Teeven wil uitgeprocedeerde vluchtelingen opnieuw de straat op sturen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

OPINIE - Ruim honderd uitgeprocedeerde asielzoekers van de groep ‘Wij zijn hier’ (We Are Here), die worden opgevangen in de Vluchtgarage in Amsterdam, moeten het gebouw uit.

Staatssecretaris Teeven van Justitie heeft de Tweede Kamer laten weten dat de garage in Zuidoost zal worden ontruimd. De bewoners hebben een brief van de officier van justitie gekregen. Er is geen datum genoemd waarop de garage wordt ontruimd.

Volgens Teeven zijn de Amsterdamse asielzoekers gericht op een verblijf in Nederland en willen ze niet vertrekken. Uit de Vluchtgarage zijn volgens hem tot nu toe vijf asielzoekers naar hun eigen land teruggekeerd.

Marjan Sax, die als woordvoerder voor de vluchtelingen optreedt, zegt in een persbericht dat Teeven ‘opnieuw onjuiste informatie’ verspreidt over de mogelijkheden tot terugkeer van de afgewezen asielzoekers.

Teeven schrijft dat ‘de overheid alle mogelijkheden biedt om hun terugkeer te faciliteren’ en dat zij ‘er voor kiezen om te leven in de illegaliteit. Maar Sax wijst erop dat:

…de vluchtelingen niet KUNNEN terugkeren om verschillende redenen: er is oorlog en strijd in hun land, waarvoor ze zijn gevlucht en waardoor zij niet terug kunnen omdat zij voor hun leven vrezen. Dit geldt o.a. voor Somalië, Sudan, Libië. Anderen zijn gevlucht voor een dictatoriaal regime dat hen vervolgd, zoals in Ethiopië of Eritrea.

Zelfs wanneer ze wel willen terugkeren, blijkt het in de praktijk onmogelijk te zijn, omdat ambassades niet meewerken. Ook het ‘doorreizen naar een derde land’ is niet mogelijk, omdat ambassades geen medewerking verlenen aan het opnemen van mensen uit een ander land. Verschillende vluchtelingen hebben dit in het verleden al geprobeerd, maar zonder succes.

Sax vindt dat het ‘hoog tijd wordt’ dat de staatssecretaris erkent dat er een probleem is in het asielbeleid en niet bij de vluchtelingen. Het echte probleem, schrijft ze, zit in de onzorgvuldige asielprocedure, waarbij vluchtelingen te snel worden afgewezen en op straat worden gezet, terwijl zij op goede gronden zijn gevlucht en recht hebben op asiel.

Daarnaast bestaat nog het probleem dat rechters de asielprocedure van de IND wel ‘marginaal’ mogen toetsen, maar niet inhoudelijk, zodat ze niet kunnen ingaan op de vraag of het asiel terecht of onterecht is geweigerd. Rechterlijke toetsing is zo namelijk niet veel meer dan een farce.

Sax wijst erop dat een flink aantal vluchtelingen van ‘We Are Here’ er na een revisie van hun zaak er in de afgelopen maanden in is geslaagd met succes opnieuw asiel aan te vragen en te krijgen, wat bewijst dat zij in eerste instantie ten onrechte zijn afgewezen. In veel gevallen is de IND echter zelf weer in hoger beroep gegaan om de positieve beslissing aan te vechten. Sax noemt dat ‘verbijsterend’.

Als Teeven zijn plan om de garage te ontruimen doorzet, zijn de vluchtelingen straks aangewezen op de nachtopvang die het Europese Comité voor de Sociale Rechten onlangs als minimum heeft aangemerkt, de zogenaamd BBB-regeling (wat staat voor Bed, Bath and Breakfast).

Sax wijst erop dat dit volstrekt onvoldoende is. ‘Vluchtelingen alleen voor de nacht onderkomen bieden en overdag op straat laten zwerven in de kou en regen, zonder zelfs maar geld om naar de wc te gaan, is inhumaan en schandelijk. Normale, 24-uursopvang is de enige manier om mensen te helpen die op straat staan. Door te weigeren adequate opvang te verstrekken voldoet Nederland zelfs niet aan regels van verdragen die ze zelf heeft ondertekend,’ aldus Sax.

Rest mij de hoop uit te spreken, dat straks bij de Statenverkiezingen de partijen die Teeven handhaven en medeverantwoordelijk zijn voor dit schandelijke beleid, krachtig worden afgestraft. Stuur deze benepen, xenofobe, zoniet racistische dienstklopper alsjeblieft naar de prullenbak van de Nederlandse politiek!

