1. 2

  Was een leuk overzichtje van de comments, Chinaman.
  En ik hou wel van de Chinastem.
  En ik zie onze reaguurders als dermate intelligent, volwassen en zelfstandig genoeg om zelf hun bronnen te kennen.
  En het is een WvdDagpotsje.
  Viva la revoluçion!

 2. 4

  Hmmm— ook dat vond ik een reden, eigenlijk.
  Ik bedoel, Thailand? Waar alles kan behalve kritiek op de koning?
  Is het niet een béééétje operette-like?
  Weet je wat, zodra er een dode valt, zowel daar als in Hongarije, verhuist ie naar het midden.
  -Komaan: triggerhappy fools: maak Sargasso gelukkig!

 3. 5

  Nou niet van dat voorzichtige! Knallen met die hap!

  Maar hoe zit dat eigenlijk in Thailand? Wie zijn de spelers en in hoeverre komt dit als een verrassing? En die machthebbers nu, het leger, Westers gezind of streng gelovige despoten?

  Weet heel weinig van de regio, behalve dan dat het de bedoeling was om er deze winter heen te gaan….

 4. 6

  @Crachàt
  Ik begrijp dat het een leuk overzichtje is, maar wel van een verkeerde bron. Xinhua en de Chinese kranten zijn absoluut geen geloofwaardige en onafhankelijke nieuwsbronnen. Dit stukje lijkt dan ook meer geschreven om de Chinese generaals van het idee van een bloedeloze coup, die naar meer democratie zou leiden, te weerhouden.

  Zie trouwens ook:
  http://www.scmp.com/ voor een goeie chinese krant en
  http://www.phuketgazette.com voor het blaadje van Phuket.

 5. 7

  Vanuit mijn door Sargasso dikbetaalde redacteursstrandstoel op Copacabana melden mij alle doorgaans zeer welingelichte bronnen dat het in Thailand in jaren nog niet zo rustig geweest is als vandaag. Ze hgebben zelfs een nieuwe nationale feestdag, is dat niet mooi?
  Geef jij een seintje als daar verandering in komt?

 6. 8

  Mijn broer heeft Krung Thep (Bangkok) net (op tijd) verlaten en zit nu ‘visa run city’ (aka Chiang Mai). Gisteravond nog even contact gehad, maar De Krung Theppers zijn inderdaad niet erg onder de indruk. Het leven gaat gewoon door, al zijn vandaag de banken en de beurs zijn gesloten. Misschien ook niet zo gek al je bedenkt dat dit de 18e putsch is in 40 jaar. Toch ben ik blij dat broer niet in Krung Thep zit; ookal zijn de militairen rustig en hebben ze vrolijke gele linten aan hun wapens wapperen (leve de koning!), je weet maar nooit of het omslaat.

 7. 10

  Nee, hij wás in Bangkok en is toen naar het noorden gegaan – Chiang Mai – en vandaar de visa run gedaan.
  (Nu 10 dagen flexen in een klooster en dan de buurlanden door reizen). Hij heeft tot november (dan moet-ie weer naar huis) niks te zoeken in Bangkok – gelukkig :)

 8. 11

  @5: De huidige premier (of nu dus niet meer?) staat niet echt bekend als een democraatje. Hij hield begin dit jaar bliksemverkiezingen die door de oppositie geboycot werden en achteraf als ongeldig verklaard door het constitutionele gerechtshof.

  Verder schijnt het land behoorlijk in twee-en gesplitst over hem. Hij is in ieder geval stinkend rijk (en ja de stank van corruptie is niet ver weg) en lijkt ook tegen wat heilige huisjes te schoppen. Hij is in ieder geval wel redelijk populistisch bezig geweest, hetgeen mogelijk zijn toch niet geringe popularieteit verklaart. Hij heeft trouwens chinese roots.

  Politiek gezien ligt het land eigenlijk al een half jaar in crisis en blijkaar wil het leger daar nu een einde aan maken.

 9. 14

  Meer dan vier op de vijf Thai keuren de staatsgreep van gisteren goed waarbij de controversiële eerste minister Thaksin Shinawatra afgezet werd. Zo blijkt althans uit een peiling die vandaag werd uitgevoerd door het instituut Rajabhat Suan Dusit.

  Van de 2.019 ondervraagden toonde 83,98 procent zich voorstander van de staatsgreep. Zij zijn ervan overtuigd dat het afzetten van de premier de gespannen politieke situatie in het koninkrijk kan verzachten. Drie vierde van de ondervraagden denkt dat de staatsgreep zal leiden tot belangrijke hervormingen en dat de politieke instellingen beter zullen kunnen functioneren.

  Slechts 4,74 procent van de ondervraagden denkt dat de putsch negatieve effecten zal hebben op de instellingen en op de situatie in het koninkrijk.

  Het Thaise leger heeft Thaksin afgezet en de macht overgenomen. Dat gebeurde toen de premier op bezoek was in de VS. Dit jaar was Thaksin al het doelwit van talrijke manifestaties. De manifestanten beschuldigden hem van machtsmisbruik en van corruptie.

  Generaal Sonthi Boonyaratglin, stafchef van het Thaise leger en de man achter de staatsgreep, heeft bovendien gezegd dat hij de goedkeuring heeft van koning Bhumibol heeft om de voorlopige uitvoerende macht te leiden.

  Luidens een communiqué dat voorgelezen werd op de televisie heeft de koning de generaal benoemd tot hoofd van de Militaire Raad voor Politieke Hervorming. “De bevolking moet kalm blijven en alle regeringsfunctionarissen moeten de instructies van generaal Boonyaratglin volgen”, aldus nog de mededeling.

 10. 15

  Ik was al heel verbaasd over de opvatting dat Thailand “een” democratie was. Vrijwel alle hele en halve dictaturen gebruiken ook het vernis van de verkiezingen.

  Dan was de coup van Musharaf destijds wel even andere koek. Jarenlange bomaanslagen, moorden en gevechten om de macht in democratisch Pakistan, op de rand van pure burgeroorlog. Het westen begon toen ook te janken van democratische rechten bwuuuuh. Na een half jaar waren die babytranen (Volkskrant, NRC, Trouw) eindelijk gedroogd.