is er nog meer één, naar later blijkt twee over) en in zalige onwetendheid verkeert over de ware, wrede aard van hun overheersers. Hoewel deze zich goed laten betalen en bedienen door hun onderdanen, zijn die in de veronderstelling dat ze daar veel voor terug krijgen.

The Dark Crystal

Je vraagt je wel een beetje af hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen, want erg slim lijken ze niet te zijn. Ze hebben de “Truth Crystal” compleet leeggezogen om hun levens eindeloos te verlengen. Dus hebben ze nu een “Dark Crystal” en komt hun eeuwige jeugd aan een einde. Hun wetenschapper krijgt het maar niet voor elkaar om dat kreng weer te activeren. Tot hij iets ontdekt…en een Gelfing daar het slachtoffer van wordt. En dat gebeurt niet onopgemerkt. Zie hier het begin van deze saga.

Naast het verhaal van de Skeksis, gaat het over een Gelfling-prinses (natuurlijk), een queeste van een Gelfling-meisje uit een ondergrondse clan (letterlijk, ze is nog nooit bovengronds geweest), Aughra, de hoedster van Thra die uit een lange slaap ontwaakt (want ze is eindelijk weer nodig), en de vluchtende Gelfling-jongen die de Skeksis heeft gezien voor wat ze werkelijk zijn.

Verder wordt de wereld natuurlijk bevolkt door allerhande vreemde creaturen, soms gevaarlijk maar meestal grappig. Vooral het onverstaanbare Podling-volkje werkt op de lachspieren.

Voor een fantasy-gek (zoals ik) is The Dark Crystal: Age of Resistance een magische serie, die overigens niet geschikt is voor kleine kinderen. Maar wel voor iedereen die vroeger gesmuld heeft van de film. Bingen maar!

Reacties zijn uitgeschakeld