Reacties (25)

#1 Thallman

De bekende tactiek. Eindeloos in beroep gaan, de rechtsgang belemmeren, weigeren mee te werken en extreem-linkse asiel advocaten die het hierdoor verlengde verblijf in Nederland aangrijpen als reden voor een verblijfsvergunning.

Thallman noemt dit “Verbijsterend”. Europa is de gekke henkie van de wereld als het op asiel aankomt, en hoe verder de deuren worden opengezet, hoe meer er geklaagd dat er niet genoeg geld naar toe gaat. Het is nooit genoeg voor de illegalen lobby.

Zuid-Korea, Japan, Israel… landen die hier niks van moeten hebben en Europa als dumping gebruiken, en geen (rode) haan die er naar kraait.

http://www.haaretz.com/news/national/1.567450

 • Volgende discussie
#2 Inca

Het verbaast me niks van Teeven, maar het is wel een met haat gevulde griezel. Jammer dat het Europees Hof hem niet als persoon kan vervolgen voor zijn voortdurende weigering de verdragen te volgen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 dante

Ik vraag me wel eens af waarom sommige auto s het in Nederlamd beter hebben dan mensen. Ze worden gekoesterd, staan droog in een garage, groter dan een gemiddelde kamer. Oké wil natuurlijk zelf ook wel zo een garage ipv carport maar toch.
Al klinkt het inhumaan maar soms moet je niet buigen voor chantage. Asielzoekers worden massaal naar het westen getransporteerd en men gaat ervan uit dat men hier wel opgevangen wordt. Dat heeft een aanzuigende werking. En ja nu is de gedachte eenmaal in Nederland en je hoeft nooit meer terug. Want je kunt niet terug zegt men. Waarom eigenlijk niet?

Laten verrekken van deze mensen vind ik onwenselijk. Opvangen is zwichten voor chantage. Mijn idee is opvang in de regio regelen waar deze mensen veilig naar toe kunnen, tot men opeens wel weer terug kan naar het land van herkomst. Zou ook nog de economiën van die landen een boost geven, kunnen er meer opgevangen worden en is het goedkoper dan de opvang hier.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Bas van Stapelberg

Afgelopen week heb je kunnen zien hoe de Turkse maffia, vriendenclub Erdogan, met deze vluchtelingen omgaat. Stuurloos op zee laten drijven en een handel waar zij honderden miljoenen mee verdient. Vluchtelingen opvangen in de buurlanden waar de conflicten zijn. Anders is Roemenië en Bulgarije, ook EU leden, een optie. Dat zijn landen waar ruimte genoeg is. Maar deze mensen op straat zetten vraagt om problemen en is onmenselijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 JANC

@1: Kun je dat eens onderbouwen?

Eindeloos in beroep gaan, de rechtsgang belemmeren, weigeren mee te werken

Vooral ook dat rechtsgang belemmeren!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 JANC

@3: Wat zeg je nu precies?

Laten verrekken van deze mensen vind ik onwenselijk. Opvangen is zwichten voor chantage

Dus je wilt ze niet opvangen, maar ook niet verreken. Naar hun eigen land kan het volgens dit bericht (vaak) niet omdat er nog oorlog is, ze niet worden toegelaten en in de buurt kunnen ze vaak ook niet worden “opgevangen” omdat ze er niet toegelaten worden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 dante

@6 ja precies wat zeg je als je in de gaten hebt dat je gechanteerd wordt… dat je bedrogen wordt… moet je daarom maar iemand laten verrekken?

Dat je via Turkije, volgens mij veilig?, via Tunesië, via Marokko, naar het westen komt terwijl je dus in landen was waar het relatief veilig is. Ook gek dat je tijdens een oorlog gewoon Eritrea of Somalië kunt verlaten, hoe? maar niet meer terug zou kunnen, behalve met vakantie en familiebezoek natuurlijk, zoals met regelmaat later blijkt. Dus ja je wordt gechanteerd en belogen. Niettemin zou ik de mensen niet aan hun lot overlaten. Maar ook niet van een verblijfsvergunning voorzien. En reken maar als je met ontwikkelingsgeld, wat nu vaak toch slecht besteed wordt, zwaait zijn er best landen te vinden met een meer overeenkomstige cultuur die deze mensen maar wat graag opnemen.

