1. 3

  Het is toch op zijn minst opmerkelijk te noemen dat je gewoon ‘de beschaving’ op deze kaart kunt aanwijzen ? Als dat geen toeval is, dan kan ik maar een paar mogelijkheden bedenken:

  – De lijn tussen ‘koude’ en ‘westersheid’ is op een of andere manier heel kort: iets met smog ofzo.

  – Op een of andere manier gaat de beschaving harder in gebieden die van nature beter gebalanceerd worden, qua temperatuur.

  – De metingen zijn niet vergelijkbaar. In westerse delen van de wereld wordt anders gemeten dan in niet-westerse (men moet meer op satelieten afgaan o.i.d.)

 2. 4

  *had natuurlijk niet de link gelezen*

  Ah. Wacht effe. Het is iets gecompliceerder dan dat. Ik neem het terug. Ik baseerde mijn mening op het plaatje bij het verhaal. Maar december was gewoon kouder wherever maar niet in Alaska, en deze plaat is van januari. En februari was gewoon weer heel anders. Mijn excuses.

 3. 6

  @Hans Erren. Waarschijnlijk niet voor jou. Het zal jouw tijd wel duren, al ga jij ook zeker de gevolgen zien voor bijvoorbeeld landbouw. Je kinderen (?) en kleinkinderen komen pas echt in de problemen. En dan kan ik zeggen ‘maar is dat erg? Dat Erren’s kleinkinderen hem vervloeken ?’

 4. 7

  @ Carlos Met Olympisch, warm en sneeuwloos Vancouver dan toch als belangrijke uitzondering (dat haalde wereldwijd wekenlang het nieuws).

  Aan wiens kant staat dat klimaat nu?!

 5. 8

  @majava
  Je bedoelt dat toenemende CO2 en temperatuurstijging gunstig is voor de landbouw? Inderdaad hebben we die landbouwgrond in Canada hard nodig voor die drie miljard extra monden de komende 40 jaar. Laten we hopen dat die kou in Canada niet doorzet.