Trouwens wist je dat “asielzoekers” die wel terug kunnen en die op het moment van boarding stennis schoppen, geweigerd worden en weer opnieuw een procedure in gang kunnen zetten?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 JANC

@7: Ah, krijgen we dat… “gek dat je tijdens een oorlog gewoon Eritrea of Somalië kan verlaten”. Gaat dat zomaar? Was je erbij? Weet je wat het is om het land waar je geboren bent, waar je familie is, je vrienden zijn, om dat land te verlaten? In welke omstandigheden ze dat land verlaten, dat ze dat deels per voer moeten afleggen… Maar lekker die mensen anoniem veracht maken, ze uitmaken voor chanteerders en zelfs bedriegers. En niet te subtiel! Je maakt ze allemaal, stuk voor stuk uit als bedrieger. Dat is geen mededogen, wat je van jezelf meent te hebben.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 dante

@8 ja en? Ga je de volgende keer toch lekker met ze op vakantie, naar het land waar men uit gevlucht is.
Dat jij er anders tegenaan kijkt is helemaal prima. En nee denk niet dat ze hier komen omdat ze het daar zo fantastisch hebben. Maar dat we hier gechanteerd en bedrogen worden is wel duidelijk.
Heb jij dan een andere oplossing behalve alles en iedereen op te vangen? En is dat dan wel medeleven?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 JANC

@9: Waaruit wordt dat dan zo duidelijk? Waarom zou ik op vakantie moeten? Mijn horizon is wel zo breed dat ik kan inzien dat mensen niet voor hun plezier vluchten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 dante

@10: Het zal voor jou nooit duidelijk zijn. Jij en velen hier met jou blijven slachtoffer van het feit dat je geen nee kunt, wilt zeggen. Ik denk zeker dat je een goed hart hebt en goede bedoelingen, maar daar bereik je eenmaal niet altijd alles mee.
Dat mensen niet uit plezier hierheen komen ben ik met je eens. Een leven hier willen miljoenen en miljoenen mensen. Omdat ze het hier beter, denken, te hebben. Natuurlijk is het ook aantrekkelijk dat je hier een huis, gratis geld enz krijgt, terwijl je daar niets hebt.
Maar wat is jouw oplossing dan? Iedereen opvangen? Ik geloof nu eenmaal in opvang in de regio. Safehavens met flinke investeringen. En dat gaat er ook van komen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 McLovin

Wellicht moeten de pro-Teeven mensen zich eens afvragen hoever in eigen ellende moet zijn voor dat ze besluiten alles wat ze kennen te verlaten, in gammele bootjes de zee over te steken, met alle gevaren beroofd te worden etc, alles wat je eventueel nog aan familie hebt en vrienden achter te laten….

Denk je nu echt dat die vluchtelingen een relatief ok leven hebben aldaar en op een dag denken: : “goh, daar in Nederland, daar bij die maffe geblondeerde weirdo, daar ga ik es heen, laat alles lekker achter, ga daar es lekker op kosten van de hard werkende Nederlander op de bank hangen in een asielzoekers centrum en me 5 jaar lang kapot vervelen, gewoon omdat het kan…” Tuurlijk, allemaal bloedzuigers en gelukzoekers.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 JANC

@11: Een feitelijk nogal wankel verhaal. Waarom komen hier dan vooral mensen uit (naast Oost Europa, want vrij grenzen) oorlogsgebieden? Er zijn meer landen waar het minder goed gaat in dan in Nederland. Maar komen die hier allemaal heen? Je doet het voorkomen alsof heel afrika op dit moment afreist richting Europa. Ik heb nieuws voor je: Dat is niet zo.
Je doet een aanname dat ik geen nee kan zeggen. Je doet een aanname dat mij nooit iets duidelijk wordt. Ik wil graag feiten zien waaruit blijkt dat asielzoekers allemaal bedriegers zijn. Geef mij een reden nee te zeggen. Maak het me duidelijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 dante

@13: zoals ik al zei. Het zal voor jou nooit duidelijk zijn…

Toch blijf ik benieuwd naar jouw oplossing… Wie weet waren we daar allemaal naar op zoek.

Hoe dan ook een goede nacht.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 JANC

@14: Helaas heb ik al te vaak dit soort afleidingsmanoeuvres gezien in draadjes. Ik vraag je iets te onderbouwen en jij komt met een tegenvraag. Je zet je opponent weg als iemand die het nooit zal snappen om er daarna op te hameren dat je opponent nog geen antwoord heeft gegeven op de vraag.

Nee: Jij doet de stelling, dus jij doet de onderbouwing.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Olav

Abu:

Rest mij de hoop uit te spreken, dat straks bij de Statenverkiezingen de partijen die Teeven handhaven en medeverantwoordelijk zijn voor dit schandelijke beleid, krachtig worden afgestraft.

Reken er maar niet op. De bodem is nog lang niet in zicht. Nederland kan nog véél dieper zinken, en zal dat ook met overtuiging doen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Bismarck

Mensen die het hebben over massale asielstromen naar gekke henkie westen oid. Realiseer je even dat bv van de vluchtelingen uit Syrië er ruim anderhalf miljoen in Turkije zitten, ruim een miljoen in Libanon*, ruim een half miljoen in Jordanië*, tegen hoeveel in de hele EU samen?

*Landen met nog niet half zoveel inwoners als Nederland en een BNP van circa 1/20e van Nederland.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 dus

Uitgeprocedeerd. Wat valt daar niet aan te begrijpen? Vertrekken dus. Vraag elders asiel aan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 zazkia

Teeven heeft een stukje geschreven in de propria cures van deze kerst. Of nu ja. Dat wordt beweerd. Maar ik kan niet geloven dat hij t echt is. Zo zegt hij over zijn baan

ik ben ook een huisvader, ik vind het ook niet leuk om ouders met kinderen terug te sturen naar een land waarin ze hun leven miet zeker zijn. Waar ze vervolgd kunnen worden, gewoon om wie ze zijn, waar ze in geloven of van wie ze houden. Dan hebben wij het toch maar goed. Soms kijk in im de spiegel, en dan staart een dikkige man in hemdsmouwen terug, die het allemaal ook niet meer weet. Maar dat kan ik meestal nooit lang volhouden voor ik weer onbedaarlijk begin te lachen, een flinke slok pils neem en weer lekker een paar vieze allochtonen de grens over ga kankeren. Wat een leven mensen, wat een leven.

Wat moet hij het moeilijk hebben. :sick:

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 zazkia

typisch dat dit stukje dan naar de achtergrond verdwijnt.
Je zou je afvragen of Teeven problemen heeft .
http://www.nrc.nl/nieuws/2015/01/15/corruptiezaak-rondom-jos-van-rey-blijkt-nog-groter/

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Dante

@15 dat heeft niets met afleidingsmanoeuvres te maken… Tenzij je daarmee jezelf bedoeld, want geef je mening eens? Wat te doen met deze mensen en de miljoenen die reeds illegaal in Europa verblijven en die miljoenen die deze kant op willen, velen wachtend in Marokko, Tunesië, enz…

Bijgaand een artikel uit trouw dat m.i. goed de lading dekt… het geeft ook goed weer dat gelukszoekers en asielzoekers meestens hetzelfde zijn… Beide komen deze kant op, op zoek naar een beter leven en niet zo zeer omdat men vervolgd wordt. Immers waarom kunnen bijvoorbeeld 1,5 miljoen mensen naar Turkije vluchten, terwijl deze groep pogingen doet om hier asiel te krijgen? Hoe komt men aan dat geld om de oversteek te bekostigen? Dus waarom alles riskeren als je alleen tijdelijk veiligheid zoekt? Nee deze mensen komen hier grotendeels heen als migranten. Het vervelende is dat ze hier veelal in de onderste klasse zitten, levenslang aan een uitkering voor velen en helaas brengen ze ook veel criminaliteit mee. Mijn oplossing is volgens mij redelijk…
http://www.volkskrant.nl/binnenland/berooid-uitgeput-en-verbitterd-het-verhaal-van-de-afrikaanse-gelukszoeker~a3537192/

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 zazkia

gelukszoekers en asielzoekers meestens hetzelfde zijn

We zoeken toch allemaal geluk?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Dante

@22: jazeker. Zal het ook nooit ontkennen dat ik in die situatie waarschijnlijk ook wel zou trachten en beter leven te zoeken….

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 zazkia
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 Dante

@24 oké echter niet iedereen die geluk zoekt zal het hier kunnen vinden. Hier hoeft ook niet persé ongelukkiger te worden door onbeperkt gelukzoekers binnen te laten.

Dat is gewoon niet realistisch…

 • Vorige discussie